Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na studij u New York

07.05.2012. 22:00
Na studij u New York


Htjela sam studirati ekonomiju, a školarina za ovaj američki fakultet mi je preskupa. Ovako će mi stipendija pokriti oko četvrtinu školarine, a i imam mogućnost jedan ili više semestara otići studirati u New York, što bih jako voljela, kaže Anđela


Zadarska maturantica Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Anđela Ivoš bila je prva na nacionalnom natjecanju iz engleskog jezika Star Search i osvojila stipendiju za studiranje na American College of Management and Technology u Zagrebu i iznosu od 7.000 eura.
Natjecanje se održavalo istovremeno u dvije podružnice ovog fakulteta, u Zagrebu i Dubrovniku. Između 81 učenika, stipendiju je osvojilo njih pet tako da je peti učenik dobio 2.000 eura, a prva, Anđela Ivoš je dobila najviših 7.000 koje će primati obročno tijekom četiri godine studiranja.
Anđela kaže da se prijavila na natjecanje sasvim slučajno, nije se puno pripremala jer nije znala što ju točno na ispitu čeka, a prvo mjesto ju je jako razveselilo.
– Slučajno sam saznala za natjecanje, prijavila se i prije petnaestak dana sam polagala ispit u Zagrebu. Ispit se sastojao od dva dijela. Prvi dio je bio ispit znanja engleskog jezika i nas prvih deset koji smo prošli u drugi krug smo pisali prezentaciju na zadanu temu. Temu smo dobili kada smo došli i imali smo 90 minuta za istraživanje i pripremanje prezentacije. Moja tema je bila ‘Facebook i njegov utjecaj na prijateljstvo’ i to sam prezentirala pred tročlanim povjerenstvom. Za nekoliko dana sam saznala da sam prva, priča Anđela.
Anđela je inače odlična učenica 4.b razreda, pjeva u zboru, a i nekoliko puta je već sudjelovala na gradskim i županijskim natjecanjima iz engleskog.
– Htjela sam studirati ekonomiju, a školarina za ovaj američki fakultet mi je preskupa. Ovako će mi stipendija pokriti oko četvrtinu školarine, a i imam mogućnost jedan ili više semestara otići studirati u New York, što bih jako voljela. I na kraju studiranja se dobije hrvatska i američka diploma. Odabrala sam smjer međunarodno poslovanje, kaže Anđela.
Još jedna velika prednost u dobivanju stipendije je ta što je Anđela već upisana na fakultet. Sve što treba je položiti državnu maturu što, sudeći po njezinim dosadašnjim rezultatima, neće biti problem. Dok se njezini kolege budu znojili čekajući rezultate upisa, pomicanje upisne liste i prioriteta, Anđela će se bezbrižno sunčati. To je samo još jedan dokaz da se trud i rad isplate.
A Anđela kaže da i ne uči jako puno. Dosta toga se, kaže, može naučiti na satu, ona uči kod kuće onoliko koliko joj treba, a ima i dovoljno slobodnog vremena za druženje.