Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Čiji je zapravo bazen Kolovare?

Autor: Siniša Klarica

07.07.2010. 22:00
Čiji je zapravo bazen Kolovare?


Darko Smrkinić poziva gradonačelnika Vrančića da po istom principu, za koji se zalaže njegov zamjenik i predsjednik VK Zadra Dražen Grgurović, gradski stadion na Stanovima privede pod upravu poduzeća Zadarski šport, a ne da njim apsolutno gospodari osoba koja se najčešće oslovljava kao „stručni savjetnik”
Nakon što je prekjučer na skakaonici plivališta na Kolovarima osvanuo natpis o zabrani skakanja i kupanja, Plivački klub Zadar postavio je novi, nešto blaži natpis s upozorenjem kako je skakaonicu moguće koristiti, ali na vlastitu odgovornost. Nakon burne reakcije javnosti „quote of the week” ili u prijevodu „glupost tjedna” trajala je samo jedan dan. No, najzanimljivije je što su u gradskoj upravi izjavili da nemaju veze s postavljanjem ovog natpisa, iako se radi o javnoj gradskoj površini. Na kraju se ispostavilo da je postavljanje nemušte zabrane, simbolično bio vrhunac sukoba koji se ovih dana odvija na relaciji Grad Zadar – PK Zadar.
Prema riječima predsjednika PK Zadar Darka Smrkinića Grad Zadar nije vlasnik bazena na Kolovarima i kao takav nema vlasničkih ingerencija nad njim. Za dokaz podastrijet nam je ZK izvadak po kojem je vlasnik bazena i cijelog njegovog priobalja Republika Hrvatska. Budući da se radi o pomorskom dobru, kaže Smrkinić, PK Zadar je za razliku od druga dva “baštinika” bazena Vaterpolskim klubom Zadar 1952 i Klubom za skokove u vodu Zadar voljan ući u natjecanje za dobivanje koncesije. Te su se utakmice, ukazujući na nepotpisivanje stanovitog pisma namjere odrekli, prema Smrkiniću, i vaterpolisti i skakači.
O bazenu se brine gradsko poduzeće Zadarski šport?
Međutim, odnedavno je Zadarska županija svoje ingerencije za dodjelu koncesija na pomorsko dobro prebacila Gradu Zadru i to za cijelo njegovo administrativno područje. Grad Zadar je 1. srpnja donio odluku da o bazenu na Kolovarima brine gradsko poduzeće Zadarski šport s čime se očito ne slažu u PK Zadar. Oni se pozivaju na odluke Ministarstva kulture i športa iz 1996., a napose odluke Grada Zadra iz 2001. koju je potpisao tadašnji gradonačelnik, a današnji ministar Božidar Kalmeta po kojom je PK Zadar „gospodar” u prostoru bazena. PK Zadar navodno je u katastru registriran i kao posjednik cijelog priobalja bazena sve do zidina. Smrkinić kaže da bi u slučaju dobivanja koncesije na prostor bazena i dalje bio nesmetan, bez naplate ulaznica prilaz bazenu. Koncesija bi se koristila prvenstveno za sportske svrhe iako Smrkinić nije sasvim odbacio i mogućnost komercijalnog iskorištavanja prostora. Smrkinić, inače prvi čovjek medijske kuće 057, ukazuje da u cijeloj priči bazen i nije toliko u planu koliko obližnja zgrada poliklinike. Preseljenjem poliklinike u novu zgradu, otvara se mogućnost privođenja zgrade nekoj drugoj, prvenstveno turističkoj svrsi. No tu, prema Smrkiniću, ne može niknuti hotel ako svoj prilaz ne riješi preko terena na kojem su, glavni “plivači”. Štoviše, Smrkinić baca rukavicu u lice gradonačelniku Vrančiću prozivajući ga da po istom principu, za koji se zalaže njegov zamjenik i predsjednik VK Zadra Dražen Grgurović, gradski stadion na Stanovima privede pod upravu poduzeća Zadarski šport, a ne da njim apsolutno gospodari osoba koja se najčešće oslovljava kao „stručni savjetnik”. Zanimljivo je da je drugi zamjenik gradonačelnika Zadra, Darko Kasap, istovremeno i Smrkinićev zamjenik u PK Zadru. Na pitanje čiju će stranu on zastupati, Kasap kaže da o tim problemima nije raspravljao sa Smrkinićem i da se nada da će se odnosi uskladiti na obostranom interesu.
Bazen “oklopljen” resortima
Sve te spomenute aktivnosti poduzimaju se u prostoru koji je pokriven tek idejnom studijom Ravnice. Riječ je o svojevrsnom urbanističkom dokumentu koji nema izvršnu snagu, ali se njegove odredbe smatraju osnovama za promišljanje cijelog prostora. I po toj studiji, bazen Kolovare je sportski objekt, ali „oklopljen” resortima, kako stambenim, tako i turističkim. Prostor je to u kojem se već godina “izrađuje” detaljni plan uređenja jer se radi o daleko najatraktivnije gradskom prostoru. Najveći strah sviju onih generacija Zadrana jest da će se iz pukog komercijalnog interesa, bazen kao kultno zadarsko okupljalište, prepustiti privatnom interesu čime bi postao nedostupan građanstvu.
Nedavna odluka gradonačelnika Vrančića o ukidanju zabrane kupanja na Morskim orguljama, primjer je kako se loše, nepromišljene i neprovedive odluke mogu ukinuti, isto kao i ona zabranama kupanja oko skakaonice. Slično su, otprilike, jučer razmišljali i ljudi koji se, sad već generacijama, kupaju i bave sportom na bazenu. Prema njihovom mišljenju, brigu oko bazena Kolovare trebao bi voditi Grad Zadar isto kao i o svakoj drugoj javnoj površini kojoj se mora jamčiti dostupnost.


