Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Simulirali spašavanje unesrećenog u pola smjera

07.06.2016. 22:00
Simulirali   spašavanje  unesrećenog u  pola smjera


– U većini slučajeva spašavanje nije opasno, ako se spasioci pridržavaju svih pravila. Rizik uvijek postoji, primjerice ako dođe do odrona stijene, ali u pravilu uvijek znamo što nam je činiti, rekao je Ivan Živković
Nesvakidašnjoj akciji spašavanja Gorske službe spašavanja  nazočili su jučer svi koji su se tijekom jutra zatekli na Narodnom trgu. S  Gradske straže članovi GSS-a Zadar izveli su prigodnu vježbu spašavanja  unesrećenog.
– Simulirali smo pokaznu vježbu unesrećenog u pola smjera. Spasioc  ga je zakačio i spustio u podnožje stijene, pojasnio je Ivan Živković, tajnik GSS stanice Zadar.
Pojašnjava kako u većini slučajeva spašavanje nije opasno, ako se spasioci pridržavaju svih pravila.
– Rizik uvijek postoji, primjerice ako dođe do odrona stijene, ali u pravilu uvijek znamo što nam je činiti, dodao je Živković.
U sezoni imaju dosta intervencija i to na Paklenici i na južnom Velebitu, budući da je taj nacionalni park, kako je rekao Živković,  popularno  penjalište u Europi te njegove stijene privlače   puno penjača.
– Imamo ozljede u smjerovima, dolazi do padova i  lomova, a sudjelujemo i u potražnim akcijama. Imamo i slučajeva da  dijabetičarima pozlije, kao i da se dogode   srčani i moždani udari, navodi Živković, te dodaje  kako su članovi GSS-a u svim situacijama vrlo pribrani i u svakom trenutku znaju što im je zadatak. Stoga su i vrlo uspješni u svim svojim akcijama spašavanja.
A njihova jučerašnja pokazna vježba nije uspjela proći nezapaženo  kod građana, koji su trojac iz zadarskog GSS-a i fotografirali.