Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Alajovezom ove godine stigao i renault 4

07.08.2011. 22:00
Alajovezom ove godine stigao i renault 4


U kolažu sastavljenom od otočne tradicije, gastronomskih dosega, kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija kojima se može pohvaliti Iška fešta, svoje su mjesto i ove godine pronašli “alajovez” i vaterpolo.
Odlučivši ponovno obrisati prašinu s običaja maloiških ribara da na more odlaze u brodicama povezanim po boku, 100-tinjak navijača Malog Iža prošle je subote na tradicionalni vaterpolski derbi s Velim Ižom stiglo na 20 plovila koja su još jednom oživjela dio baštine otoka, a turiste potakla da posegnu za kamerama i fotoaparatima.
Atraktivan dolazak Maloižana poslužio je kao uvertira u dvoboj „vječitih rivala”, ali i pokazao da su, kada je Iž u pitanju, „alajovez” i vaterpolo nerazdvojni. Baš poput maloiških brodica. Posebna atrakcija bio je i renault 4, koji je na mjesto događaja pristigao na splavu.
Gotovo jednako zanimljivo bilo je pratiti i događanja na moru ispred čitaonice u Velom Ižu – mjestu odigravanja utakmice. Atraktivni potezi predstavnika obje momčadi u više su navrata zagrijali dlanove zaljubljenika u loptanje na vodi, no više umijeća i spretnosti ovaj su put pokazali Maloižani, s 9:4 bolji u ovogodišnjem derbiju.
Ipak, i pobjednici i poraženi imali su razloga za slavlje. Fešta je, ponovno po običaju i na oduševljenje sudionika, potrajala do dugo u noć. Ižani su i sutradan prepričavali dojmove s utakmice, dok su njihovi gosti sa sobom ponijeli uspomene na autentičnu sportsko-tradicijsku manifestaciju. Vidimo se sigurno i dogodine – poručili su.