Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Awex Croatia uvodi letove iz Zadra prema Beču i Beogradu

07.04.2016. 22:00
Awex Croatia uvodi letove iz Zadra prema Beču i Beogradu


Letovi počinju u svibnju i bit će dvaput tjedno. Što se tiče Air Serbie, oni su letove odgodili za iduću godinu. Bit će ovo dobar pokazatelj zanimanja za linije prema Beogradu, smatraju u Zračnoj luci Zadar
Za sve razočarane viješću da je Air Serbia odustala od letova za Zadar, dobra je ona kako će ipak doći do uspostave zračnog mosta prema Srbiji. Letove uvodi nova hrvatska zrakoplovna kompanija, Awex Croatia koja u sezonu svojih letova prema Zadru otvara linijama za dvije destinacije, Beograd i Beč. U Zračnoj luci Zadar zadovoljni su ovom najavom jer će se uvođenjem ove linije povećati zanimanje putnika za letove preko Zadra.
– Letovi iz Zadra za Beograd i Beč počinju u svibnju i imat ćemo ih dvaput tjedno. Što se tiče Air Serbie, oni su letove odgodili za iduću godinu. Bit će ovo dobar pokazatelj zanimanja za linije prema Beogradu. Zasad još ne znamo kakav je taj interes, čekamo svibanj – kaže Ćosić.
Direktorica zadarske Zračne luke prošle je godine bila u Abu Dhabiju na sastanku s predstavnicima kompanije Etihad Airways, novim vlasnikom Air Serbie. Htjeli su ispitati mogućnosti uspostave zračne linije sa Zadrom, no sve je vrlo brzo palo u vodu jer je ova srpska aviokompanija još u sudskom sporu sa Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo.
Naime, Agencija je još prošle godine Ministarstvu prometa podnijela prekršajnu prijavu protiv Air Serbie zbog kršenja bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o zračnom prometu. Srbija nije htjela ispuniti odredbe Sporazuma o uspostavi europskog zajedničkog zračnog prostora koji je potpisala s Europskom unijom kao pridružena zemlja, zbog čega su im dozvoljeni samo letovi između Beograda i bilo kojeg grada Europske unije i natrag. No, Air Serbia se snašla uvođenjem tzv. transfernih letova, čime su prekršili propise i drugim zrakoplovnim kompanijama stvorili nelojalnu konkurenciju.
Protiv njih je pokrenut prekršajni postupak, ali se na ročišta nisu odazivali. Agencija za civilno zrakoplovstvo zauzvrat im je uskratila dozvolu za uspostavu zračne linije prema Hrvatskoj, pa i ovu prema Zadru. O tome hoće li i kada ova linija biti uspostavljena još se ne zna, a neće zasad biti ni sastanaka s rukovodstvom Etihad Airwaysa u Abu Dhabiju.
– Krajem travnja održava se Europska konferencija aviokompanija u Krakowu na koju će vjerojatno ići naši predstavnici iz komercijale, pa ćemo vidjeti kakva je situacija, ali zasad su u Air Serbiji procijenili da neće još ići s letovima prema Zadru – kaže direktorica zadarske Zračne luke.
Mnogi su se u Zadru nadali uspostavi zračne linije s Beogradom jer interesa u tome vide i gospodarstvenici koji bi na ovaj način lakše plasirali svoju robu u Srbiju. Sklapanje ugovora sa Air Serbiom i Etihad Airwaysom donijelo bi znatnu poslovnu korist Zračnoj luci Zadar, osobito nakon odgode ugovora s kineskim Hainanom, pa vjeruju kako ova odgoda neće dugo trajati. Naime, olakšavajuća okolnost za otvaranje ove linije je činjenica da bi se njeno oglašavanje financiralo direktno iz Hrvatske turističke zajednice, te lokalne TZ nisu dužne participirati u ovom projektu. O isplativosti linije govore i prepuni zrakoplovi za Beograd iz Dubrovnika, Zagreba, Splita i Pule.