Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bez struje i vode u nautičkom raju

07.05.2012. 22:00
Bez struje i vode u nautičkom raju


Problem koji je za prvosvibanjskih blagdana iskrsnuo na otoku Silbi, već je sad nepotrebno naštetio hrvatskom nautičkom turizmu. Vlasnici jahta neugodno su se iznenadili kad pristavši u luku Mul nisu mogli dobiti ni struju ni vodu. Nesporazum između Županijske lučke uprave i mjesnog Sportsko-ribolovnog društva Galeb rezultirao je time da unatoč postojanju nekoliko ormarića sa strujom i vodom, vlasnici plovila se na njih nisu mogli priključiti, a koncesionar dodatno zaraditi.
Sve je počelo, kažu dobro upućeni, prošle godine kad je ŠRD Galeb Silba istekla koncesija na privezište u dijelu luke Mul. Naime, dijelom luke gospodari Županijska lučka uprava Zadar, a dio se tretira kao operativna obala, otvorena samo za linijske veze. Međutim, već 20 godina brodska veza dolazi u zapadnu luku Žalić, pa Mul izgledom i djelatnošću, više podsjeća na malu marinu.
Kako to obično biva u moru hrvatske regulative, još do prije koju godinu svako se mjestašce uz obalu forsiralo da osnuje Sportsko-ribolovno društvo radi ubiranja naknade za privezište. Još za vrijeme koalicijske Vlade Ivice Račana u tome je prednjačio današnji prvi potpredsjednik Radimir Čačić bodreći lokalno stanovništvo da na taj način uberu koju dodatnu kunu za uređenje obale i svog mjesta.
U međuvremenu, pokazalo se da mjesta poput Silbe od tog „ubiranja” mogu imati lijepe koristi, pa je zakonodavac ustvrdio da društva poput Galeba mogu naplaćivati privezište samo od svojih članova, a ne od svih onih koji bi se htjeli privezati. Usput budi rečeno, cijena jednodnevnog privezišta, bez isporučene struje i vode, na Silbi iznosi 20 kn po metru dužnom plovila.
Na Silbi su navodno u posao naplate privezišta, u omjeru 60:40 ušli Županijska lučka uprava i ŠRD Galeb. Galeb ne može naplaćivati privezište, ali je u taj posao ušao sa svom postojećom infrastrukturom, ormarićima, lancima, konopima za vezanje i sl. Međutim, Županijska lučka uprava ne želi platiti struju i vodu, a ŠRD Galeb ne želi ustupiti infrastrukturu u koju je uložio novac.
U Županijskoj lučkoj upravi rekli su nam da problem ovakve vrste na Silbi ne postoji. No, jedriličari George i Tina Woodward iz Bristola u Velikoj Britaniji ne misle tako.
– Neshvatljivo nam je da postoje ormarići sa strujom i vodom, a da mi to ne možemo koristiti. U obližnjem Molatu nismo imali takvih problema, struju i vodu smo dobili i uredno je platili. Razumijemo da je to sigurno nekakva birokratska besmislica koja će se ubrzo riješiti, jer je Silba u cijeloj Europi poznata kao nautički raj, rekli su nam britanski nautičari koji već tri godine, zbog obiteljskih razloga bezuspješno pokušavaju dobiti mjesto u Marini Vrsar u Istri, pa svoj brod na čuvanje ostavljaju u Monfalconeu u Italiji, što je samo dodatna ilustracija stanja u hrvatskom nautičkom turizmu. Rezultat je svega što će petnaestak nautičara koji su u prva tri dana svibnja pokušali pristati na Silbu, zasigurno otploviti s ružnom uspomenom.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA