Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Romb u Vagabundu

07.04.2012. 22:00


Petrčane u Velikom tjednu navješćuju dobru turističku sezonu, unatoč odlasku engleske pustolovne skupine – Garden festivala.
Branko Radman-Kljava (58), vrhunski petrčanski kalafat, drvodjelac svjetskog glasa.
U Petrčanima naučio obrt. Otišao u svijet. Skrasio se u New Yorku. Zarađivao radeći na sebi i potvrđujući se u izradi umjetničkog pokućstva. Vratio se, održava obrt i uživa u svojim Petrčanima.
Na sri sela u Vagabundu, skupljaju se pravi pustolovi vjerni Petrčanima.
Zadarsko-ljubljanski premudir i ljubimac žena Marijan Cifer (60).
Zadarski arhitekt i veliki sportaš Goran Glavan (58).
Branko je privukao u društvo i svoju njujoršku poznanicu, slikaricu Sanju i njezine pse terijere, malog pinča i vižlastog pudla.
Jeli smo romba, ulovio ga Denis Stanišić (50), a pripremio gospodar Vagabunda Marino Buškulić (52) predavši ga Branku na pečenje.
Pravi je grih biti blizu, a ne kušati ovu ribu počinje Marino. Pokupila je sve lipote kavala, draži tabinje, doda Goran. Mekog tkiva i čvrste mrvičaste strukture mesa kao u podlanice i lubina, uči nas Branko.
Oporosti i slasti kao u kovača i grdobine, romb je čarolija petrčanske morske divljine.
Gospodar Marino pripovijeda mi o humanim petrčanskim časnama, koje su lovcima donirale zemlju i materijal za lovački dom.
O tome kako je produžio sezonu ne naplaćujući gostima pansion za kišne dane.
I o nečem što baš i nije za javnost. Znaš, u petrčanskim šumama ima crnog tartufa, šapne mi u uho Marino. Ovaj je navodno bolji od istarskog biloga, čuvši ga potvrdi Goran.
Čuo nas i Cifer i odmah se preporučio.
Jedući romba u zelju, pripremljenog od majstora kakvi su Branko i Marino, pečenog na lozju, polivenog petrčanskim maslinovim uljem, zalivenog zadarskom maraštinom, sumnjam da je Ciferu i društvu trebalo nešto slađe i jače i bolje za ugodno i opušteno preduskrsno druženje.
Vaš Bage