Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prerano je govoriti tko će biti kandidat za župana na sljedećim izborima

07.08.2011. 22:00
Prerano je govoriti tko će biti kandidat za župana na sljedećim izborima


Na policijskim ispitivanjima sam završio uglavnom temeljem anonimnih prijava koje stižu od onih koji u popodnevnim satima po kafićima u Benkovcu u supijanom stanju “stručno” analiziraju rad Gradske uprave
Saborski zastupnik i benkovački gradonačelnik Branko Kutija (HDZ) odgovara na pitanja koja su čitatelji postavljali posredstvom internetske stranice Zadarskog lista www.zadarskilist.hr.
Kada će se upaliti svjetla na putu od osnovne škole, odnosno od Ulice Antuna Mihanovića, pa sve do sajmišta, odnosno Benkovačkog sela? (Špiro Maričić, 18.07.2011.)
– Nije problem samo u javnoj rasvjeti za navedenu ulicu već je u tijeku izrada projektne dokumentacije za pristupanje cjelovitom rješenju te ulice od osnovne škole do D-27, a koje uključuje izgradnju nogostupa, oborinske kanalizacije i javne rasvjetu.
Na vašu inicijativu i inicijativu mještana Korlata, lokalna cesta Korlat-Smilčić dužine 4 km uvrštena je među županijske ceste. Kada bi se moglo pristupiti njezinoj izgradnji? (Matija, 18.07.2011.)
– Činjenica je da je po našoj inicijativi i inicijativi mještana Korlata navedena prometnica postala lokalna cesta, a po našim saznanjima uskoro bi se trebalo krenuti s njenom izgradnjom.
Kada ćete omogućiti da se asfaltiraju Ulica Grgura Ninskog i Ulica Tina Ujevića koje su u samom centru grada, a poprilično su zapuštene i prašnjave? Ovaj problem se proteže već godinama, a ne vidimo nikakve pozitivne pomake unatoč vašim obećanjima. (Benkovčanin, 12.07.2011.)
– Da bi se moglo pristupiti asfaltiranju ulica Grgura Ninskog i Tina Ujevića potrebno je prethodno kroz drugu fazu projekta neizgrađenog dijela kanalizacije Grada Benkovca izgraditi oborinsku kanalizaciju i dio fekalne kanalizacije, kako se ne bi naknadno kopalo po asfaltu. Izgradnja kanalizacije ovisi o rješavanju imovinsko pravnih odnosa što je u tijeku. Po okončavanju rješavanja vlasničkih odnosa pristupit će se realizaciji projekta.
Zašto u planu razvoja Zadarske županije i Grada Benkovca nije asfaltiranje ceste Korlat-Smilčić (oko 4 kilometra) čime bi se zaobišao put kroz Biljane Gornje (9 kilometara) te ceste Korlat-Raštević (oko 1 kilometra) da bi to selo bilo bolje povezano s ostalim mjestima i s važnijim prometnicama na tom dijelu? (Domagoj, 10.07.2011.)
– Niti plan Razvoja Zadarske županije, niti Grada Benkovca ne definira pojedinačne dionice prometnica, a jedan od programa je razvoj i poboljšanje infrastrukture u kojeg spada i asfaltiranje pojedinih dionica. Kroz tu aktivnost će se onda iznaći i sredstava za realizaciju te dionice.
Mislite li da nije rano da se javna rasvjeta ljeti gasi u pola noći, i do kada će to trajati? Rasvjeta se gasi samo u nekim mjestima što nije opravdano, posebno ne među mladima. (Matija, 18.07.2011.)
– Rasvjeta se je gasila u svim naseljima, osim u Benkovcu, u isto vrijeme. Rasvjeta se neće gasiti do jeseni, a iza jeseni ćemo vidjeti, sukladno stanju u proračunu Grada Benkovca odnosno plaćanju, tj. neplaćanju, jer se temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu javna rasvjeta plaća iz prihoda ostvarenim temeljem naplate komunalne naknade.
Za vodovodizaciju tražiti sredstva EU
Kada će Smilčić dobiti vodu? (Razočarani, 09.07.2011.)
