Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zbog štednje preusmjerena slavljenička sredstva

07.06.2012. 22:00
Zbog štednje preusmjerena slavljenička sredstva


Kad smo donosili plan za 2012. godinu, u njemu je bila i rekonstrukcija zgrade stare osnovne škole u Ninu za potrebe buduće gradske uprave, na što se planiralo ove godine usmjeriti 4 milijuna kuna. Govorili ste da su sredstva u cijelosti osigurana i da će objekt biti otvoren na Dan grada 7. lipnja, prigovorio je Sipina


Umjesto da se okupe na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Nina 7. lipnja, ninski gradski vijećnici predvođeni predsjednikom Vijeća Davorom Ćurjurićem (HDZ) okupili su se u utorak navečer u Baroknoj kući na redovnoj radnoj sjednici uz skromni domjenak. Razlog neodržavanja sjednice je odluka Gradske uprave da se zbog štednje slavljenička sredstva usmjere u nužnije svrhe.
Prvi rebalans
Nakon usvajanja dnevnog reda potekla je rasprava o prvom ovogodišnjem rebalansu gradskog proračuna. O predloženim izmjenama i dopunama detaljno je vijećnike izvijestila pročelnica Gradskog odjela za financije Radmanka Subotić. Naime, ukupni prihodi i primici ovogodišnjeg proračun od prvotno planiranog iznosa od 21,3 milijuna kuna ovim činom umanjuju se za 5,5 posto, to jest za 1.163.000 kuna, a istovremeno rashodi se umanjuju za 15,1 posto, tj. za 3,2 milijuna kuna radi pokrivanja manjka iz prethodne godine, koji je iznosio 2.055.000 kuna.
Prvi se u raspravu uključio oporbeni vijećnik Endo Sipina (SDP) iz Nina.
– Kad smo donosili plan za 2012. godinu, u njemu je bila i rekonstrukcija zgrade stare osnovne škole u Ninu za potrebe buduće gradske uprave, na što se planiralo ove godine usmjeriti 4 milijuna kuna. Govorili ste da su sredstva u cijelosti osigurana i da će objekt biti otvoren na Dan grada 7. lipnja, a u papirima se vidi da je do sada utrošeno 800.000 kuna, a što je još gore radovi su ovih dana obustavljeni. Stoga vas molim za pojašnjenje zašto se uvijek iznova nerealno planira proračun te pred Vijećem obznani kolika su s današnjim danom potraživanja, a kolika dugovanja Grada, rekao je Sipina.
Nezavisni vijećnik Veljko Šalov iz Nina također nije bio oduševljen stanjem gradskih financija te ga je zanimalo koliko je Grad dobio od ustupljenog gradskog zemljišta veličine 20.000 metara četvornih Hrvatskim cestama za izgradnju ninske obilaznice u smjeru Privlake i Vira.
Uključujući se u raspravu, ujedno odgovarajući na iznesene primjedbe Sipine i Šalova, gradonačelnik Emil Ćurko (HDZ) je rekao da će radovi na zgradi škole biti nastavljeni nakon turističke sezone i biti završeni u cijelosti do konca ove godine.
 – Po financijskim pokazateljima naše se obaveze ovog trena kreću u visini od 2,5 milijuna kuna, dok su nam potraživanja puno veća i kreću se u iznosima od oko 10 milijuna kuna. Što se tiče zemljišta ustupljenog za gradnju obilaznice, gospodine Šalov, isključivo se radilo o poljoprivrednom, a ne građevinskom zemljištu i za njega smo dobili 3,2 milijuna kuna. Ova i slična sredstva ne ulažemo samo u razvoj grada Nina, već i svih njegovih pet prigradskih mjesta, istaknuo je gradonačelnik Ćurko.
Prodaja gradskih parcela
Budući da se nitko više nije javio za raspravu, predsjednik Ćurjurić je ponudio rebalans na usvajanje. Za njegovo usvajanje ruke je podignulo devet vijećnika, a Sipina i Šalov bili su protiv.
U nastavku se raspravljalo o izmjenama i dopunama programa održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture u tekućoj godini, o čemu je detaljno govorio pročelnik Komunalnog odjela Jozo Mustać. Kako se gradska blagajna puni manje od planiranog i prihvaćen je rebalans, moralo je doći do izmjena prije svega na planu izgradnje infrastrukturnih objekata. Kako kaže Mustać, za izgradnju mrtvačnice u Zatonu s prvotno planiranih 980.000 kuna skinuto je 480.000 kuna, za otkup zemljišta za poduzetničku zonu Prvi brig u Zatonu izdvojit će se manje 100.000 kuna, za izradu UPU-a s planiranih 600.000 kuna skida se 300.000 kuna itd. Za održavanje infrastrukture sve ostaje isto, a planom je predviđeno utrošiti 5,3 milijuna kuna.
Vijeće je većinom glasova usvojilo odluku da se proda desetak gradskih zemljišnih parcela u Ninskim Stanovima, Žeravi i Poljica Brigu, kao i to da se u Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda imenuju Ive Veršić, Boško Jurlina i Krešimir Laštro. Prihvaćena je i odluka o izmjenama i dopunama UPU-a TN Zaton, a ona se odnosi na rekonstrukciju postojećih apartmana, uklanjanje starih i trošnih apartmana te izgradnju sličnih turističkih objekata.
Na kraju sjednice predsjednik Vijeća Ćurjurić je uime svih vijećnika te gradonačelnika Ćurka i njegovih suradnika svim žiteljima grada Nina čestitao je Dan grada.
Radi se o povijesnom datumu kada je daleke 879. godine Papa Ivan VIII. priznao hrvatskom knezu Branimiru i njegovom narodu toliko željeni suverenitet i samostalnost države Hrvatske.


