Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Vitrenjak spreman za najveću smotru

07.07.2011. 22:00
Vitrenjak spreman za najveću smotru


Riječ je o najmasovnijoj jedriličarskoj smotri ikad održanoj u Hrvatskoj
Jedan nas dan dijeli do početka natjecanja na  Svjetskom prvenstvu u jedrenju  do 19 godina (ISAF Youth  2011.). Predstavnici 58 zemalja  do 15. će se srpnja u Krševanovom gradu nadmetati za naslove u osam klasa, a u potrazi za  njima s Vitrenjaka će se otisnuti 350 jedriličara. Riječ je o  najmasovnijoj jedriličarskoj  smotri ikad održanoj u Hrvatskoj, projektu koji je zahtijevao  nemalo povjerenja ISAF-a  (Svjetske jedriličarske organizacije), no u JK Uskok predanim su se višemjesečnim radom i ovaj put odlučili opravdati epitet sjajnog organizatora.
– Spremni smo – poručilo je  vodstvo tima od 149 ljudi, zaduženih da i najsitniji detalji 41.  SP-a budu dovedeni do savršenstva. Klub domaćin šestog  velikog natjecanja u proteklih  12 godina potrudio se da ukupno 500-tinjak sudionika SP-a iz  Zadra ponesu uspomene koje  neće govoriti tek o jednoj u  nizu uniformiranih regata, već  o drugačijoj, boljoj ili barem  prvom među jednakima.
Čak 260 novih brodova
Početkom tjedna na Vitrenjak je pristigao i posljednji  od 13 šlepera iz kojih je iskrcano 260 potpuno novih brodova. U njima će se jedriličari  predstaviti na tri regatna polja:  ispred Uskoka, u razini Puntamike i Kožina, a ako nepovoljni vremenski uvjeti budu  zahtijevali, potonje će se prebaciti ispred zadarske rive. Da  bi golem projekt nesmetano  funkcionirao svoj su jednako  velik doprinos dali članovi i  prijatelji kluba, odreda volonteri na Prvenstvu. Tako će svakodnevno na usluzi jedriličarima biti više od 100 entuzijasta,  dok se preostali broj angažiranih odnosi poglavito na sudce.  Mašineriju će predvoditi regatni ured, no on će biti samo  segment organizacije čije bismo neizostavne dijelove teško  uvrstili u jednu rečenicu.
Kroz pet od osam disciplina,  tj. klasa: muški i ženski dvojac  420, open skiff 29er, muški i  ženski samac Laser Radial,  muška i ženska  daska RS:X,  open katamaran SL 16, na  Svjetskom prvenstvu do 19 godina predstavit će se 12 hrvatskih reprezentativaca  (Open konkurencija znači da  muškarci i žene jedre zajedno).
Devet Zadrana
Od spomenutih 12 jedriličara, čak je devet iz Zadra, od  toga osam iz Uskoka i jedan  iz Svetog Krševana. U klasi  29er nastupit će Uskokov dvojac Lovro Ivanov i Marko Carić, koji se posljednja dva mjeseca priprema u posuđenoj jedrilici, inače juniorskoj inačici  olimpijskog 49er-a. Mladi se  Zadrani nadaju da će u svom  gradu i u posljednjoj godini juniorskog staža ostaviti trag u  konkurenciji od 23 posade.  Među 31 posadom klase 420  naći će se i njihove klupske  kolegice: Margarita i Anđela  Uhoda. Sestrama blizankama  ovo će biti prvo svjetsko prvenstvo i prva veća prilika za  dokazivanje. Lovro Strihić i  Luka Milardović čine jednu od  najmlađih posada u muškoj  konkurenciji klase 420 (34 sastava). Uskokove uzdanice vjeruju da mogu nadmašiti lanjski  dobar rezultat sa Svjetskog  U-19 prvenstva održanog u  Turskoj. Za Patrika Kubasku i  Dina Petešića ovo je premijerni  nastup u međunarodnoj konkurenciji i daleko su među najmlađim sudionicima prvenstva, ako ne i najmlađi. Tek im  je 15 i 16 godina i dobili su  veliki zadatak da prvi put na  jednoj regati zajedre u klasi  koja je prilična nepoznanica u  Hrvatskoj – na katamaranu. I  oni su prošlih mjeseci trenirali  na posuđenoj jedrilici.
– Zanimljivo je, nešto novo i  drugačije, brzo i uzbudljivo, što  možemo rezultatski napraviti  ne znamo, ali naravno dat ćemo  svoj maksimum – kaže Patrik  Kubaska.
Na katamaranu SL 16 jedrit  će 14 posada, konkurencija je  mješovita. Dres Svetog Krševana s reprezentativnim u klasi  RS:X zamijenit će Dominik  Bačić. U sklopu priprema za  natjecanje u Zadru Dominik  je tijekom proljeća jedrio u  Francuskoj i Italiji, u seniorskoj konkurenciji sa seniorskim  jedrom. ISAF Youth u domaćim vodama bit će za ovog  18-godišnjaka prvo natjecanje  u juniorskoj konkurenciji.