– Za mjesnu vodovodnu mrežu Smilčić, Grad Benkovac je još 2006. godine podnio zahtjev za dobivanje građevinske dozvole. S obzirom da se nisu, ni nakon 5 godina, mogli riješiti vlasnički odnosi s obitelji Marinović za jedan mali dio trase koji prolazi njihovim zemljištem, Grad je bio primoran ići u izradu izmjene projektne dokumentacije te očekujemo da bi do kraja godine mogli imati akt na temelju kojeg će se moći pristupiti izgradnji mreže. Projekt će za iduću godinu biti predložen za sufinanciranje iz sredstava EU fondova i nadležnim ministarstava.
Zašto ste “navalili” centar za zbrinjavanje otpada izgraditi na slivnom području; propusnom, kraškom terenu, kada je struka od prvog dana rekla da centar treba biti nekoliko kilometara dalje, na flišu, nepropusnom terenu? (Oko,14.07.2011.)
– Grad Benkovac je svojom prostorno-planskom dokumentacijom predvidio, a ne “navalio” gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom, a hoće li udovoljiti traženim kriterijima Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Hrvatskih voda, sukladno važećem pravilniku i zakonu, ne ovisi o Gradu Benkovcu nego o istima.
Mislite li da malo pretjerujete naglašavajući statistički podatak o broju žena u Gradskom vijeću? Sustavno ponavljate da imate prvu predsjednicu Vijeća, iako to nije točno, i najveći postotak žena u Vijeću, a u našoj županiji ima općina s jednakim udjelom žena kakav ima i Benkovac. (Lidija, 10.07.2011.)
– Mislim da uopće ne pretjerujem i ne sjećam se da sam rekao da Grad Benkovac ima najveći postotak žena, nego da je taj postotak među najvećima. Nije istina da imamo prvu predsjednicu Gradskog vijeća, ali činjenica jest da, u aktualnim sazivima predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave na području Zadarske županije, bilo općinskih bilo gradskih, Benkovac jedini ima ženu na mjestu predsjednika Vijeća. A što se tiče broja žena u Gradskom vijeću, cijelo vrijeme ističem ispred stranke kojoj pripadam, a to je HDZ, da od ukupno 11 vijećnika imamo 4 vijećnice što je vrlo blizu željenoj kvoti od 40 posto.
Stipendije na jesen
Koliki je stvarni minus na računu Grada Benkovca i zbog čega? (Švabo, 08.07.2011.)
– Stvarni minus na žiro računu Grada Benkovca na dan 30. lipnja 2011. godine iznosi 342.077,07 kuna. Prihodi proračuna Grada Benkovca na dan 30. lipnja 2011. Godine, u odnosu na isto razdoblje 2010. godine, manji su po sljedećim stavkama: prihod od poreza na dohodak iznosi 577.150,71 kuna, kapitalne potpore 1.021.366,79 kuna, ostale kapitalne potpore 883.193,13 kuna te komunalna naknada 2.483.840,02 kuna. Navedeno ostvarenje prihoda je manje zbog recesije koja nije zaobišla ni Grad Benkovac, a koja traje još od početka 2009. godine. Ukupni prihodi na dan 30. lipnja 2011. u odnosu na isto razdoblje 2010. godine manji su za 3.465.656.74 kuna.
Kolike su plaće igračima i trenerima NK Velebit i koliko je novca poreznih obveznika “upucano” u NK Velebit od 1996. godine? (Toni, 08.07.2011.)
– Ove proračunske godine za HNK Velebit je predviđeno 650.000,00 kuna, iako je za normalno funkcioniranje kluba za jednu godinu potrebno preko milijun kuna. Od 1996. godine Grad je u svom proračunu osiguravao dio sredstava za rad nogometnog kluba ovisno u kojem se je rangu natjecao i na temelju plana i programa Kluba za svaku godinu. Isto tako treba napomenuti da je Grad od 1996. godine osiguravao sredstva i svim ostalim sportskim klubovima s našeg područja ovisno o dostavljenom planu i programu i trenutnačnoj financijskoj situaciji. HNK Velebit se već trinaestu godinu natječe u 3. HNL-JUG. U klubu imamo 270 registriranih igrača, a uz seniore djeluje i škola nogometa u koju su uključeni juniori, kadeti, pioniri, mlađi pioniri i papaline koji su u sustavu natjecanja (seniori igraju od Biograda do Čilipa, a ostale kategorije u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji). Iz gore navedenog je vidljivo da je klub izložen velikim financijskim izdacima koji su izraženi u plaćanju sudaca i delegata, registracije, liječničkih pregleda za igrače, kotizacije, opreme (dresovi, lopte, razni rekviziti itd.), održavanja igrališta. Iz svega gore navedenog je vidljivo i da odobrena sredstva nisu uzalud “upucana”, nego da su opravdana za dobrobit mladih ljudi koji se bave sportom što je puno bolje nego da to isto vrijeme provode u kafićima i sličnim mjestima.
