Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Volio bih karijeru završiti u Zadru

Autor: Drago Bajković

07.07.2013. 22:00
Volio bih karijeru završiti u Zadru

Foto: Vedran SITNICA



Zadar je klub kojem dugujem puno i bilo bi lijepo “kopačke objesiti o klin” upravo na mjestu s kojeg sam krenuo. Vidjet ćemo kako će se to razvijati, najvažnije je da me posluži zdravlje, a u tom slučaju smatram da je moj povratak u Zadar vrlo izgledan – kazao je Bjelanović


Ako za nekoga iz Zadra možemo reći da je iza njega respektabilna nogometna karijera onda je to svakako Saša Bjelanović. Ovaj stasiti napadač prije nepunih mjesec dana napunio je 34 godine i ne razmišlja još o završetku karijere. Ponikao je u Nogometnom klubu Zadar, a karijera ga dalje vodi preko Dinama, Istre i Varteksa u susjednu Italiju. Nije lako iz prve nabrojati sve klubove Serie A i B za koje je nastupao na “čizmi”. Redom, to su Como, Chievo, Genoa, Lecce, Ascoli, Torino, Vicenza. Otisnuo se 2010. godine u rumunjski Cluj koji je tada nastupao u Ligi prvaka, a nakon sezone provedene tamo vraća se u Atalantu, nakon koje je zaigrao i za Vicenzu. Prošlu sezonu prešao je u redove Cluja gdje je odigrao 14 utakmica i zabio četiri gola. Jedan podatak posebno upada u oči, a to je broj zgoditaka koje je Saša zabio u službenim nastupima za svoje klubove i to samo u prvenstvu. Brojka je impresivna, čak 118 puta tjerao je vratare po loptu u svoju mrežu. Ako tome pridodamo zgoditke u nacionalnim kupovima, Europskoj ligi i Ligi prvaka brojka se penje na više od 150.
– U svakom slučaju kada se okrenem iza sebe moram biti iskren i reći da sam zadovoljan svojom dosadašnjom karijerom – kazivao je Saša koji je tijekom svoje duge karijere uvijek pronašao vremena za razgovor za Zadarski list.
Saša je nedavno napunio 34 godine što bi značilo da je iza njega 17 profesionalnih sezona igranja.
– Uvijek se može više i bolje, ali i gore. Kada uzmem u obzir činjenicu da sam poniknuo u Zadru, koji je ipak za Europske okvire mali klub i većinu svoje karijere sam proveo u Italiji, koja je nesumnjivo jedna od najjačih zemalja kada govorimo o nogometu, onda je zadovoljstvo tim veće. Igrao sam Ligu prvaka i Europsku ligu, nastupao protiv najjačih klubova u Serie A i kada sve završi mislim da nemam pravo biti nezadovoljan.
Koliko ste zadovoljni prošlom sezonom u rumunjskom Cluju i nastavljate li karijeru u Rumunjskoj?
– Ugovor mi je istekao 31. lipnja i sada sam slobodan igrač. Točnije, prvi put u svojoj nogometnoj karijeri sam nezaposlen. Moram priznati da mi taj status trenutačno odgovara, želim se bez ikakvog presinga što bolje odmoriti i onda vidjeti gdje ću nastaviti karijeru. U svakom slučaju još ne mislim prestati. Što se tiče Cluja relativno sam zadovoljan prošlom sezonom. Ako pogledamo gole brojke odigrao sam 14 utakmica i zabio 4 gola, međutim, u drugom dijelu sezone sam malo igrao zbog neugodne upale Ahilove tetive za čiji oporavak treba dosta vremena. U svakom slučaju u Cluju su me jako cijenili, bio sam im važan igrač, kako zbog iskustva, tako i zbog odnosa prema mlađim igračima, tako da sve u svemu moram biti zadovoljan.
U Hrvatskoj ste igrali u četiri kluba. Koji vam je ostao u najboljem sjećanju, a koji biste najradije zaboravili?
– Zadar je uvijek bio i bit će moj klub. U Zadru sam stvorio svoje nogometno ime i za klub sa Stanova će me uvijek vezivati posebni osjećaji. Uostalom tu sam dobio priliku i čini se da sam je iskoristio. Nakon Zadra tu je svakako Varteks koji je bio moja odskočna daska u karijeri. Tamo sam proveo dvije sezone koje su me na kraju krajeva lansirale u Italiju. Iz Zadra sam prodan u jaki Dinamo, koji je igrao Ligu prvaka, ali kada sam shvatio da neću dobiti priliku zatražio sam posudbu. Prvo sam išao u Istru 1961, a nakon toga u Varteks. U prvoj sezoni među “krojačima” sam zabio 12 golova, a u drugoj, u prvom dijelu prvenstva čak 26 u 28 nastupa računajući Kup UEFA i Kup Hrvatske. S Ivicom Olićem sam dijelio prvo mjesto strijelaca na polusezoni. Šteta što sam tada doživio ozljedu koja me je cijelu polusezonu izbacila s nogometnih travnjaka.
U kuloarima se šuška da biste karijeru voljeli završiti u Zadru. Koliko u tome ima istine i postoji li šansa da u novoj sezoni zaigrate za prvoligaša sa Stanova?
– Istina je, s moje strane postoji velika želja da karijeru završim u Zadru. Zadar je klub kojem dugujem puno i bilo bi lijepo “kopačke objesiti o klin” upravo na mjestu s kojeg sam krenuo. Vidjet ćemo kako će se to razvijati, najvažnije je da me posluži zdravlje, a u tom slučaju smatram da je moj povratak u Zadar vrlo izgledan. Ipak, ne mislim da će to biti ove sezone jer se još uvijek osjećam spreman odgovoriti na sve zahtjeve koje pred mene postavlja igranje na vrlo visokom nivou i ne namjeravam još okončati karijeru. Ponavljam, želja za povratkom u Zadar je velika.