Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ples na rubu Zone sumraka

07.04.2017. 22:00
Ples na rubu Zone sumraka


Tko je ubio (ne)poznatu plavušu čije se tijelo nalazi iza šanka kluba Quasimodo? Pitanje koje se kao središnji motiv provlači tijekom cijele predstave “Ubojstvo u klubu Quasimodo”, novog kazališnog komada Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, osmišljenog u suradnji s Kazalištem PlayDrama iz Splita, koji je premijerno izveden u četvrtak.
U sat vremena, koliko traje komad, publika, za ovu priliku smještena na samoj pozornici, svjedoči verbalnom „nadmudrivanju” dvojice glavnih protagonista predstave: Alena Liverića i Elvisa Bošnjaka, ili dva Joea, kako se nazivaju u „Ubojstvu”. Pratimo vrlo konfuznu i klaustrofobičnu situaciju – dva su se prijatelja našla u jednom noćnom klubu, tek nekoliko metara od zagonetne plavuše za koju nismo sigurni je li živa ili mrtva. Neizvjesnu situaciju dodatno zaoštrava pištolj koji se nalazi u ruci jednog od Joea, sasvim dostatno za zaplet radnje, analizu neočekivanog problema u kojem su se dva prijatelja našla.
U međusobnoj komunikaciji njih se dvojica pokušavaju sjetiti prethodne noći ne bi li dokučili kako je i zašto tijelo neke žene završilo iza šanka, pitajući se je li živa i tko je zapravo ona. No, to ni izbliza nije sve. Analizirajući situaciju iz svih kuteva, dva Joea u jednom trenutku posumnjaju i u vlastite živote, postavljujući još jedno pitanje pred sebe, pred publiku – jesu li i oni mrtvi? Zaplet polako iz krimića prerasta u svojevrsnu „Zonu sumraka”, kultnu TV seriju iz prošlog stoljeća, sa samih početaka TV emitiranja, što je, kako doznajemo, i bila jedna od ideja produkcijskog tima. U prilici smo interpretirati radnju na više načina, što, sudeći po komentarima nakon premijere, itekako dobro „sjeda” publici. Pohvala ne manjka, pljesak je snažan, redateljica Nenni Delmestre ima razloga za slavlje. Dakako i svi ostali uključeni u projekt, od dva spomenuta glumca, preko Justine Vojaković, koja je utjelovila misterioznu plavušu, do Line Vengoechea koja je radila scenografiju, kostimografiju i koncept glazbe i Ive Nižića, zaduženog za oblikovanje svjetla.
Kazališni kritičar i novinar Andrija Tunjić drži da je predstava zanimljiva.
– Zanimljiva priča, glumci su to dobro izveli i to je sve što vam mogu reći, naglašava Tunjić.
Berislav Štefanac također smatra da je predstava dosta zanimljiva. Kako kaže posebno mu se svidio kraj za koji drži da je najzanimljiviji dio predstave.
– Početak je krenuo dinamično, srednji dio je pun zapleta, no ako bih već trebao birati odlučio bih se za kraj, koji me oduševio, naglašava Štefanac.
– Zanimljva predstava upravo zbog ovog aspekta igre između stvarnog i nestvarnog. Jedan dobar magični realizam. Čestitam glumcima, dobro su to izveli, vrlo dinamično prije svega, naglasila je Nedjeljka Balić Nižić.
I glumici Tamari Šoletić se predstava svidjela. Kaže da je tekst divan.
– Mislim da se igraju na rubu „Zone sumraka”, a i scenografija je to podcrtala. Glumačka izvedba je sjajna pa sam jako ponosna na kolege. Čast je da Nenni Delmestre režira u našem zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Uvjerena sam da naš teatar može ponosno stajati iza ovog naslova, mišljenja je Šoletić.