Kad ćete isplatiti preostali dio novaca za stipendije te na koji ćete način ostvariti subvenciju prijevoza za učenike koji su svoje zahtjeve predali u netom završenoj školskoj godini? (Mario Vidović, 08.07.2011.)
– Učeničke stipendije biti će isplaćene do početka iduće školske godine, a studentske ćemo nastojati isplatiti do početka nove akademske godine i to sve unatoč tome što se proračun u prvih šest mjeseci ove godine punio 25% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Sanader će naštetiti, ali ne puno
Zašto se dopušta ilegalno naplaćivanje parkirališnih mjesta u privatnim dvorištima za vrijeme sajma svakog 10. u mjesecu od strane hrvatskih građana koji žive u Srbiji, a Grad Benkovac ima sređeno parkiralište oko prostora na kojem se sajam održava, a koje je financirano od strane hrvatskih poreznih obveznika, a ne koristi se? (Ante, 08.07.2011.)
– Ne stoji vaša primjedba da se parkiralište na Sajmu ne koristi, jer je ono u funkciji i njime, kao i samim Sajmom, gospodari gradsko poduzeće Benković d.o.o. Većina posjetitelja Sajma parkira svoja vozila na parkiralištu, a zašto netko parkira po privatnim dvorištima i tko to dopušta – ne znam. Naime, prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu u nadležnosti gradskog komunalnog redarstva su isključivo javne površine, dok su ostale površine u nadležnosti raznih inspekcijskih službi i drugih institucija koje su također prisutne svakog 10. u mjesecu na Sajmu.
Kakve su vaše veze s tvrtkom TIM d.o.o., i zašto sve poslove, posredno ili neposredno, u Gradu Benkovcu dobiva upravo spomenuta tvrtka? (AM, 13.07.2011.)
– Osobno nemam nikakve veze s tvrtkom TIM d.o.o., a Grad Benkovac poslove iz svoje nadležnosti dodjeljuje tvrtkama putem javnog natječaja u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.
Tko vam je i zašto u dvorištu obiteljske kuće u Zadru zapalio osobno i službeno motorno vozilo? (Putin, 08.07.2011.)
– To bih i ja volio znati, ali to je pitanje za PU zadarsku, a ne za mene.
Koliko će proces Sanaderu naštetiti rezultatima HDZ-a na predstojećim parlamentarnim izborima? (Luka, 22.07.2011.)
– Naštetiti hoće, ali ne u nekom značajnijem postotnom iznosu kako bi to neki željeli i htjeli.
Postoji li kod vas ambicija obavljanja dužnosti župana Zadarske županije i koliko je realna takva mogućnost? (Zadranin, 22.07.2011.)
– Svaki punoljetni građanin Republike Hrvatske ima pravo birati i biti biran. S obzirom da postojeće zakonodavstvo Republike Hrvatske pojedincima omogućuje da se kandidiraju na različite dužnosti, među ostalim i na dužnost župan, svatko shodno svojim željama i mogućnostima može provjeriti kolika mu je vrijednost na političkom tržištu. S obzirom da pripadam HDZ-u, mi smo se stalno do sada, a tako će biti i ubuduće, dogovarali vezano za kandidature na različitim dužnostima ovisno o vrsti izbora, a prerano je govoriti o tome tko će biti kandidat za župana na sljedećim izborima.
Ponosan na Benković d.o.o.
Sadašnji ravnatelj SŠ Knez Branimir živio je u Bjelovaru prije nego što je 1995. doselio u Pirovac i svaki dan putuje na posao. Zar u Benkovcu nema domaćih ljudi koji su sposobni i koji su zaslužili, svojim prethodnim radom i životnim iskustvom, da budu direktor škole? Hoćemo li i za ostale rukovodeće položaje dovoditi podobne osobe iz drugih krajeva Hrvatske? Što je s nama koji smo tu rođeni? (Znam da znam, 10.07.2011.)
