Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Napit ću se krvi tebi i tvojoj djeci” – Lukićevoj iz ćelije prijeti Anin suprug

Autor: Minja Gugić

07.07.2009. 22:00
“Napit ću se krvi tebi i tvojoj djeci” – Lukićevoj iz ćelije prijeti Anin suprug

Foto: Filip BRALA



Suđenje je nastavljeno iznošenjem obrane Gorane Lukić i Elvisa Mirkova te saslušanjem vještakinje psihologijske struke, što je bilo djelomično zatvoreno za javnost. Danas se očekuju završni govori obrane i optužbe, a možda i presuda
Kad su me priveli u policiju, rekli su mi, ovaj put se nećeš izvući, a to mi je rekao jedan policajac. To mi je rekao jer je vjerojatno znao što se radi i da mi je sve ovo namješteno – rekao je jučer u svoju obranu na Županijskom sudu u Zadru Elvis Mirkov, koji je zajedno s Goranom Lukić optužen za pokušaj ubojstva Ane Trešćec.
Mirkov je svoju obranu iznio na kraju dokaznog postupka uporno tvrdeći kako nije pucao u Anu Trešćec te kako je cijeli sudski proces dio kampanje koja se protiv njega vodi, a u kojoj je sudjelovala i Ana Trešćec i Gorana Lukić i Momir Stojanović.
Na pitanje tužitelja Denisa Sokola zašto prije nije naveo da su u Anu Trešćec pucale dvije nepoznate osobe, odgovorio je protupitanjem – kako ću ja navesti neke osobe?
Mirkov tvrdi kako mu je sve namješteno
– Nisam imao povjerenja u policajce ni u istražnog suca pa sada nemam povjerenja ni u vas kao instituciju suda. Kod istražnog suca sam se branio šutnjom, samo sam potpisao zapisnik. U JNA sam bio tenkist i imao sam škorpion. Bio sam jedan od sedmorice najboljih pucača. Gorana Lukić je vidjela kad sam ja te večeri stavljao metke u cijev i kada sam ga omotao u majicu. Prije odlaska kod Ane Trešćec bili smo kod Mome Stojanovića zbog kredita. Ali, on se nije pojavio, a onda je Gorana Lukić predložila da idemo kod Ane. Na njezin je prozor pokucala Gorana. Pištolj sam nosio iz svoje osobne sigurnosti kada smo išli do Mome i imao sam namjeru i njega i Goranu direktno odvesti u policiju, a bio bih zvao i novinare – ispričao je među ostalim u svojoj obrani jučer, Elvis Mirkov stalno spominjući kredit za koji su ga “preveslali”.
Još je pojasnio kako između njega i Ane Trešćec nije bilo nikada nikakvih problema.
Saslušavši njegov iskaz, Gorana Lukić ga je optužila da laže, na što joj je on odgovorio kako je njegova obrana istinita.
Lukićeva se boji za svoju djecu
Gorana Lukić u svoju je obranu ponovila kako se ne smatra krivom. Rekla je kako je tražila od Elvisa da s njom ide tamo zbog prethodne svađe s Anom Trešćec.
– Nismo planirali, barem ne ja da se u nekog puca. Elvis je čučnuo i Ana ga nije vidjela. Svađale smo se, a onda je doletio metak. Nisam vidjela tko je pucao. Ostala sam šokirana kada sam vidjela kako pada. Žao mi je zbog svega. Lažan sam iskaz dala u policiji, jer se prijetilo mojoj djeci. To su mi rekli policajci jer su dobijali sms-poruke da je bolje da sve priznam, jer se mojoj djeci prijeti i u opasnosti su. Jako se bojim za svoju djecu. Sada mi i Tomoslav Petković Srića, Anin nevjenčanin suprug kroz prozor ćelije prijeti da će se “napiti krvi meni i mojoj djeci” – rekla je Gorana Lukić, dodajući kako sumnja da je pucao Momo Stojanović.
– S obzirom da je do sada pobijena činjenica da sam ja pucala, ja bih bila ostala pri prvotnom iskazu i odrobijala bih. Da ja nisam inicirala odlazak k Ani Trešćec, Elvis ne bi imao razloga tamo ići. Kada sam rekla u policiji da Elvis nosi škorpion, ja sam lagala. Nemam straha od Elvisa i ja sam njega cijenila. Ali, u zadnjih pet godina njegovo ponašanje nije isto. On više nije isti čovjek – zaključila je Lukićeva.
Prije iznošenja njihove obrane, o psihičkom stanju Ane Trešćec govorila je vještakinja psihologijske struke Mirjana Pernar. No, nakon što je ona već puno toga rekla o njoj i posljedicama ranjavanja, iznenada je reagirao tužitelj i zatražio da njezino daljnje svjedočenje ostane zatvoreno za javnost, što je Sudsko vijeće prihvatilo.
Ana trpi teške posljedice ranjavanja
No, prije toga ono što su novinari imali priliku čuti je da je ranjavanje na nju ostavilo trajne posljedice i utjecalo na njezin kognitivni deficit, tako da ona više nije na razini srednje stručne spreme.
– Što se sjećanje na traumu bude više vraćalo, ona će više biti u depresiji. Došlo je i do intelektulanog deficita. Njezini intelektulani kapaciteti više neće biti isti. Osim kognitovnog deficita javljat će se problemi s depresijom i PTSP-om. Ona je još uvijek u procesu liječenja. Ovisno o tome ovisit će njezino ponašanje i doživljaj sebe. Njezin doživljaj sebe sada je jako negativan. Ona sebe ne može prihvatiti ni svoj fizički izgled. Ima problema s cjelokupnim identitetom. Fizički izgled je njoj bila vrlo važna komponenta u životu. Doživljavala se kao lijepa žena i puno je pažnje posvećivala svom izgledu. Uvijek joj je bilo stalo kako ju drugi doživljavaju. Nju je sada sram same sebe i fizičkog izleda. Zbog srama sada i spava s velikim, sunčanim naočalama. U razgovoru mi je rekla kako ima potrebu da se sakrije, pokrije, a to vodi u depresiju i suicidalne ideje. Njezina ličnost više nije ista – zaključila je vještakinja.
Pojasnila je još kako je Ana Trešćec inzistirala da bude nazočna rekonstrukciji na licu mjesta, jer nije sumnjala u točnost onoga što je vidjela i smatrala je kako će svojom nazočnošću bolje izaći na kraj sa stresom.
Suđenje se nastavlja i danas završnim govorima obrane i optužbe.