Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dosta nam je više smrada! Tužit ćemo Grad Starsbourgu!

07.06.2012. 22:00
Dosta nam je više smrada! Tužit ćemo Grad Starsbourgu!


Ovo je već treće ljeto da mi ne možemo otvoriti prozore. Kuće su nam pune komaraca i mušica, smrad se uvukao svugdje. Jadni smo i depresivni od svega, a u zadnja dva tjedna nekoliko stanara u kućama najbližim kolektoru se razboljelo. Hodamo s maskama na licu i pitamo se zašto i do kada ovako – Mirjana Matić


Dosta nam je više! Neka odgovorni konačno nešto poduzmu i vrate nam normalan život! Nećemo seliti ni u Medviđu, a ni u Lišane kako nam je to savjetovao direktor Odvodnje Grgo Peronja. Previše truda, rada i odricanja smo uložili kako bismo sagradili obiteljske kuće koje danas zbog ovog smrada više ne vrijede ni kune. Razboljeli smo se od kemikalija i plinova! Mi smo građani grada Zadra jednako kao i svi ostali i dosta nam je ignoriranja. Ukoliko Grad Zadar ne učini ništa u narednih nekoliko dana podnijet ćemo tužbu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu – poruka je koju je jučer poslijepodne kao posljednje upozorenje gradskim vlastima uputilo 50-ak stanara Raštanske, Omiške i Lišanske ulice te Ulice kneza Novaka Krbavskog. Na novi prosvjed odlučili su se iz očaja jer je rastom žive u termometru i dolaskom ljetnih vrućina njihov život u tom dijelu grada nepodnošljiv.
Maskam se štite od smrada
– Ovo je već treće ljeto da mi ne možemo otvoriti prozore. Kuće su nam pune komaraca i mušica, smrad se uvukao svugdje. Jadni smo i depresivni od svega, a u zadnja dva tjedna nekoliko stanara u kućama najbližim kolektoru se razboljelo. Hodamo s maskama na licu i pitamo se zašto i do kada ovako. Lažna obećanja, jednako kao i ovaj smrad, više jednostavno ne možemo provariti – kaže Mirjana Matić, dodajući kako u kući ima trudnu nevjestu koju od žalosti ne može gledati. Gosti joj odavno ne dolaze u posjet, a slabo viđa i rodbinu, pa i rođenu kći koja je, također, trudna.
– Kći i zet mi dođu u posjet, ali odmah bježe jer ona ne može izdržati. Mučnina joj je od smrada i nakon samo nekoliko minuta joj se povraća – kaže Mirjana. Njezine susjede Nedjeljka Padovan i Zdenka Dražina i same su prije nekoliko dana imale zdravstvenih problema.
– Najprije sam danima osjećala mučninu i imala glavobolje, a onda mi je prije nekoliko dana pozlilo. Satima sam povraćala pa sam bila prisiljena otići liječniku. Dobila sam infuziju i poslali su me kući, a nalazi pretraga bit će gotovi za nekoliko dana. Sumnjaju na bakteriju što me ni malo ne čudi. Dobro da smo još i živi u ovim uvjetima – ogorčeno dodaje Nedjeljka. Zdenka Dražina koja živi svega dvije kuće dalje od nje sedam je dana provela na Odjelu dermatologije u Općoj bolnici u Zadru. I njezini nalazi bit će gotovi tek za nekoliko dana, a teškoće koje je imala odnosile su se na kožnu alergijsku reakciju.
– Sva sam se osula i gušilo me. Što reći?! Nikad ranije u svom životu nisam imala niti sličnih problema pa nije teško zaključiti zbog čega mi se sada to dogodilo – ističe Zdenka Dražina čija je kuća u Lišanskoj ulici od kolektora udaljena svega 100-tinjak metara. No, osim problema sa smradom koji se na dane osjeti u Ričini, Smiljevcu i na Bulevaru, stanari u Lišanskoj i Omiškoj ulici već dva mjeseca imaju raskopane ulice.
Dovezli im fekalije pred kuće i očekuju šutnju
– Od 1. svibnja tu više nitko niti ne dolazi. Radove je izvodilo poduzeće Osijek koteks. Položili su cijevi za kanalizaciju, postavili otvore za šahtove i samo nestali. Šahtovi su ostali otvoreni i bili su doslovno pogibeljni za pješake i djecu. Sami smo ih prekrili daskama – kaže Zrinko Bačić dodajući kako je još gora situacija u susjednoj Omiškoj ulici. Tamo je zgrada sa šest stanova spojena na kanalizacijski sustav, a kako radovi oko šahtova gdje se cijevi spajaju nisu zatvorene, uz sav smrad iz kolektora, stanari okolnih kuća dodatno trpe i taj.
– Ponekad mi se čini da je ovo samo jedan ružan san i da ću se probuditi, ali to nikako da se dogodi. Danima smo do kuća dolazilo gazeći po fekalijama koje su se izlijevale i z tih cijevi. Očito je da nikoga nije briga, ali netko bi zaista trebao preuzeti odgovornost za ovo stanje – kaže Jasna Mitrović napominjući da se čak raspitivala i o prodaji kuće, međutim, da je to nemoguće.
— cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista