Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Puyol pogodio za finale

Autor: Viktor Bogut

07.07.2010. 22:00
Puyol pogodio za finale

Foto: FaH



U finalu Svjetskog prvenstva igrat će Nizozemska i Španjolska. Španjolci su sinoć potpuno zasluženo svladali Njemačku pogotkom Puyola i plasirala se u finale prvenstva.
Španjolci su krenuli odlučnije. Od početka su vršili presing na zadnju liniju Njemačke. Nisu igrači Joachima Löwa dobro reagirali u uvodnim minutama. Njihovi protivnici su kontrolirali utakmicu, imali loptu u nogama, a u 6. minuti imali su i odličnu priliku, kada je David Villa pobjegao čuvarima i izašao sam pred gol Nijemaca, no odlično je reagirao Neuer.
Nijemcima ništa nije polazilo za nogom, dok su “crveni” i dalje imali inicijativu, a u 13. minuti, nakon oštrog centaršuta Inieste Puyol je s pet metara glavom šutirao preko gola.
31. minuta bila je potreba njemačkim igračima da upute prvi udarac na gol. Nakon što je malo popustio španjolski pritisak, “elf” je došao do daha, a s 30-ak metara potegao je Trochowski, no Casillas je bio siguran. I to je bilo manje-više sve što su obje momčadi pokazali do 45. minute. Doduše u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena Klose je izbacio svog čuvara, asistirao Khediri koji je pao u šesnaestercu. Ramos ga je lagano udario u nogu, ali sudac nije sudio ništa. Prvo poluvrijeme nije bilo na razini polufinala Svjetskog prvenstva. Iako je Španjolska bila bolja i imala inicijativu, osim nekoliko prilika na samom početku niti oni nisu ništa pokazali.
Malo je trebalo Alonsu da početkom drugog poluvremena dva puta okuša svoj udarac. Na žalost, unatoč dobrim akcijama, Alonso je oba dva puta bio za malo neprecizan. Nakon akcije Xavija u 54. minuti svoj udarac je isprobao i Villa, no niti taj pokušaj nije bio precizan.
Samo 60 sekundi bilo je potrebno Španjolcima da tri puta opasno zaprijete Nijemcima. Najopasnije je tukao Pedro kojem je Neuer krajnim naporom obranio udarac. Trenutak kasnije Villa je zakasnio na centaršut Inieste. Minutu kasnije na centrašut Jansena Klose je gađao previsoko.
Ali i dalje Španjolci stiskaju. Gotovo svaki napad dolaze u blizinu Neuera.
U 69. minuti Nijemci imaju najbolju priliku. Na centaršut Podolskog Kros je tukao, ali Casillas je obranio.
Bunker, doduše ne tako dobar, Španjolci su probili u 73. minuti. Nakon kornera koji je izveo Xavi najviši je bio Carlos Puyol, koji dovodi svoju momčad u vodstvo.
U 82. minuti imao je Pedro meč loptu za Španjolsku. No, nakon odlične kontre Pedro nije želio dodati Torresu, već je sam krenuo driblati te je izgubio loptu. Napadali su tad Nijemci sa svim igračima i stvarali opasne centaršuteve, no nisu uspjeli doći do izjednačenja. Španjolci su tijekom svih 90. minuta bili bolji. Napokon su pokazali dio svog talenta. S druge strane Nijemci nisu bili niti preslika one Njemačke iz prijašnjih utakmica.
 


NJEMAČKA – ŠPANJOLSKA 0:1


DURBAN – Stadion Moses Mabhida. Sudac: Viktor Kassai (Mađarska). Strijac: Puyol ’73.
NJEMAČKA: Neuer, Boateng (Jansen), Mertesacker, Friedrich, Lahm, Khedira (Gomez), Schweinsteiger, Trochowski (Kros), Podolski, Ozil, Klose.
ŠPANJOLSKA: Casillas, Capdevila, Puyol, Pique, Ramos, Alonso (Marchena), Sergio, Pedro (Silva), Xavi, Iniesta, Villa (Torres).