Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Otoci – prekrasna mjesta za život”

07.04.2016. 22:00
“Otoci – prekrasna mjesta za život”


U Hotelu Luna u Jakišnici održan je Gospodarski forum otoka Paga kojem su jučer, nazočili predstavnici diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj. Njima su svoje gospodarsko-razvojne projekte prezentirali predstavnici Zadarske županije, Danijel Ropuš iz Ličko-senjske, gradonačelnik Paga Željko Maržić, gradonačelnik Novalje Ante Dabo, načelnik Povljane Ivo Pogorilić te načelnik Kolana Šime Gligora. Skupu je nazočilo i 160 gospodarstvenika s cijelog otoka Paga.
Uime domaćina prisutne je pozdravio gradonačelnik Novalje Ante Dabo istaknuvši kako mu je izuzetna čast ugostiti ovako eminentan skup gostiju i poslovnih lidera.
– Vjeruem da će brojni projekti biti prepoznati kao dobre investicije razvoja navedenih područja, rekao je Dabo.
Uvod u Gospodarski forum bila je diplomatska čajanka u Vrtovima lunjskih maslina, jedinstvenom botaničkom rezervatu tisućljetnih autohtonih maslina, od čijih je listića proizveden čaj, s etiketom originalnog otočkog proizvoda. Kasnije se u Novalji predsjednica susrela i s brojnim građanima.
– Život na otocima donosi određene probleme kao što su lošija demografska slika pri čemu mlađi ljudi odlaze, lokalne crkve bilježe više sprovoda nego krštenja i vjenčanja, zatvaraju se škole jer nema dovoljno djece, a zapravo se radi o prekrasnim mjestima za život kojima trebaju bolji preduvjeti poput prometne povezanosti, boljih zdravstvenih i komunikacijskih usluga, osiguranih radnih mjesta za mlade ljude koji bi se trebali vratiti na otoke te podržati održivi razvoj i investicije, rekla je Grabar-Kitarović zahvalivši diplomatskom zboru na dolasku. Poručila je kako se nada da će se vratiti i kao prijatelji i gosti, ali i pomoći u pridobivanju investicija za budući razvoj otoka.
S boravkom na Pagu predsjednica Grabar-Kitarović zatvorila je svoj regionalni privremeni Ured otvoren u Zadarskoj županiji, a kako je više puta naglasila glavni cilj bio joj je upoznati se iz prve ruke sa životom otočana i njihovim problemima, što je i radila putujući tri dana zadarskim otocima.