Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Popis odličja sve je duži

07.05.2012. 22:00
Popis odličja sve je duži


Da ne prođe tjedan bez izvještaja o uspjesima zadarskih plivača Jadera i Zadar pobrinuli su se vrlo dobrim nastupima na dva međunarodna mitinga. Oba kluba u Splitu su u subotu i nedjelju konkurirala na Grdelinima Svetog Duje – natjecanju za plivače od 11 godina i mlađe, dok je Jaderin kadet Leo Bavdek najbolja vremena i osobne rekorde istovremeno potražio na 14. izdanju MM Sisak. Kući se Zadar vratio teži za pet pojedinačnih odličja i dva osvojena u štafetama, Jadera se na istoj smotri ukupno pet puta penjala na postolja, a Bavdek se sam u Sisku izborio za šest medalja i pehar za najvrjednije rezultate u svojoj kategoriji.
Neumoljivi Bavdek
Kako izgleda dominacija u konkurenciji plivača 1998. godišta i mlađih Leo Bavdek (’99.) je u Sisku pokazao izvadivši iz 50-metarskog bazena zlata na 400 m slobodno, 200 slobodno, 100 slobodno i 400 mješovito, srebro u disciplini 200 prsno te broncu na 100 prsno. Na postolje se penjao i sedmi put jer je s rezultatom 2:09.00 na 200 slobodno zaradio 540 LEN bodova i trofej za ukupno najbolja izdanja u kategoriji C. Također je u svim disciplina ostvario A norme za nastup na Ljetnom prvenstvu Hrvatske te tako na dojmljiv način zaključio kontrolni miting pred nadolazeću smotru u Rijeci (u srpnju).
Da nije bilo diskvalifikacija…
U nadmetanje s vršnjacima iz Hrvatske, Slovenije i BiH Zadar je u Splitu krenuo s 40 uzdanica, među kojima su se prvog dana natjecanja istakli: Marko Radović (2001.) prvim mjestom na 50 m delfin i četvrtim na 50 m leđno, broncu je u kategoriji B (2002. godište i mlađi) uzeo Božo Puhalović, a na 50 leđno bio je četvrti, Lovre Marković (’01) je četvrtim plasmanom ostao bez medalje na 50 m delfin, no spomenuti trojac je uz pomoć Nike Arasa u štafeti 4 x 50 slobodno imao najbolje vrijeme.
Tijekom drugog dana mitinga plivale su se discipline slobodno i prsno, koje su Marku Radoviću donijele srebro na 50 m prsno te na 50 m slobodno. On je bio najbolji u zbroju sve četiri discipline i tako osvojio ukupno drugo mjesto u A kategoriji, odnosno nagradu organizatora.
Lovre Marković prsnom je tehnikom osvojio broncu, a Božo Puhalović diskvalifikaciju na okretu, što ga je koštalo ispadanja iz troje najboljih u B kategoriji. I muška štafeta mlađih kadeta Zadra izgubila je plasman zbog nepravilnog okreta, ali za sretni završetak zaslužne su početnice kluba s Kolovara. Na kraju natjecanja Eli Vulin, Nika Zdunić, Azra Martinović i Ema Molnar okitile su se broncom na 4 x 25 mješovito.
Najbolje rezultate od 16 Jaderinih predstavnika imala je Ellena Šušteršić, vlasnica dvije medalje. Ellena je u prvom dijelu natjecanja u disciplini 25m leđno osvojila broncu, dok je sljedeći dan na 25 m slobodno doplivala do srebra. Na postolje se penjao i Filip Smolić koji je na 25 m prsno uzeo broncu te Petra Rudić, na 50 slobodno također brončana. Izborivši se na 4 x 50 m mješovito za treće mjesto slavila je još i Jaderina štafeta u sastavu: Stipe Medić, Duje Grgić, Ante Šikić i Renato Govorčin.