Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ako uvede ćirilicu, 18. studenog Vlada nema što tražiti u Vukovaru

Autor: Dražen Ciglenečki

07.04.2013. 22:00
Ako uvede ćirilicu, 18. studenog Vlada nema što tražiti u Vukovaru

Foto: PIXSELL



Ministar Arsen Bauk govori da će svečano postaviti table s ćirilićnim natpisima. Ako dođe do toga, pozvat ćemo sve prijatelje u Vukovar i silom nećemo dopustiti da to naprave, zaprijetio je Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara


Protuvladin, nacionalistički, ali miran skup nije jučer postavio novi rekord u broju okupljenih na Trgu bana Jelačića, ali su s govornice svejedno dolazile vrlo otrovne poruke. Prema policijskim procjenama organizator, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, uspio je na prosvjed, kojem je formalni povod bio uvođenje srpskog jezika i pisma u službenu upotrebu, privući 20 tisuća građana. Čini se da je ipak bilo manje ljudi jer redovi nisu bili gusti i moguće je bilo prolaziti kroz njih. Kako bilo, govorilo se doista i o ćirilici, ali još je više bilo riječi o nekoj nedefiniranoj borbi koju su iz nejasnih razloga ponovno prisiljeni voditi ratni veterani i pravi domoljubi. Na temelju onog što se čulo, moglo bi se zaključiti da su vlast u Hrvatskoj prigrabili njezini neprijatelji koji sada rade sve kako bi je uništili. No, branitelji koje se ovih dana pokušavaju ujediniti u jednu udrugu, djelatno će pružiti otpor tim antihrvatskim elementima na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem. To je bio rezime oba održana govora, jednog je u obliku proglasa Stožera isporučio kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić, a drugi je bio djelo Tomislava Josića, predsjednika Stožera.
Ovaj potonji iznio je zahtjeve da Sabor do 18. studenog, dana kad je 1991. godine pao Vukovar, donese odluku kojom se taj grad proglašava mjestom posebnog pijeteta, te da se promijeni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina na način da se Vukovar izuzme od primjene dvojezičnosti.
– Ako se za tri mjeseca ne pokrenu ti procesi, znat ćemo da oni ne cijene žrtve Vukovora i predstavnici vlasti 18. studenog neće biti dobrodošli u Vukovar. Poduzet ćemo sve da budu negostoljubivo dočekani jer ionako su to licemjeri koji samo svojim limuzinama dolaze po debele dnevnice, rekao je Josić. Prosvjeda, najavio je, više neće biti, ali Stožer je pod svaku cijenu spreman onemogućiti postavljanje tabli sa ćirilicom na zgrade državnih ustanova “koje bi trebale biti “nagrada za etničko čišćenje i genocid”
– Ministar Arsen Bauk govori da će svečano postaviti te table. Ako dođe do toga, pozvat ćemo sve prijatelje u Vukovar i silom nećemo dopustiti da to naprave, zaprijetio je Josić. On je tvrdio i da nekima smetaju odore hrvatskih branitelja, i zapitao se “trebamo li obući partizanske odore”.
Tadić je još više nego Josić lupao po Vladi “koja izjednačava žrtvu i agresora i želi uništiti sve hrvatsko”. Milanoviću je zamjerao što se 1991. s većinom vršnjaka nije uključio u obranu domovine, a “danas zastupa Stanimirovića i njemu slične koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku”.
– Ovaj bahati premijer ne može voditi narod i državu. Ako Vlada ovako nastavi, narod će je pomesti, i nju i njezine istomišljenike. Narod će izabrati vođu koji zna koga predstavlja i kome služi, žestio se Tadić. Ali, imao je on i poruku za strane sile koje su se urotile protiv Hrvatske.
Govori su bili prošarani pjesmom, a glavni je bio notorni Marko Perković Thompson, predstavljen kao čovjek “kojeg progone kao Vukovar samo zato što je uvijek bio uz branitelje”. Thompson je uz tamburaše izveo dvije svoje uspješnice, a na play back i “Nema predaje” s albuma koji mu izlazi za nekoliko dana. Vlakovima i autobusima prosvjednici su pristigli iz cijele Hrvatske.