Kad će se čistiti Ninska usta?




Filip Pijaca (HNS) iz Nina je pitao kakva je uloga mjesnih odbora kad se uprava grada prema njima ponaša diktatorski, zatim kada će se ponovno čistiti ulaz u ninski porat Ninska usta, s obzirom na to da je već sada otežana plovidba te zašto se dopušta surferima da se na plaži Ždrijac ponašaju kako hoće čime uvelike ugrožavaju kupače.
 Nezavisni Veljko Šalov je pitao što je s detaljnim uređenjem plaža, kada će se na njima postaviti zahodi, otvoriti tuševi. Zdravka Lipoticu (SDP) iz Nina je zanimalo kada i tko će sanirati novoizgrađenu sportsku dvoranu u sklopu osnovne škole koja prokišnjava, a Boška Jurlinu (HNS) iz Žerave kada će početi raditi ninska tržnica.
Gradonačelnik Ćurko je istaknuo da je suradnja s većinom predsjednika mjesnih odbora, a nešto manje s predsjednikom MO-a Nin, više nego uspješna i konstruktivna te ni u kom slučaju nije diktatorska.
 – Ninska usta do sada su se u nebrojeno slučajeva čistila što je jednostavno gašenje požara. Pokrenuli smo stoga projekt čišćenja i odmuljivanja cjelokupnog porta, a time i ulaza i izlaza kroz Ninska usta. Vjerujemo da ćemo i taj problem uskoro riješiti. Zatim, surferi su dobili koncesiju, ali to ne znači da mogu raditi što hoće. S Turističkom zajednicom nastojat ćemo uvesti reda. Plaže i kupališta će se od 15. lipnja čistiti svakodnevno, a pomak naprijed donijet će i novoizgrađeni javni zahodi na Obali kneza Branimira u Ninu. Sportska dvorana je pitanje koje već duže pokušavamo riješiti i ovih dana podižemo privatne tužbe protiv izvođača i odgovornih osoba koje su obavljale nadzor nad gradnjom. Tržnica se gradi punom parom i morala bi biti gotova do špice ovogodišnje turističke sezone, rekao je gradonačelnik Ćurko.