Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Poslodavci se sve snažnije odupiru kolektivnim ugovorima

07.06.2016. 22:00
Poslodavci  se sve  snažnije   odupiru  kolektivnim  ugovorima


Čelnik STUH-a kaže kako ljudi sa zavoda za zapošljavanje itekako žele raditi, ali na način da ih se plati, a ne da im daju minimalac i tjeraju ih da rintaju cijeli dan, često i bez pauza
U sjedištu Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata  Hrvatske u Zadru održana je konferencija na temu turističke sezone  2016. godine s naglaskom na manjak sezonske snage. Uz domaćina Vedrana Uraniju, o aktualnoj temi govorili su Eduard Andrić, predsjednik  Sindikata turizma i usluga, te Svetislav Džale, regionalni povjerenik  STUH-a.
Andrić je upozorio na nepravdu koja se posljednjih godina nanosi djelatnicima u ova dva sektora, posebice kada je u pitanju visina plaća. Naglasio je kako bi Hrvatska trebala biti puno pripremljenija za sezonu te je  svakako nastojati produljiti.
– U ovu sezonu ulazimo nakon rekordne lanjske, a trebali bismo očekivati povećanje dolazaka od pet posto. No, nema puno naših poteza na  osnovu kojih bismo zaključili da će doći više turista, već oni na žalost dolaze zbog terorizma u susjednim zemljama. Klima je nestabilna i na nama je još mnogo toga za napraviti u turizmu. Novi ministar Kliman najavljivao je promjenu PDV-a, a ja ga vidim samo na televiziji – poručio je  Andrić, pitajući se što uopće radnik u turizmu i ugostiteljstvu dobiva u  ovoj zemlji.
Uvozit ćemo radnike
Upravo je to po njemu jedna od najvećih boljki domaćeg turizma –  potplaćena i konstantno iskorištavana sezonska radna snaga. Sindikat je  kolektivnim ugovorom nastojao zaštititi sezonske radnike, no otpor poslodavaca prema njima sve je veći i Hrvatska će uskoro morati uvoziti sezonsku radnu snagu.
Naime, čelnik STUH-a demistificirao je temu nedostatka radnika u turizmu o kojoj u posljednje vrijeme toliko pričaju vlasnici ugostiteljskih i  hotelijerskih tvrtki, žaleći se kako tisuće njih sa zavoda za zapošljavanje  ne žele raditi. Naprotiv, kaže Andrić, itekako žele raditi, ali na način da ih  se plati, a ne da im daju minimalac i tjeraju ih da rintaju cijeli dan, često  i bez pauza.
– Problem je neizvjesnost radnika koje poslodavac primi na samo mjesec dana, produljujući mu mjesec po mjesec, čime on postaje građanin  drugog reda. Ne može riješiti pitanje kredita, niti ičeg drugog. Radnici iz  Hrvatske zato polako odlaze van gdje im je plaća 50 posto veća. Kadra  nemamo, poslodavci im ne žele povećavati plaću, pa su mnogi od njih  došli pred zid jer ostaju bez radne snage. Postavljaju se pitanja treba li  uvoziti radnu snagu, a mi smatramo da ne treba, već se najprije moramo  okrenuti domicilnom stanovništvu – ističe Andrić.
Spomenuo je i nezadovoljstvo velikih turoperatora kvalitetom usluga  koje dobivaju u Hrvatskoj, a čije razloge on nalazi u neškolovanim kadrovima. Naveo je kako ima ugostiteljskih škola koje upisuju svega pet,  šest učenika, što je nedopustivo jer kvalitetni kadrovi traže i kvalitetno  školovanje.
Rušenje cijena
– Radna snaga u ugostiteljstvu jako je slabo plaćena, prosječna plaća  im je 3.000 kuna, a djelatnike u turizmu mora se adekvatno platiti. Sezonce se čak smješta u objekte u kojima često na cijeli kat dolazi jedan  WC. Nakon što plate sve što treba u gradu u koji su došli raditi, tim jadnim ljudima ne ostaje ništa – upozorio je Andrić, dodajući kako je  namjera hrvatskih poslodavaca da uvođenjem radne snage sruše trenutne  plaće.
Na kraju svojega izlaganja zaključio je kako je hrvatski turizam još uvijek u velikim problemima, kritizirajući i Vladu da nije trebala dovesti do  ovakve situacije pred sezonu:
– Mijenjaju se direktori u nekim ustanovama, primjerice nacionalnim  parkovima ili zavodima za zapošljavanje. A dokle god je tako ne treba ni  očekivati promjene u turizmu – poručuje predsjednik Sindikata turizma i  usluga.