Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar oduševio najbolje britanske ‘parkourovce’

07.07.2016. 22:00
Zadar oduševio najbolje britanske ‘parkourovce’


O Zadru su do sad brojni svjetski mediji prenosili kao o mjestu najljepših zalazaka, najljepših plaža, spoju povijesti, kulture i prirodnih ljepota… Na red su sada došle i one specifične sportske aktivnosti koje posebno njeguju mlade generacije. Parkour je jedna od njih.
Ova disciplina zahvaljujući nekoliko izuzetnih pojedinaca povremeno je prisutna i kod nas, pa je tako nedavno na britanskoj Insight televiziji krenula emisija o parkouru snimana upravo u Zadru.
„Trčeći svijetom” emisija je koja koja prati Maxa i Benja Cavea, najbolje britanske parkourovce. Nakon što su se samostalno trenirali i obučavali u svojoj zemlji, ovaj dvojac odlučio je istražiti svijet i svoje nevjerojatne vještine staviti na test. U serijama gdje posjećuju prelijepe gradove diljem svijeta našao se i grad Zadar, kojim Britanci nisu krili oduševljenje.
– Zadar ima reputaciju jednog od najljepših mjesta na svijetu, što nije iznenađenje kada se pogleda njegova obala i zalasci od kojih zastaje dah, ustvrdili su Max i Benj uživajući u svakom trenutku boraveći ovdje.
U Zadru su ih dočekali Mirko Svrabić i Miroslav Pečatnik, dvojac vrsnih hrvatskih parkourovaca, koji je svojim britanskim kolegama pokazao najbolje od najboljeg u Zadru i okolici. Nakon treninga na Bilom Brigu, ali i iskušavanja antičke jezgre u skokovima i drugim egzibicijama, dečki su se uputili na izazov u staru napuštenu tvornicu aluminija u Obrovcu. Tamo su ih dočekale hrpe stakla i drugog ruševnog materijala, a dečkima nije išla u prilog ni silovita bura.
Skakanje po buri u Obrovcu Britancima se pokazalo kao jedan od najvećih izazova na njihovoj turneji, a dečki su ostali iznenađeni i vještinom lokalnih momaka kada je u pitanju trčanje bez prepreka. Dok su tako pokušavali osvojiti neke od zadarskih zidina, naravno pazeći da pritom ne oštete neke od povijesnih spomenika, poduku im je dao upravo jedan od zadarskih penjača, koji se našao u prolazu.
– Max je izazov pokušavao odraditi nekoliko puta, no bezuspješno. I onda dođe ovaj momak i popne se prije njega. Nevjerojatno! Zadarski lokalci su jako vješti, a Zadar je penjački raj, oduševljeno je zaključio Benj, nakon čega su krenuli osvajati zidine Perivoja kraljice Jelene Madijevke.
Nakon završenog izazova, dečki su krenuli u daljnje istraživanje parkour lokacija svijeta, a Zadar je dobio još jednu lijepu turističku reklamu.