Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Istarske delicije

Autor: Ante Kolega

07.05.2010. 22:00


Vino u Istri najbolje ide uz istarski pršut i sir, uvjeravaju me u vinarskoj udrugi Vinistra.
Istarski pršut proizvodi se bez kože i bez potkožnog masnog tkiva i ne dimi se. Vrhunska kakvoća, okusi i vonj održavaju se posebnom ishranom domaćih svinja.
Osim pršuta nezaobilazni su u istarskoj kuhinji svinjeće iznutrice, kobasice i zarebnjaki, zatim pancete, plećke, špek. Sušene kosti kuhaju se s manistrom ili kiselim kupusom, a sušeni svinjski jezik u maneštri za blagdan Uzašašća. Posebna kobasica Kosnica za kosce spremljena u debelom svinjskom crijevu. Obvezno kušajte Ombulo od odstajalog svinjskog filea.
Goveda su se u Istri koristila u obradi tla, pa je govedina tek u novije doba vraćanjem Podolca, istarskog izvornog goveda, na pozornicu okusa zrelih mesa, postala vrlo tražena u potrošača.
Tradicijski sir i skuta iz sirutke također su na suvremenom stolu starih jela. Posebice okusi od aromatičnih trava, ili mladi istarski sir s tartufima.
Istarsko maslinovo ulje sjevernog sredozemnog kruga poznato i hvaljeno od rimskih pisaca Apicija i Galena. Marcijal je napisao, da je njegova rodna Cordoba savršena kao i ulje iz Istre.
Temelj kakvoće su izvorni stari kultivari: buža, črnica, drobnica, karbonala, morožola, oblica, rošinjola, žižolera i bjelica.
Med, posebno bagremov, nosač je okusa i vonja u sastavu je mnogih jela. Tjestenina je u vrhu istarske ponude tradicijskih jela, bila ona jednostavna od brašna, soli, vode i jaja, ili ona s dodacima, krumpirom, aromatičnim travama, sirom, ili ona s nadjevom i umacima kao fuži, makaruni, te njoki i ravijoli.
Nemojte, a da ne zatražite istarske slastice fritule, kroštule, cukerančiće, pincu za Uskrs, roladu od tijesta s nadjevom od oraha ili ribanih jabuka, suhe slastice uz dodatak nezaobilazne Malvazije.
U slast dragi čitatelji.
Vaš Bage