Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Od Kremena do Mazina, uz zaštitu HGSS-a

Autor: Irena Jurjević

07.05.2013. 22:00
Od Kremena do Mazina, uz zaštitu HGSS-a


Prije nekoliko dana Društvo je dobilo godišnju nagradu Općine Bibinje za rad i izniman doprinos u razvoju planinarstva


Tridesetak planinara iz bibinjskog planinarskog društva Babulj uputilo se ovog vikenda u sklopu obilježavanja Dana Zadarske županije na najviši vrh Zadarske županije Kremen.
Kremen se nalazi u Lici na 1591 metara nadmorske visine i jugoistočni je nastavak Ličke Plješivice, pojasnio je Stjepan Gverić, predsjednik društva Babulj, dodajući kako je uspon do vrha rutom Mazinski prijevoj – izvor Kovačević luka – Ledina (izvor Klapavica) – Kremen, započeo je oko 10 sati ujutro, a potrajao je otprilike tri sata. Radi se o krševitom i šumovitom području, a izlaskom na vršni dio Kremena, otvaraju se vidici na ličko područje, Velebit, Ličku Plješivicu i bosanske planine. Slijedio je potom jednosatni odmor na vrhu te povratak na Mazinski prijevoj, gdje je sudionike čekao autobus, a cijeli događaj osiguravali su članovi HGSS stanice Zadar koji su se pobrinuli da svi sudionici sigurno stignu na vrh, kao i da se tako spuste. Tako su prilikom silaska planinara na jednom dijelu postavili uže kako bi se olakšao i osigurao njihov prolaz, a potrebe za intervencijom na sreću nije bilo.
– Izlet je protekao u veseloj atmosferi te se nadamo da će se organizacija ovakvih aktivnosti i sljedeće godine naći na programu događaja u sklopu obilježavanja Dana županije, kazao je Stjepan Gverić.