Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najviše, devet kandidata, ima Zadar, po jednog Kukljica i Pašman

07.05.2017. 22:00
Najviše, devet kandidata, ima Zadar, po jednog Kukljica i Pašman


Lokalni izbori, koji će se održati u trećoj nedjelji svibnja, iznjedrit će zasigurno na političkoj sceni neka nova imena. U Zadarskoj županiji izbori će se održati u šest gradova i 28 općina. Birači će, osim članova općinskih, gradskih i županijskog vijeća, birati župana, šest gradonačelnika i 28 načelnika.
HDZ trenutačno ima najviše čelnih mjesta, svog samostalnog gradonačelnika ili u koaliciji ima u pet od šest gradova, dok je u Pagu gradonačelnik iz redova koalicije Paška stranka – SDP.
Od 28 općina HDZ samostalno ili u koaliciji ima 21 načelnika. Svog stranačkog načelnika nemaju u Kalima na otoku Ugljanu, načelnik je iz koalicije SDP-HNS, na Viru gdje je nezavisni načelnik kojeg podupire SDP-HNS, Salima HSS-HNS-SDP, Ražancu HSP-AS, Povljani HSS, a nezavisni su u Tkonu, Kukljici i Privlaci.
Najjača politička stranka u Zadarskoj županiji, ipak u lokalne izbore ide s podosta novih kandidata. Od ukupno 34 lokalne jedinice kandidata za načelnika nema u Kukljici na otoku Ugljanu i u Tkonu na otoku Pašmanu.
Rekordni Zadar
Tkon je specifičan, HDZ jedino tamo nema svoju kandidacijsku listu, ni samostalno ni u koaliciji. U bitku za vlast idu nezavisni, aktualni načelnik Goran Mušćet i Boris Katičin, brat bivšeg načelnika Danijela Katičina, aktualnog ravnatelja JU PP Vransko jezero.
Županijski rekorder je Zadar koji ima devet gradonačelničkih kandidata na oko 67.000 birača (Branko Dukić, Sabina Glasovac, Marjana Botić, Nino Dellavia, Enio Meštrović, Denis Bruketa, Šime Rušin, Ivica Vlakić i Miljenko Marić). Do njega maleni Kolan na otoku Pagu ima nevjerojatnih pet načelničkih kandidata i tek oko 790 birača. Dakle 158 birača po jednom načelničkom kandidatu, među njima i aktualni Šime Gligora i bivši Josip Zubović Pipe, donačelnički kandidat HSS-a kojeg predvodi Marin Pernjak.
I malo ravnokotarsko općinsko središte Galovac, koje ima oko 1.000 birača, ima nevjerojatnih pet načelničkih kandidata, šesti je odustao: aktualnog Marina Gulana (HDZ), bivšeg načelnika Slavka Šaru (Reformisti), nezavisne Marinka Šaru i Miroslava Bučića Čipu te Antonija Burčula (SDP).
Također i u prekovelebitskom Gračacu ima pet načelničkih kandidata, aktualna načelnica Nataša Turbić u izbornoj utakmici mora biti uspješnija od primjerice bivšeg načelnika srpske nacionalne manjine Gorana Đekića (SDSS-Reformisti). U svakim danom sve manje brojnijem Gračacu na biračkim spiskovima ima oko 5.300 glasača, a glasa njih oko 1.900.
U Biogradu i Pagu su po četiri gradonačelnička kandidata, isto toliko je načelničkih kandidata u Sukošanu, Vrsima i Zemuniku. Najmanje, po jednog kandidata, imaju Kukljica (aktualni, nezavisni Marin Boško) i Pašman (aktualni, HDZ-ov Krešimir Ćosić).
Nakon 20 godina bez Kutije
U Benkovcu nakon 20 godina gradonačelnik više neće biti Branko Kutija, koji je pri samom vrhu kandidacijske liste HDZ-a za Gradsko vijeće. Najvjerojatnija glavna izborna utakmica vodit će se između HDZ-ovca Tomislava Bulića i aktualnog dogradonačelnika s kvote HDZ-a Frane Tokića koji zajedno sa Svemirom Vrsaljkom predvodi nezavisnu listu.
U Škabrnji su tri kandidata, Nediljko Bubnjar (HDZ) te nezavisni Zoran Gurlica i Ivan Škara. Podsjetimo, Gurlica je prvi načelnik Škabrnje, ali s liste HDZ-a. U Starigradu će se suočiti aktualni Krste Ramić (HDZ) i Zlatko Marasović (SDP), donedavni ravnatelj NP Paklenica.
I u Zemuniku je slična situacija, jedan od četiri kandidata je aktualni Ivica Šarić (HDZ), dok mu je protukandidat, doduše za mjesto donačelnika Josip Marušić, član HDZ-a na nezavisnoj listi Tomislava Marušića. Josip Marušić je 12 godina bio načelnik te po četiri godine predsjednik Vijeća, član Općinskog poglavarstva i vijećnik.
U Lišanima Ostrovačkim, apsolutnom hrvatskom rekorderu po dosadašnjem broju načelnika, za nimalo čvrstu načelničku fotelju borit će se aktualna donačelnica Ivana Mamić, dok je aktualni načelnik Ivica Musić nezavisni kandidat. Kako je već u županijskom HDZ-u tradicija, tko pobijedi zapravo će biti HDZ-ov pobjednik.
Zanimljiva utakmica vodit će se u Pakošanima, Milivoju Kurtovu (HDZ) koji je načelnik od 1993. godine, na drugoj strani će biti Ante Žoni Maksan (HSP AS) te Matko Miočev (HNS-HSU). U Obrovcu aktualnom gradonačelniku dr. Anti Županu (HDZ) suprostavljaju se nezavisni Ivica Matić i Ivan Vrkić iz koalicije HSLS-HSP-SDP.
Puno nezavisnih
Neprikosnovenom Davoru Lončaru (HDZ) u Poličniku se suprotstavljaju nezavisni Ivica Ukalović i Hrvoje Surać (MODES-SHZ). U Posedarju su dva Klanca i jedan Zurak. Aktualnom Ivici Zurku (HDZ) izborni protivnici su Ivica Klanac (MODES) i nezavisni Ivica Klanac.
U Bibinju, Sv. Filipu i Jakovu i Novigradu opet su isti načelnički kandidati. Brunu Bugariji (HDZ) suprotstavlja se nezavisni Vice Fuzul, a Zoranu Pelicariću Peci (HDZ) u Sv. Filipu i Jakovu Jovita Pirović (MODES). Josi Klapanu (HDZ) u Novigradu Stojan Viduka (HNS). Privlaka ima tri kandidata: Gašpar Begonja (HDZ), Petar Mustać (MODES) i nezavisni Tomislav Grbić.
Ante Martinac (HDZ) više za načelničkog protivnika nema samo kandidata SDP-a, ovog puta Mariju Dražić iz Debeljaka, već i kandidata koalicije Akcija mladih-HNS Pericu Brkića i Mojmira Torbarinu koji je nezavisni kandidat.
Željko Baradić (HDZ) u Stankovcima za još jedan mandat treba pobijediti nezavisne kandidate Dina Pericu i Zdenka Sarađena, a Sandra Vukić (HDZ) nezavisne Nevenka Božića i Luku Perinića te Mariju Berec (MODES-SDP).
Viktoru Prtenjači (HDZ-MODES-HSP AS) u Polači protukandidat je nezavisni Tomislav Prtenjača.