Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ledenko i Čakarun šesti u četvercu bez kormilara

07.08.2011. 22:00
Ledenko i Čakarun šesti u četvercu bez kormilara


Četverac bez kormilara u kojem, zajedno s Patrikom Prnjakom i Ivanom Pitonom iz pulske Istre, vesla Jadranov tandem Mate Ledenko i Mile Čakarun, nastupe na Svjetskom juniorskom prvenstvu u engleskom Eatonu okončao je osvojivši šesto mjesto. Iako nije uspjela reprizirati sjajan plasman s ovogodišnje europske smotre, na kojoj se okitila broncom, hrvatska je posada rezultatom 6:10 u izjednačenoj finalnoj utrci pokazala da se i dalje s razlogom ubraja u svjetski vrh.
U korak s najboljima. Natjecanje na jezeru Dorney – dogodine mjestu održavanja olimpijske regate – započelo je eliminacijskim utrkama u kojima je naš četverac zauzeo drugo mjesto u svojoj skupini. Ciljem je prošao sa sekundom zaostatka iza bjeloruske posade te tako izborio direktan plasman u polufinale. U druge dvije eliminacijske skupine polufinale su izborile posade Njemačke, Srbije, Rumunjske i Španjolske. Kao što se i predviđalo, bile su to vrlo izjednačene utrke u kojima su odlučivati detalji. Pobjede Rumunjske i Bjelorusije, prve dvije posade s Europskog prvenstva u Kruszwici, s najbržim vremenima u svojim skupinama govorile su i o kvaliteti našeg sastava.
Nakon dana odmora u petak su održane polufinalne utrke. Trećim rezultatom u svojoj skupini zadarsko-pulska kombinacija je došla u priliku da u subotnjem finalu uzme drugo uzastopno odličje s velikih natjecanja. Očekivano, utrka je bila vrlo teška i protekla je u grčevitoj borbi s Grcima uzduž svih 2000 metara, Španjolci su bili drugi, dok je Njemačka zadržala konstantnu prednost od oko dužine broda. U drugoj polufinalnoj skupini u finale su se plasirali izabrani sastavi Rumunjske, Srbije i Bjelorusije.
Kratki za dužinu broda
Nijemci su dominirali i u sutrašnjem finalu, kada su rano stečeno vodstvo zadržali sve do kraja. Hrvatski četverac bio je u igri za medalju sve do 500 metara do cilja, međutim, u završnici je posustao, a do trećeg mjesta i bronce ostao kratak za dužinu broda. Inače, utrka je za juniorske pojmove bila iznimno brza; vrijeme pobjednika od 6 minuta i 4 sekunde vrijedan je doseg i u seniorskom uzrastu.
Finale je, kao i polufinalne utrke, obilježila neizvjesnost. Izuzev posade Njemačke, koja je imala malu, ali konstantnu prednost, ostalih pet posada ravnopravno se nadmetalo za jednu od medalja.
– Nažalost, naš četverac nije uspio i ostaje mali žal za izgubljenom prilikom. Ali nema im se što zamjeriti jer smo sigurni da su dali sve od sebe, što govori i rezultat od 6:10 koji je vrlo dobar. Nakon dobrog rezultata na Europskom prvenstvu u Kruszwici i osvajanja brončane medalje, potajno smo se nadali i medalji na Svjetskom prvenstvu. Konkurencija na Svjetskom prvenstvu je za jedan nivo jača negoli na europskom, ali ovaj četverac je pokazao da ima svoju vrijednost te se može upustiti u borbu s najjačim juniorskim posadama na svijetu – stoji u klupskom priopćenju VK Jadran.
Od ostalih hrvatskih posada plasman u B finale izborio je Boris Gardijan u samcu, dok su dvojac na pariće, četverac na pariće i ženski samac zaustavljeni na putu do polufinala. Veslali su za poredak od 13 mjesta.