Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mala moja bosonoga, kako živiš bez onoga?

07.08.2011. 22:00
Mala moja bosonoga, kako živiš bez onoga?


U dvije večeri smotre brojni gledatelji su mogli uživati u ljepoti narodnih nošnji i zvucima folklornih skupina iz Zadarske županije i drugih krajeva Hrvatske
“Mala moja bosonoga, kako živiš bez onoga, kako živiš bez onoga lole garavoga…”, orilo se u petak i subotu na spektakularnoj 13. smotri folklora izvornih skupina Zadarske županije “Oj Polačo, nek’ ti ime traje”, najuglednijoj manifestaciji folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine, izvornog folklora u Zadarskoj županiji i šire.
Sudionici smotre s ponosom su pokazali vjekovne nošnje i napjeve. U dvije večeri smotre brojni gledatelji su mogli uživati u ljepoti narodnih nošnji i zvucima folklornih skupina iz Zadarske županije i drugih krajeva Hrvatske koji kao gosti sudjeluju na ovoj jedinstvenoj smotri. Polačka smotra slavi, čuva, njeguje i pokazuje izvorno narodno blago, kulturu i običaje, zadarske i hrvatske povijesne, etnobaštine.
Prva večer je bila posvećena Danu pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja na kojoj su nastupila kulturno-umjetnička društva iz Nina, Tinja i Polače, tamburaši iz Kupine u Brodsko-posavskoj županiji te klapa Paljuv. Uz milozvučne zvuke gitaristice Silvije Soldo recitirale su Sabine Maslarda, Petra Škara, Ana Matošić i Anđela Bobanović. Do suza smiješni i satirični igrokaz izvele su Dora Zagorac i Andreja Peraić.
Druge večeri do kasno u noć je plesalo, pjevalo, orcalo, sviralo i ciktalo čak 13 KUD-ova iz Pakoštana, Gorice, Jasenica, biogradskih Torova, Tinja, Poličnika, Stankovca, Pridrage, Gračaca, Sesveta, Orahovice, Primorskog Doca i domaćine Polače koje vodi Ante Bačić. Voditelji programa su bili Petra Tokić, Anđela Bobanović, Andriana Peraić, Kristina Bobanović i Mate Bobanović.
U organizaciji mjesnog KUD-a Gradina i pod pokroviteljstvom Općine Polača te hvalevrijednih sponzora, mještani Polače i okolnih naselja raširenih su ruku dočekali sve one koji s djetinjom radošću, ali i dužnim poštovanjem prema folklornoj tradiciji svojih predaka, istu nastoje sačuvati od zaborava.
– Na poseban način iz srca veliko hvala svim mještanima koji su pomogli pri organizaciji te gostoljubivo primili i prihvatili članove folklornih skupina Lijepe naše kao da su članovi njihove obitelji, i više od toga, poručila je Anka Bobanović, predsjednica KUD-a Gradina.
Kolanje i pjesma nastavili su se i nakon službenog dijela programa, uz nadasve bogat stol i obilje pića.