Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Osnovci postali olimpijci

07.06.2012. 22:00
Osnovci postali olimpijci


I organizacijom Dana izvannastavnih aktivnosti pokazujemo da nam je stalo. Svake godine ulažemo u školstvo, u održavanje zgrada, a nedostaje nam možda još dvije do tri škole da bismo se približili našoj želji – jednosmjenskom radu zadarskih škola, kazao je Vrančić


Sve zadarske osnovne škole u srijedu ujutro zauzele su pozicije na ulicama Poluotoka. U 10 sati je na Poljani Ivana Pavla II. upaljen olimpijski plamen i Dan izvannastavnih aktivnosti je mogao početi. Može se reći da su toga dana osnovnoškolci vladali gradom jer teško da bi bilo koji drugi dan nesmetano mogli igrati badminton nasred Kalelarge.
“Prozori moga grada”
Grad Zadar već tradicionalno organizira Dan izvannastavnih aktivnosti, a ove godine se u duhu Olimpijskih igara, održavao pod motom “Brže, više, jače”. Kako je pojasnio Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru, moto je to Dominikanca Henrija Didona koji je bio začetnik obnove Olimpijskih igara. Duh starih igara oživjeli su i učenici u togama i s lovorovim vijencima na glavama koji su upalili olimpijski plamen predvođeni Lucijom Mijolović, uspješnom plivačicom iz Osnovne škole za djecu s teškoćama u razvoju Voštarnica.
Sve je to pratio i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić koji je istaknuo da mu je drago vidjeti djecu u tolikom broju.
– I organizacijom Dana izvannastavnih aktivnosti pokazujemo da nam je stalo. Mislim da imamo relativno dobar standard. Svake godine ulažemo u školstvo, u održavanje zgrada, a nedostaje nam možda još dvije do tri škole. Projekti za škole na Crvenim kućama i na Bokanjcu su gotovi, nadam se da ćemo ih uspjeti izgraditi kroz model javno-privatnog partnerstva i time bismo se približili našoj želji – jednosmjenskom radu zadarskih škola, kazao je Vrančić.
Krenuvši od Nadbiskupske palače na Poljani Ivana Pavla II. prvo nailazimo na neobične kipove, biljke u kamenu i podsjetnik na ugrožene vrste kod ekološki osviještenih učenika POŠ Nova. Nekoliko koraka dalje čeka nas mirisna lavanda, izložba “Prozori moga grada” i olimpijski crteži OŠ Stanovi ispred crkve svetog Donata. Malo dalje, razigrani dramski prikaz učenika iz OŠ Voštarnica i viseći ukrasni satovi koje su izradili polaznici učeničke zadruge te škole „Mocire”.
„Igrom do zdravlja”
Ispred crkve svete Marije učenici OŠ Krune Krstića preskakuju uže i vrte hulahop, a turistima dijele vrećice s aromatičnim biljem. Na Kalelargi nasuprot Arheološkog muzeja isticali su se plakati s uspješnim učenicima i projektima OŠ Zadarski otoci, a sve su to prezentirali učenici u mornarskim majicama, dresovima hrvatske reprezentacije ili narodnim nošnjama. Učenici OŠ Petra Preradovića su malo dalje na Kalelargi postavili mrežu, igrali badminton, a najmlađi su u majicama na kojima piše „Igrom do zdravlja” izrađivali razne rukotvorine. Ulica Šimuna Kožičića Benje cijela je odzvanjala pjesmom u izvedbi učenika OŠ Š. K. Benje koji su svoje štandove ukrasili uracima s likovno-lutkarske stvaraonice. Logično isto tako, OŠ Šime Budinića je zauzela Poljanu Šime Budinića i na novom bijelom kamenu napravila vlastitu olimpijsku arenu s velikim šahom, košarkom, hokejom, odbojkom, badmintonom i navijačicama.
OŠ Smiljevac je na Narodnom trgu kod Gradske straže s bogatim zabavnim programom dočekivala sve namjernike i nenamjernike i to na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku. Na Trgu svete Stošije OŠ Bartula Kašića pokazala je sve vještine svojih sekcija, od kojih se najviše isticalo šarenilo Ekosekcije.
Teško je spomenuti sve što su toga dana učenici dočarali svojim sugrađanima i gostima, ali sudeći prema njihovim licima, u izvannastavnim aktivnostima svatko od njih je pronašao nešto što ga veseli.