Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bez obnove koncesije – propast

07.06.2012. 22:00
Bez obnove koncesije – propast


Krajem sedmog mjeseca prošle godine udruzi je istekla koncesija za privezišta i do danas ona nije obnovljena. Štoviše, nije izdan niti natječaj, kazao je Ivica Levačić, upravitelj zadruge koja je do prošle godine imala koncesiju na pomorskom dobru u uvali Široka


Alarmantno stanje u gospodarstvu otoka Ista zbog izostanka organiziranog prihvata nautičara bio je razlog prve konferencije za novinare koju su članovi Mjesnog odbora Ist odlučili sazvati u srijedu ujutro u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević”.
– Krajem sedmog mjeseca prošle godine udruzi je istekla koncesija za privezišta i do danas ona nije obnovljena. Štoviše, nije izdan niti natječaj, kazao je Ivica Levačić, upravitelj zadruge koja je do prošle godine imala koncesiju na pomorskom dobru u uvali Široka.
– Mi smo pučinski otok na pola puta između marina na sjevernom Jadranu te marina u Dalmaciji. Imamo pravu poziciju za nautički turizam, destinacija smo za noćenja. Živimo od mora i za more. Tako je bilo stoljećima, ali sve do ove godine kada izgleda to više nećemo moći nastaviti, upozorava Levačić, dodajući da će mještani otoka teško preživljavati ovo ljeto samo zbog birokratskih zavrzlama. Točnije zbog izostanka studija i izmjene o pomorskom dobru Zadarska županija nije raspisala natječaj za dodjelu koncesije. Ni opetovani razgovori s odgovornima nisu urodili plodom pa tako nisu dobili niti mogućnost privremene koncesije, a sezona je pred vratima.
– Obraćali smo se institucijama, ali kažu da ne mogu ništa, a ništa i nisu napravili. Na otoku će nastati opći kaos ako se to ne riješi, kazuje Levačić, dodajući da početkom kolovoza u njihovoj marini boravi preko dvjesto brodova. Bez organizacije, postavljanja koševa za smeće, a što je do sad bilo u nadležnosti njihove zadruge, Istu prijeti i ekološka bomba.
– Ist prima nautičare već pedeset godina, početno to je radio lučki kapetan, zatim mjesna zajednica, a novac koji se zarađivao od toga ostajao je u mjestu. Kako je rastao broj gostiju, tako se dizala i razina usluge pa tako danas imamo sustav za privezivanje s pontonima, recepciju, telefonske priključke, tuševe s toplom vodom…
S nautičkim turizmom razvili su se i drugi segmenti otoka, pa tako preko ljeta na Istu radi pet restorana, tri kafića i tri trgovine. No, ako se ne riješi ova situacija, sve to će nestati, upozorio je Levačić.