Nećemo pristati da se bazen pretvori u “noćni klub”!


O svemu se očitovao i potpredsjednik VK Zadar 1952 Antun Zoran Savić. Savić se posebno osvrće na Smrkinićeve tvrdnje da se VK Zadar 1952 odrekao „upravljačkih” prava na bazenu Kolovare.
Radi se o krivom, a bojim se i zlonamjernom tumačenju činjeničnog stanja. Bazen na Kolovarama gradski je sportsko-rekreacijski objekt koji podliježe vrlo rigoroznom Pravilniku o sigurnosti na zaštićenim plažama. Postupanje po pravilniku iziskuje troškove oko 200.000 kuan godišnje. Radi se o troškovima održavanja, električne energije, plaćanje spasitelja, zaštitara, građevinskih preinaka, itd. Mi kao vaterpolo klub sredstava za to nemamo. Zadovoljni smo što visoke troškove treninga i natjecanja pokrijemo novcem koji nam dodjeljuje Grad Zadar, odnosno građani Grada Zadra i koji sponzor. Nismo se htjeli upuštati u avanturu upravljanja bazenom jer za to nemamo niti ljudskih niti materijalnih resursa i možemo proizvesti samo minus na računu. To je ozbiljan posao koji zahtjeva profesionalizam na dobro svih korisnika bazena. Ne samo mi, nego objektivno niti jedan klub na bazenu to ne može ukoliko ne komercijalizira bazen, a mi smo protiv toga. Smatramo da je to gradski sportsko-rekreacijski centar na kojem besplatan ulaz imaju svi. Nećemo pristati da se bazen pretvori u noćni klub, da mu se dodaju nekakvi restorani, ringišpili, skuteri, sandoline, noćne pijanke upakirane u tzv. evente. Želimo sportsku autonomiju za svaki klub i želimo da se građani u miru i bez plaćanja okupaju na bazenu. U razgovoru s predstavnicima ostalih klubova i kupačima Plivački klub “Jadera”, Vaterpolo klub “Veterani”, klub skokova u vodu “Arno”, klub daljinskog plivanja, zaključili smo da ne bi bilo dobro da bazenom upravlja bilo tko od klubova pojedinačno jer to dovodi do mogućnosti zapostavljanja ostalih klubova čak i mogućnosti naplate termina za trening ili natjecanja, a takvih najava je bilo, ali doduše, neformalnih. Grad ima interes, pravo pa i obvezu da štiti podjednako sve klubove, naravno, građane i kupače od eventualnih pokušaja komercijaliziranja gradskog sportsko-rekreacijskog objekta, rekao je Savić.
Prodaja zgrade stare poliklinike, prama njegovom mišljenju, je argument predsjednika PK Zadra pri pokušaju dobivanja mjesta upravitelja na bazenu, po principu – dajte mi bazen na upravljanje, a ja ću Vas zaštiti od imaginarnog zla!
Po toj osnovi, prvih mjesec dana bazen se možda ne bi komercijalizirao, a onda bi zbog pristiglih računa morao ići u komercijalizaciju ili u Grad po novac. Po meni ni jedno ni drugo ne valja. Mi s preostalim klubovima, a i većina anketiranih posjetitelja smatramo da gradonačelnik treba bazen dodijeliti gradskoj tvrtki na upravljanje. Bez imalo ironije mislim da je to najbolje i za Plivački klub Zadar. Ako se to ne bi dogodilo, predviđam vrlo loše stanje, točnije anarhiju na Kolovarama, rekao je na kraju Antun Zoran Savić.




Odgovor na pitanje dat će gradonačelnik na današnjem Kolegiju


Situacija oko bazena Kolovare je kulminirala do te razine da će danas biti o njoj riječi i na Kolegiju zadarskog gradonačelnika. Zbog toga jučer u Gradu Zadru nismo mogli dobiti odgovor na pitanje: “Čiji je bazen Kolovare?”