Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatska ostaje bez branitelja

07.05.2012. 22:00
Hrvatska ostaje bez branitelja


U organizaciji ninske Udruge žena “Aenona” i Udruge žena u Domovinskom ratu, u vjeronaučnoj dvorani Župnog ureda sv. Anselma u Ninu održano je predavanje na temu Domovinskog rata, s posebnim osvrtom na vojno-redarstvenu akciju Hrvatske vojske i specijalne policije “Bljesak” te pogibiju 12-orice hrvatskih redarstvenika početkom Domovinskog rata u Borovom naselju. U sklopu predavanja predstavljena je tek izdana knjiga “Koracima nade u istinu” u čijoj je realizaciji sudjelovalo četrdeset žena sudionica Domovinskog rata te zbirka pjesama pod nazivom “San prognanika”, autorice pučke pjesnikinje Anke Birkić iz Murvice kod Zadra.
Predsjednica Udruge žena u Domovinskom ratu Zadar Ivana Haberle istaknula je da je prvenstveni cilj ovakvih i sličnih okupljanja svjedočenje žena Zadarske županije o Domovinskom ratu – svetinji hrvatskog naroda.
– Posebno smo ponosni na mučki ubijene hrvatske redarstvenike u zasjedi u Borovom naselju te na akciju Bljesak u kojoj je u vremenu od 1. do 3. svibnja 1995. godine sudjelovalo 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca i u kojoj je oslobođen veliki dio zapadne Slavonije, a time i naše domovine Hrvatske. Nažalost, danas naša djeca i mladež žive bez domovinskog odgoja. Zato se mi žene trudimo u ovakvim knjigama sve dokumentirati, da generacije koje budu dolazile nakon nas znaju što se je to u vremenu od 1991. do 1995. godine događalo u jedinoj nam domovini. Mi smo one žene koje žele čuvati istinu, mi smo one žene koje zbog djece žele govoriti što se to događalo za vrijeme Domovinskog rata našem hrvatskom narodu, istaknula je Haberle.
Predsjednica ZAKUD-a “Baština” u Zadarskoj županiji i članica UŽUDR-u Zadar Vesna Matešić upozorila je da se tjedno, prema statističkim podacima, troje hrvatskih branitelja pokopa u Zadarskoj županiji, dok ih dnevno u Hrvatskoj umre četvero.
– Neki umru a da se ne zna jer nisu u statistici. Sve da je i brojka od 500.000 točna, branitelja, ako se ovako nastavi, uskoro neće biti, neće nitko opterećivati Fond i neće biti problema za njihove mirovine, istaknula je Matešić, upozorivši da nismo smjeli zaspati kad smo napokon dobili svoju državu, već je i dalje treba hraniti, ljubiti i braniti.
Program su izvođenjem skladbi “Vilo moja” i “Šala” upotpunili mladi tamburaši, članovi domaćeg KUD-a “Branimir” te ninska muška klapa “Condura”, otpjevavši uz ostalo skladbe “Pismo moja hrli tamo” i “Plavi putevi mora”. Druženje Ninjana i njihovih gostiju okončano je zajedničkim slatkim domjenkom za kojeg su kolače i ostale slastice pripremile i ispekle vrijedne ruke članica Kreativne radionice ninske Udruge žena “Aenona”.