Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ne uči se samo u školskim klupama

07.06.2011. 22:00
Ne uči se samo u školskim klupama


Zadarski osnovci devet gradskih i jedne privatne škole danas su preplavili Poluotok te ga ispunili pjesmom, plesom, bojama i smijehom. Tako su započeli Dani izvannastavnih aktivnosti u organizaciji Grada Zadra koji su ove godine prvi put izašli na ulice demonstrirajući talente djece koje tijekom godine usavršavaju u školama.
“Bogatstvo različitosti” je bio moto manifestacije i zaista se pokazalo u punom svom sjaju. Na Narodnom trgu predstavljala se OŠ Smiljevac s brojnim glazbenim sekcijama, šahom, recitacijama, izložbom fotografija “Biserna kolajna” te starim splitskim plesovima.
Odrastanje bez kompleksa
– Brojna smo škola i imamo puno sekcija jer djeca sama pokazuju interes za to. Na izvannastavnim aktivnostima vlada pozitivna atmosfera, tako se djeca opuštaju, a ujedno usmjeravaju za ono što vole. Kroz razne priredbe predstavljaju svoje talente bez srama i odrastaju bez kompleksa, kazala je Dina Bušić, voditeljica zbora u OŠ Smiljevac.
Šetnja Kalelargom dovodi nas do štanda OŠ Šime Budinića gdje pjeva zbor, svira glazba, miriše lavanda. Lavanda je općenito bila današnji lajtmotiv jer je mirisala sa štandova brojnih škola koje je same uzgajaju u svojim vrtovima. Zadarske škole njeguju autohtone proizvode pa neke same proizvode primjerice, maslinova ulja, a danas su još jednom pokazale svoju ekološku osvještenost. Koriste prirodne materijale, recikliraju, slave more i šume…
Tako i OŠ Šime Budinića koja je upravo podigla svoju Zelenu zastavu danas na Kalelargi izložila svoje začinsko bilje, lavandu, maslinovo ulje, ali i pohvalnice za projekte Globe, Škole za Afriku, sportske pehare te školski list “Čehuljica”. Sve nam je to stručno prezentirala šestašica Mihaela Perić.
Malo dalje na Kalelargi igrao se stolni tenis u organizaciji OŠ Zadarski otoci Zadar. Tamo je zaplesala i folklorna skupina Područne škole Veli Iž.
Raspjevana Ulica Šimuna Kožičića Benje
U Ulici Šimuna Kožičića Benje, koja je za ovu prigodu preimenovana u Raspjevanu ulicu, svoje je talente predstavila, tko drugi, nego škola koja nosi ime istog uglednika.
Kao što to bude na poznatom “Benjafestu”, u Raspjevanoj ulici jedanas bilo kao na pravom koncertu. Izmjenjivali su se pjevači, svirači, plesači, glumci, pantomimičari, okruženi brojnom publikom. U njihovoj blizini odvijale su se radionice izrade maketa, nakita i ukrasa od recikliranog papira i prirodnih materijala, a interesantni su bili i radovi lutkarsko-likovne sekcije Područne škole Puntamika.
Jadranka Miliša, profesorica hrvatskog jezika u Benje i, ujedno i, u ime gradskog odjela za školstvo, koordinatorica Dana izvannastavnih aktivnosti, rekla je da je svaka škola dobila priliku pokazati dio svoje kreativnosti.
– Ovo nije nastavni dan, ali je daleko vrjedniji za komunikaciju među školama, kolegama, djecom, roditeljima… Također, mislim da je ovo vrijedna akcija jer smo uspjeli bar na nekoliko sati oživjeli staru gradsku jezgru, rekla je Miliša.
Na Forumu su pjevali, plesali i glumili učenici OŠ Voštarnica. Na njihovom štandu se i slikalo, a izloženi su i keramički radovi Učeničke zadruge “Mocire” koju u OŠ Voštarnica vodi Elda Burčul.
– Imamo dobru suradnju s drugim školama, često nas posjećuju. Danas smo ovdje skupa s njima i naši učenici se tako osjećaju jednako kao i drugi. Bili su uzbuđeni zbog današnjeg dana, ali na nastupu nemaju srama, nego budu ono što zaista jesu, kazala je Burčul.
Malo dalje, ispred ulaza u crkvu sv. Donata, OŠ Stanovi izložila je svoju haiku poeziju, slike, plakate i zadarske simbole izrađene od novina. Moglo se degustirati i maslinovo ulje, pojesti koji agrum uzgojen u njihovom vrtu, a ni kod njih nije nedostajalo lavande.
Osmaši iz OŠ Stanovi su rekli da bi škola bez izvannastavnih aktivnosti bila – dosadna.
– Imamo zbor, ples, dramsku, filmsku, novinarsku… Kad ima dobrih izvannastavnih aktivnosti, i ovaj dosadniji dio nastave brže prođe, rekli su osmaši koji su uživali u ovom danu.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU