Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kulinarske čarolije od zdravih namirnica

07.04.2017. 22:00
Kulinarske čarolije od zdravih namirnica


U povodu Županijskih dana na Narodnom trgu održana je akcija „Za Zadar zdravo” koja je obuhvatila kulinarske radove učenika i profesora Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar. Sve predstavljeno pomno je složeno od zdravih namirnica.
– Koristili smo namirnice koje su pomalo i zaboravljene ili nisu toliko eksponirane. Tu su orzo, inćuni, sipa, palenta… U desertima smo, pak, koristili zobene pahuljice, mrkvu, jabuku i u svima njima prisutna je stevija. Ovim povodom iz slastica smo izbacili šećere i pripazili da koristimo tamnu čokoladu, pojasnila je Kristina Lončar, profesorica slastičarstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar koja je, uz profesoricu ugostiteljskog posluživanja Katarinu Čučić, zajedno sa svojim učenicima predstavljala Zadranima zdrave slasne zalogaje.
– Bitno je znati što je dobro za nas. Primjerice, tamna čokolada je čak i zdrava te se preporučuje svakodnevno konzumirati. A što se tiče same pripreme ovakvih jela, one nisu kompliciranije od drugih. Postupak je isti. Za neke stvari ljudi se iznenade da su i jednostavnije. Neka jela su i ukusnija. Iako, još su malo ljudi skeptični, jer svi smo naviknuti na bijeli šećer koji se provlači kroz sve namirnice. Okus jest drugačiji, no meni osobno čak i finiji, kazala je Lončar.
Akciji su se jučer odazvali učenici s posebnim potrebama, koji se putem redovne nastave školuju za pomoćne kuhare, konobare i slastičare.
– Program s njima je gotovo isti kao i inače. Pripremamo sva jela i sve slastice, i oni to rade s vrlo velikom voljom i željom da to bude što bolje, što je vidljivo i na ovoj akciji, kazala je Lončar.