Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Relaksice u 1000 koraka kroz 1000 ulica

07.04.2012. 22:00
Relaksice u 1000 koraka kroz 1000 ulica


“1000 koraka kroz 1000 ulica” naziv je akcije udruge Relaks i Tima za zdravlje Zadarske županije koja se u subotu na ulicama grada četvrtu godinu za redom.
– U povodu Svjetskog dana zdravlja ali i Dana županije željeli smo pokrenuti ne samo naše članice jer za njih nema problema, već i druge ljude, druge udruge, tko god može pješačiti, pojasnila je Katja Pijaca iz udruge Relaks. Njezine članice, ali i drugi pridruženi građani u subotu ujutro su tako nakon okupljanjana Obali kneza Branimira krenule u šetnju zadarskim kaletama, a za razgibavanje su odabrale novouređeni Forum pored Svetog Donata:
-Prošle godine smo odabrali Pozdrav suncu i zadarske perivoje jer na taj način upoznajemo i svoj grad. Sudionici su tako ostali iznenađeni ljepotama zadarskih perovija, u kojima neki od njih nisu čak nikad ni bili, a ove godine odlučili smo se za zadarske kalete koje su pune kafića, pa tako i jutarnjih ljubitelja subotnje kave. Šetnjom smo im željeli poručiti kako je dosta sjedenja. Subota je, ali i Svjetski dan zdravlja i mi na ovaj dan radimo dobru stvar za zdravlje, poručila je Pijaca.
Osim sudionicima šetnje koji su uz majice dobili vodu i jabuke, isto se dijelilo i prolaznicima, jer jabuka je simbol zdravlja, ali i zaštitni znak Tima za zdravlje Zadarske županije, a i do zdravlja se željelo doći i subotnjim pješačenjem, pojasnila je predsjednica udruge Relaks. Ona bi, kaže, bila najsretnija kada bi se sve zadarske udruge registrirane za sportsku rekreaciju okupile i sudjelovale u jednoj zajedničkoj akciji za zdravlje, a dotakla i samog mišljenja javnosti o pješačenju:
-Nažalost ima puno bolesnih, a to je najčešće zbog nekretanja. Pješačiti mogu svi, od 7 do 77 godina, a voljela bih da se kod nas više populariziralo nordijsko pješačenje sa štapovima s kojima je puno lakše hodati i to je aktivnost koja je izuzetno zdrava jer se pokreće cijelo tijelo. Nažalost, ljudima je to najčešće smješno, no to je jedan od zdravijih načina da se cijelo tijeko stavi u pokret, kazuje Pijaca, dodajući kako joj je zato u planu nabaviti oko deset, petnaest štapova i krenuti u edukaciju i promjenju javnog mnijenja:
– Bitan je samo voljni moment. Treba odlučiti da to što radimo da ne radimo bez veze, već s razlogom, poručila je ova vremešna šetačica.