Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Knez i Stopfer prekršili Zakon o sprječavanju sukoba interesa

07.04.2016. 22:00
Knez i Stopfer prekršili Zakon  o sprječavanju sukoba interesa


Marijan Stopfer, dogradonačelnik Biograda, te gradonačelnik Biograda Ivan Knez, sklapanjem ugovora između Grada Biograda i poslovnog subjekta Medolina u vlasništvu Stopferove supruge prekršili su Zakon o sprječavanju sukoba interesa, utvrđeno je na sjednici Povjerenstva održanoj u četvrtak. Knez je prekršio 5. članak, koji ne propisuje sankcije, dok Stopfer zbog kršenja stavka 17.3 mora platiti 3.000 kuna u tri mjesečna obroka, dok je zbog kršenja članaka 17.1 i 17.2 predmet proslijeđen nadležnom državnom odvjetništvu radi daljnjeg postupanja. U praksi to znači, ako se potvrdi navod o kršenju Zakona, da će se ugovor proglasiti ništetnim.
Podsjetimo, Povjerenstvo je 25. srpnja 2014. godine zaprimilo anonimnu prijavu mogućeg sukoba interesa u kojoj se navodi da se T.U.O. Medolina u vlasništvu dužnosnika Marijana Stopfera nalazi na listi zakupnika javne površine Grada Biograda. U prijavi se još navodi da se objekt u kojem obrt obavlja ugostiteljsku djelatnost nalazi na pješačkom prijelazu te da je izgrađen u gabaritima većim od 95 m2 za koje plaća zakupninu, kao i da se radnicima zaposlenima u navedenom obrtu ne isplaćuju plaće.
Povjerenstvo je tada donijelo Odluku o pokretanju postupka zbog moguće povrede članka 17. stavka 1. ZSSI-a koja proizlazi iz stupanja u poslovni odnos Grada Biograda na Moru u kojem Stopfer obnaša javnu dužnost i poslovnog subjekta T.U.O. Medolina koji je u vrijeme stupanja u poslovni odnos bio u vlasništvu dužnosnika, kao i zbog propusta da obavijesti Povjerenstvo o poslovnom subjektu s kojim tijelo javne vlasti ne smije stupiti u poslovni odnos. Povjerenstvo je istom odlukom pokrenulo i postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv gradonačelnika Kneza.
Utvrđeno je kako je Medolina sklopila s Gradom Biogradom Ugovor o zakupu javne površine za postavljanje ugostiteljske terase od 1. travnja 2011.godini na razdoblje od četiri godine te Ugovor o zakupu javne površine za postavljanje kioska u 2013. godini također na četiri godine. U prvom ugovoru potpisnik je bio Marijan Stopfer, a u drugom njegova supruga Barbara, koja je u 12. veljače 2013. godine u Obrtnom registru upisana kao ortak na temelju ugovora o ortakluku (zajednički obrt). Dana 26. veljače Marijan Stopfer istupa iz vlasništva. No kako je član obitelji dužnosnika obuhvaćen Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, ta promjena na kraju nije imala nikakvog učinka.