Hrvatska u prilici za četiri medalje


Zbog nedovoljno vjetra danas laseraši nisu jedrili na Europskom  prvenstvu u Helsinkiju. Rezultati se, dakle, nisu mijenjali.
U plovu za odličja za klase Laser i Laser Radial Hrvatska će sutra tako  imati prigodu osvojiti čak četiri medalje. Tonči Stipanović ulazi u plov za  odličja s prvog mjesta s velikim izgledima da uzme jednu od medalja.  Milan Vujasinović je zasad četvrti na dva boda do bronce, dok Ivana  Taritaša na petom mjestu sedam bodova dijele od bronce.
U Laser Radialu Tina Mihelić ulazi kao treća u plov za odličja i ima  šanse jedriti i za srebro i zlato. Sutra je veliki dan pred hrvatskim  jedrenjem!




U utorak slobodan dan


Danas je na rasporedu trening regata –  posljednja provjera uoči prvih subotnjih nastupa, a jedriličari bi po rasporedu od sljedećih  sedam dana trebali imati šest natjecateljskih.  Utorak, 12. srpnja upisan je kao slobodan,  odnosno pričuvni dan. Natjecanja će se održati  jedino u slučaju da se u prethodna tri dana  završi manje od pet predviđenih plovova.


Večeras otvaranje


Iako spektakularne ceremonije otvaranje prvenstva nisu obveza, niti uobičajena praksa, u Uskoku smatraju kako će upravo srdačna dobrodošlica biti  jedna od slika koja će razlikovati zadarsku od ostalih svjetskih smotri. Zato će  večeras, s početkom u 21 sat, na zapadnoj strani Liburnske obale Zadrani i  njihovi gosti svjedočiti atraktivnom programu u režiji Nevena Stojakovića. Ne  želeći otkriti previše detalja, organizatori su istaknuli kako se radi o “modernom  programu za mlađu populaciju, no dovoljno zanimljivom da privuče pažnju  svima koji će pratiti otvorenje”. S tribina smještenih duž Liburnske obale i na  mostu 600 sudionika SP-a, VIP gostiju i predstavnika medija pratit će kolaž  događanja na pontonskoj pozornici, na kopnu i na moru, dok će svi ostali  znatiželjnici u predstavi moći uživati s bedema, Obale kneza Branimira ili  obližnjih lokacija. To će ujedno biti uvertira u društveni program koji će se  sljedećih dana nastaviti Gastro sajmom, VIP i jedriličarskim partyjem te na kraju  dodjelom odličja najboljima i ceremonijom zatvaranja. One su zakazane 15.  srpnja, a prvi put će se održati izvan JK Uskok: na Poljani Ivana Pavla II.


SP otvara potpredsjednica ISAF-a


Imre Nazli, potpredsjednica Svjetske jedriličarske organizacije, večeras će  imati čast proglasiti SP otvorenim. Uz nju, za govornicom će se tijekom  ceremonije otvaranja naći i: predsjednik JK Uskok Ive Mustać, gradonačelnik  Zadra Zvonimir Vrančić te Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog  odbora. Ceremoniji će prethoditi fotografiranje svih reprezentacija, koje će se  održati u prostorijama Kluba s početkom u 19 sati.


Povijest natjecanja


Prvo Svjetsko U-19 prvenstvo (ISAF Youth) održano je 1971. godine  u Švedskoj, što znači da će Zadar biti domaćin 41. izdanja. Mnogi danas  poznati i priznati jedriličari okitili su se naslovima na ISAF Youth  prvenstvima, a neka od zvučnijih imena su ona skipera America’s Cupa:  Chrisa Dicksona (Novi Zeland), Russella Couttsa (Novi Zeland), Deana  Barkera (Novi Zeland); osvajača olimpijskih odličja: Roberta Scheidta  (Brazil), Bena Ainsliea (Velika Britanija), Alessasndre Sensini (Italija),  Nicka Rogersa (Velika Britanija), Elise Rechichi (Australija)… Francuska  je u trenutačnom posjedu Trofeja nacija, pokala koji se svake godine  dodjeljuje najuspješnijoj državi na natjecanju. Ista je zemlja i ukupan  rekorder po broju osvojenih odličja (64).