Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zrakoplovi u Stankovcima do kraja godine

Autor: Velimir Brkić

07.05.2013. 22:00
Zrakoplovi u Stankovcima do kraja godine


Obećanje da će prvi zrakoplov sletjeti u Stankovce do kraja godine je itekako ostvarivo, s puno optimizma ističe investitor Josip Crnčević Joža, vlasnik tvrtke Aerodrom Stankovci, koji će graditi prvi privatni aerodrom u Hrvatskoj vrijedan nevjerojatnih 300 milijuna eura


Aerodrom Stankovci, na 100 hektara krša, u blizini silaska s autoceste A1 prema Pirovcu, Murteru i Vodicama je pred realizacijom. Jučer je u Zagrebu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u postupku izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju stankovačke zračne luke s pristupnom prometnicom, održan uvid u idejni projekt koji je izradio Konus d.o.o. Dobropoljana Zadar, odnosno projektant Vice Tadić, ovlašteni inženjer građevinarstva.
– Karte su posložene, Vlada RH i resorna ministarstva su shvatila značaj projekta. Obećanje da će prvi zrakoplov sletjeti u Stankovce do kraja godine je itekako ostvarivo, s puno optimizma ističe investitor Josip Crnčević Joža, vlasnik tvrtke Aerodrom Stankovci, koji će graditi prvi privatni aerodrom u Hrvatskoj vrijedan nevjerojatnih 300 milijuna eura, odnosno više od dvije milijarde kuna.
Između Stankovaca i Banjevaca planira se gradnja poletno-sletne staze duge 1.400, a široke 30 metara te rubne staze i stajanke ukupne površine 40 tisuća četvornih metara. Za ovaj tip aerodroma, koji će raditi samo za danjeg svjetla i sa 6.000 letova godišnje, predviđene su i brojne mjere zaštite okoliša.