Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bez podrške Ureda svjedoci i žrtve bili bi prepušteni sami sebi

07.06.2012. 22:00
Bez podrške Ureda svjedoci i žrtve bili bi prepušteni sami sebi


Prilikom dolaska na sud svjedoci i žrtve bili su prepušteni sami sebi. Nisu znali kome se obratiti i što ih uopće očekuje. Od otvaranja Ureda 2008. godine to se promijenilo na bolje, jer im pružamo emocionalnu podršku i dajemo praktične savjete – Dragana Marina, voditeljica Ureda


Svjedoci ili žrtve u sudskim procesima koje prije svjedočenja dobiju stručnu podršku sigurnije su i samopouzdanije tijekom svjedočenja, njihovi iskazi su precizniji i ne troše vrijeme suda tražeći dodatna pojašnjenja, što je vrlo često tijekom svjedočenja – istaknuto je na okruglom stolu organiziranom u povodu četvrte godine postojanja Ureda za podršku žrtvama i svjedocima koji djeluje pri Županijskom sudu u Zadru. Voditeljica Ureda Dragana Marina naglasila je kako je od otvaranja Ureda, u protekle četiri godine, podršku primilo više od dvije tisuće i 300 svjedoka i članova njihovih obitelji.
– Prema statistikama, kada je riječ o procesima u nadležnosti Županijskog suda, najčešće smo pomoć pružali žrtvama seksualnih delikata, na Općinskom sudu u procesima obiteljskog nasilja, a na Prekršajnom u slučajevima nasilja i nasilničkog ponašanja. U svim tim kaznenim postupcima ulažu se veliki napori kako bismo žrtvu pripremili za susret s nasilnikom u sudnici te ju pripremili na pitanja koja mogu očekivati od tužiteljstva, ali i od branitelja nasilnika – pojasnila je Marina dodajući kako to većini žrtava zapravo znači još jednom proživljavati ono što su prošle. Marina je naglasila kako su do otvaranja ureda 2008. godine svjedoci i žrtve prilikom dolaska na sud bili prepušteni sami sebi, što je značilo da nisu znali kome se obratiti i što ih uopće očekuje.
– Od osnivanja ureda u Zadru, koji je danas jedan od osam postojećih u Hrvatskoj, to se promijenilo na bolje. Moram kazati kako smo u četiri godine za pomoć žrtvama i svjedocima osposobili ukupno 33 volontera od kojih je danas osam aktivno. Oni  žrtvama i svjedocima pružaju emocionalnu podršku i daju praktične savjete – pojasnila je voditeljica Ureda Dragana Marina.
S njom se složio v.d. predsjednika Općinskog suda Hrvoje Visković koji je istaknuo kako se osnivanje ovog ureda zaista pokazalo opravdanim.
– Uloga Ureda nije pružanje psihološke pomoći, niti se smije zadirati u sadržaj iskaza ili pružati pravne savjete – istaknuo je Visković dodavši kako se za sve to svjedok ili žrtva upućuju nekoj od nadležnih institucija kao što su, primjerice, Obiteljski centar, Obiteljsko savjetovalište ili Ured državne uprave gdje mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć.


Osam muškaraca zatražilo pomoć zbog obiteljskog nasilja




– U Obiteljskom centru imamo ukupno 43 žrtve nasilja u tretmanu od čega je osam muškaraca. Osim toga, imamo i oformljenu grupu od osam žena žrtava obiteljskog nasilja nad kojima se provodi grupni tretman – rekao je Dario Vučenović, ravnatelj Obiteljskog centra dodajući kako oni ne pružaju psihosocijalnu pomoć nasilnicima.
– Ministarstvo pravosuđa upućuje nasilnike u tretman pri Caritasu. Ukoliko se on ne odaziva i neredovito dolazi, slijedi mu nova prijava – rekla je predsjednica Prekršajnog suda u Zadru Ingrid Nižić pojasnivši kako se ta pomoć plaća te da je to nekoć iznosilo sedam tisuća kuna po jednom tretmanu, ali da je taj iznos sada puno manji, odnosno da se plaća u paušalnom iznosu od 20 tisuća kuna. Kada su u pitanju maloljetni prekršitelji zakona, odnosno nasilnici, pojasnila je Nižić, Prekršajni sud o tome odmah izvještava Centar za socijalnu skrb koji potom preuzima brigu o tom dijelu populacije.