Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Jedrenje ponovno u prvom planu

07.06.2011. 22:00
Jedrenje ponovno u prvom planu


Mjesec dana prije početka Svjetskog prvenstva u jedrenju do 19 godina, koje će se održati od 7. do 16. srpnja u Zadru, u JK Uskoku održana je konferencija za novinare. Javnosti je dostavljeno priopćenje u kojemu se govori o svim aspektima turnira. Tako smo saznali da će nastupiti 58 reprezentacija s 353 natjecatelja i oko 120 trenera. Prve reprezentacije dolaze već krajem lipnja, velika većina dolazi 6. srpnja, a uglavnom odlaze 16. srpnja.
– Očekuje nas veliki posao transporta sudionika, jer dolaze zrakoplovima u Zadar, Zagreb i Split. Brodove za natjecanje osiguravamo mi, dakle svakog sudionika koji dođe ovdje će dočekati jedrilica. Jedri se u osam klasa na tri regatna polja – muški i ženski samac, muška i ženska daska, muški i ženski dvojac, skiff i katamaran. Brodovi dolaze iz Tajlanda, Francuske, Italije i Velike Britanije. Iza nas su mjeseci isto tako zahtjevnih pregovora s proizvođačima brodova. Prvi brodovi stižu na Vitrenjak sredinom lipnja, daske koje su već na putu za Hrvatsku, a oko 260 bit će ovdje 2. srpnja, što znači da imamo točno četiri dana za sve opremiti. Bit će to veliki danonoćni posao, no sve je kod ovog natjecanja veliko.
Prvi dan jedrenja je 9. srpnja, a zadnji 15. srpnja, s tim da je dan odmora 12. srpnja. Predviđeno je 12 plovova za svaku disciplinu – objasnila je direktorica prvenstva Zrinka Grancarić.
Svečano otvaranje održat će se 8. srpnja navečer kod gradskog mosta. Pozornica će biti kao i uvijek na moru, tribine za 500 ljudi će biti postavljene na Liburnskoj obali, no program će se moći pratiti sa svih strana. Otvaranje će trajati oko sat vremena, uz vrlo malo priče, niz atraktivnih točki te neobičnim pirotehničkim efektima, objasnili su organizatori, a poseban dio protokola je defile sudionika u gumenjacima te čin miješanja voda. Naime, svaka reprezentacija donosi malo vode iz svoje zemlje, sve se te vode simbolično miješaju u jednoj posudi i označavaju međunarodnu povezanost.
Za 11. srpnja, dan prije dana odmora, u planu je VIP dan, kada će se uzvanike i partnere prvenstva povesti na regatna polje. Navečer, u salonu JK Uskoka, gradonačelnik Zvonimir Vrančić i župan Stipe Zrilić priredit će primanje za predstavnike nacija i uzvanike.
Prvenstvo će imati i humanitaran karakter pa će tako japanska reprezentacija prodavat naljepnice i zastavice, a novac je namijenjen obnovi Japana. Njihova reprezentacija, kao i svi koji ih kupe, naljepnice će tijekom prvenstva nositi na jedrima.
– Kako bismo sudionicima prvenstva, koji nemaju baš puno vremena za turističko razgledavanje, dočarali dio naše bogate ponude u suradnji s Gospodarskom komorom Zadarske županije priredit ćemo prigodni sajam tradicijskih proizvoda Zadarske županije od 9. do 11. srpnja. Na 20-ak štandova s oko 40 izlagača sudionicima ćemo predstaviti naše bogatstvo okusa i mirisa te omogućiti proizvođačima da se predstave gostima iz 58 zemalja svijeta. Sajam će biti prodajnog karaktera, održavat će se u večernjim satima i, naravno, otvoren je za posjetitelje – objašnjava Zrinka Grancarić.