Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Napuniti srce, a ne bankovne račune

Autor: Irena Jurjević

07.06.2013. 22:00
Napuniti srce, a ne bankovne račune

Foto: Vedran SITNICA



Ta ljubav u našem srcu je sam Bog koji se s nama želi sjediniti. No, ne da nas potčini, učini slugama, ili da s nama napuni bankovne račune i podrume. Isus sebe želi darovati nama, da nas obogati, ali za to je potrebno biti otvoren, potrebno je čuti, poručio je fra Bilokapić


Misao srca je da svakog od nas spasi i nahrani hranom koja utaži zauvijek, poručio je fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima, jučer ujutro u povodu blagdana Presvetog Srca Isusova u Župi Srca Isusova na Voštarnici u Zadru.
– Danas ovdje u crkvi Srca Isusova svetkujemo svetkovinu Srca Isusova. No što mi to slavimo? Srce je u Bibliji simboličan izraz koji označava središte Boga, jer Bog ima srce. A označava i središte čovjeka. Srce je ona otajstvena zbilja koja duboko ćuti. Isus u prvom čitanju kaže: “Evo me”. On u svoje stado dolazi napojiti nas, nahraniti nas. Izvesti na pašnjake gdje jedino možemo preživjeti i potpuno živjeti, kazao je fra Andrija Bilokapić, dodajući kako svetkovati Srce Isusovo znači čuti riječi “evo me”.
– To znači da Isus dolazi ususret, poučiti, oprostiti, udijeliti ljubav Božju. Ta ljubav u našem srcu je sam Bog koji se s nama želi sjediniti. No, ne da nas potčini, učini slugama, ili da s nama napuni bankovne račune i podrume. Isus sebe želi darovati nama, da nas obogati, ali za to je potrebno biti otvoren, potrebno je čuti, poručio je fra Bilokapić.
– Oni koji su čuli te riječi, “evo me”, otvoreni su njegovoj svetosti. To znači biti ukućanin božji, član božje obitelji i tu je jedino promaknuće čovjeka, jer tu možemo upoznati smisao svog postojanja. Bog je poslao svog sina kao pomirnicu za grijehe naše. Kada sam usvojio božje milosrđe i dopustio da se njegova ljubav razlije mojim srcem, tada sam počeo dijeliti milosrđe. Neće me spasiti nikakva hodočašća nego vjera u Isusa Krista koja će me služiti 24 sata. To se događa tamo gdje mi jesmo, a ovakve svetkovine su nam potrebne da to osvijestimo, istaknuo je fra Andrija Bilokapić jučer u ispunjenoj crkvi Srca Isusova, pritom otvarajući i još jedno značenje svetkovanja Srca Isusova:
– Upravo pred srcem Isusovim čovjek spoznaje – “Ja sam voljeno biće”. Otkriti svoju voljenost znači ispravno štovati Srce Isusovo. Jer, Bog je toliko volio svoga sina da mu je dao život vječni. Crkva je stvorena iz te ljubavi i mi smo tu zbog nje. Današnja svetkovina nas zove u bratski odnos jednih s drugima. Zagledajmo se u Boga. Tako možemo spoznati njegovo milosrđe koje nas uzdiže, poručio je fra Andrija Bilokapić na kraju propovijedi.