Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sudac Boris Babić previdio da se po zakonu morao izuzeti

07.04.2016. 22:00
Sudac Boris  Babić  previdio da  se po  zakonu  morao  izuzeti


Optuženi Ivan Bušljeta tereti se da je kao član Uprave i voditelj tvrtke Veni up u stečaju zamijenio kamion toga društva za hrastovu građu. Potom je od tvrtke NEC uzimao robu koju je prodavao i najveći dio novca zadržao za sebe i to u vrijednosti od preko 300 tisuća kuna
Predlažem da se u nastavku suđenja mojem branjeniku Ivanu Bušljeti  izdvoji zapisnik s provedenim radnjama prethodnoga predsjednika Sudskog vijeća u ovom suđenju, suca Borisa Babića. Prema zakonu je nedvojbeno da su nezakonite one radnje koje je Babić proveo,  nakon što je bio predsjednik Vijeća koje je odlučivalo o žalbi, nakon  rješenja o provođenju istrage. Trebao je, po zakonu, biti isključen iz Raspravnog vijeća u ovom postupku. Zapisnik s te rasprave, koju je vodio  Babić, smatra se nezakonitim dokazima – kazao je jučer na Županijskom  sudu      branitelj Šime Pavlović u  nastavku suđenja njegovu klijentu Ivanu  Bušljeti (51) iz Starigrada-Paklenice, kojeg se tereti  za kazneno djelo protiv službene dužnosti, zlouporabu položaja i ovlasti. To suđenje je nastavljeno nakon stanke dulje od tri godine.
Iz prijedloga toga uglednog zadarskog odvjetnika proizlazi, naime,  da  je Boris Babić, koji je u međuvremenu izabran za predsjednika Županijskog suda, svojedobno jednostavno previdio da je vodio  istragu toga  slučaja, koji mu je potom dodijeljen za suđenje, što zakon ne dopušta.  Umjesto preuzimanja tog slučaja, zakon mu je nalagao traženje izuzeća.
– Postavlja se i pitanje vještakinje Katice Pehar, budući da je dopuna  njezina vještačenja također provedena temeljem Babićeva naloga. Predlažem i izdvajanje zapisnika s tim provedenim radnjama. I Europski  sud za ljudska prava u svojim odlukama navodi kako bi i odluke novog  Vijeća bile razlog za kontaminiranje postupka – poručio je Pavlović, čijim  se prijedlozima usprotivio zastupnik optužbe Ivan Galović.
 Predsjednik Sudskog vijeća sudac Hrvoje Visković odgodio je raspravu  do donošenja odluke o Pavlovićevu prijedlogu.
Inače, Bušljeta se optužnicom iz 2008. godine tereti da je kao član  Uprave i voditelj tvrtke Veni up u stečaju, protivno stečajnom planu iz  stečajne mase zamijenio kamion toga društva za 5-6 prostornih metara  hrastove građe. Potom je od tvrtke NEC uzimao robu koju je  prodavao i  najveći dio novca zadržao za sebe i to u vrijednosti od više od 300 tisuća  kuna.
Optuženik, inače donedavni dugogodišnji pročelnik Jedinstvenog odjela Općine Starigrad,  ponovno je zanijekao krivnju za djela koja mu se  stavljaju na teret.