Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

APN: Grad nije na vrijeme priključio zgradu na komunalnu infrastrukturu

07.06.2016. 22:00
APN: Grad nije na vrijeme priključio zgradu na komunalnu infrastrukturu


– Još 18. travnja zgrada je priključena na električnu mrežu, u međuvremenu i na plin, ali, još nemamo termin tehničkog pregleda. Tu je obvezu na sebe preuzeo izvođač radova Lavčević, kaže Andrej Sudinja
Budući stanari 73 socijalna stana u zadarskim Crvenim kućama, još će neko vrijeme pričekati na useljenje. Naime, još 2014. po modelu programa POS kamen temeljac položili su tadašnji zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir i gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta, te tadašnji direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.
Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama realizirala je cijeli projekt za potrebe Grada Zadra što je tad tumačeno kao prvi primjer suradnje države i grada u gradnji socijalnih stanova. Zapravo, bio je to kraći put da se preko Državnog ureda za upravljanje državnog imovinom dobije zemljište kojim je raspolagao MORH jer je riječ o bivšoj vojarni JNA.
Rok prošao 31. ožujka
Na upit zašto još nije došlo do useljenja u APN-u su nam rekli da Grad Zadar nije odradio preduvjete koji su bili potrebni za dovršetak radova. Grad Zadar i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama sklopili su, naime, Ugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje stambene građevine prema provedbenom programu društveno poticajne stanogradnje, prema kojem se Grad obvezao građevinu o svom trošku opremiti komunalnom infrastrukturom i izvesti priključenje građevine na komunalnu infrastrukturu, između ostaloga izvesti priključenje građevine na niskonaponsku elektroenergetsku mrežu i izvesti priključenje građevine na mrežu zemnog plina.
– Prema terminskom planu građenja svi radovi na predmetnoj građevini trebali su biti završeni do 31. ožujka 2016. godine. S obzirom na to da Grad Zadar nije na vrijeme izvršio priključenje građevine na komunalnu infrastrukturu i te je došlo do pomicanje roka završetka. Bez trajnog priključenja objekta nije se moglo pristupiti funkcionalnim ispitivanjima instalacija, kaže se u APN-ovom odgovoru.
Grad: Dogovoriti se trebaju Lavčević i APN
Iz Grada Zadra stigao nam je odgovor kako je zgrada na Crvenim kućama fizički spremna za primopredaju.
– Još 18. travnja zgrada je priključena na električnu mrežu, a Grad Zadar je u cijelosti podmirio obveze prema HEP-u. U međuvremenu, zgrada je priključena i na plin. Međutim, još nemamo termin tehničkog pregleda. Tu je obvezu na sebe preuzeo izvođač radova Lavčević, koji treba dogovoriti termin s APN-om kao investitorom, nakon čega bi slijedilo izdavanje uporabne dozvole, rekao nam je Andrej Sudinja, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za graditeljstvo Grada Zadra.
No u Lavčević Inženjeringu jučer nisu bili raspoloženi za razgovor o tehničkom pregledu njihove gradnje u Crvenim kućama. Zanimljivo je da je prilikom potpisivanja ugovora o gradnji u maloj vijećnici Grada Zadra bilo  govora da će prvi stanari u stanove useliti još za Božić 2015.
Za Crvene kuće bilo je  zaprimljeno 230 zahtjeva. Međutim, neki su bili nevažeći pa je lista revidirana na 170 socijalnih slučajeva.