– Koliko mi je poznato, sadašnji ravnatelj je prije Domovinskog rata živio u Belom Manastiru i uslijed ratnih događanja, odnosno tijekom Domovinskog rata, završio je u Pirovcu. Srednja škola Knez Branimir – Benkovac nije u mojoj nadležnosti kao gradonačelnika, niti Grada Benkovca, već je njezin osnivač Zadarska županija. Kao što znate, svaka škola ima svoj školski odbor i navedeni školski odbor je taj koji bira, ne direktora, kako ste vi naveli, već ravnatelja škole. Po našim saznanjima mandat aktualnog ravnatelja ističe krajem godine i za novoga ravnatelja će biti raspisan javni natječaj. Shodno tomu, svi koji udovoljavaju kriterijima koje propisuje zakon moći će se javiti na natječaj i predstaviti svoj program, a na školskom odboru je da odabere najbolje rješenje.
Plaćaju li građani Benkovca neradnike u Benkoviću? Kada će se moći kupiti jedan ili dva groba? Tko je odgovoran za nekvalitetan asfalt? (Patriot, 08.07.2011.)
– Kao gradonačelnik mogu biti samo ponosan na djelatnike Benkovića d.o.o., jer svi mi koji smo živjeli i prije Domovinskog rata u Benkovcu možemo vidjeti, odnosno usporediti, izgled Benkovca nekad i sada. Svake godine se oplemenjuju nove javne površine i ja kao gradonačelnik i kompletna gradska uprava dobivamo samo komplimente na izgled Benkovca, a to se onda prvenstveno odnosi na rad djelatnika iz Benkovića. Budući da nije navedena lokacija za, kako u pitanju navodite “neadekvatan asfalt”, ne mogu vam dati konkretan odgovor.
Zbog čega ste i koliko puta bili na policijskom ispitivanju? (Benko, 08.07.2011.)
– Na policijskom ispitivanju sam bio svaki put kad je to zahtjevala policija, jer je to moja dužnost. Ne želim se postavljati u poziciju primjerice Slavka Linića i praviti medijsku halabuku oko toga. Na policijskim ispitivanjima sam završio uglavnom temeljem anonimnih prijava koje stižu od onih koji u popodnevnim satima po kafićima u Benkovcu u supijanom stanju “stručno” analiziraju rad Gradske uprave.


Općine opravdale postojanje


* Jeste li za ukidanje općina i smatrate li da će primjerice općina Lišane Ostrovičke više napredovati samostalno ili ako se pripoji Gradu Benkovcu? (Ante, 10.07.2011.)
– Činjenica jest da na području Republike Hrvatske ima prevelik broj jedinica lokalne samouprave, bilo općina bilo gradova, i da ćemo ulaskom u Europsku uniju, htjeli to ili ne, morati prihvatiti drukčije kriterije koji vrijede u Uniji i samim time je realno očekivati da će doći do određenih korekcija vezano uz broj općina i gradova. Vrijeme koje je pred nama će pokazati tko udovoljava, a tko ne udovoljava traženim kriterijima. Osobno mislim da je najveći broj općina i gradova s područja Zadarske županije opravdalo svoje postojanje, a podloga za to je realizacija mnogobrojnih projekata na području ove županije.




Ne kršim zakon, moja je rodna kuća u Lisičiću


* Mislite li da kršite zakon Republike Hrvatske ako vam je u osobnoj karti mjesto prebivališta Lisičić, a vi i cijela vaša obitelj živite u Zadru i svaki dan putujete na posao službenim vozilom koje vam plaćaju građani Benkovca i svih okolnih sela s kojima vi ne živite? (Biloglav 21.07.2011.) Mislite li da je u redu da gradonačelnik nekog grada živi u drugom gradu? (Ljubo, 12.07.2011.)
– Ne mislim da kršim zakon Republike Hrvatske jer sam se rodio u Benkovcu i moja rodna kuća je u Lisičiću. Što se tiče življenja, činjenica jest da moja obitelj živi u Zadru cijelu godinu za razliku od mene. Ja dio godine provodim u Zagrebu s obzirom da sam saborski zastupnik. Kada nema sjednica u Hrvatskom saboru, sve svoje vrijeme provodim uglavnom ili u Benkovcu, ili u Lisičiću. A što se tiče putovanja službenim vozilom, kada se održava sjednica Sabora, u Zagreb putujem privatnim vozilom, a činjenica jest da se, u vremenu kada sam u Benkovcu, ponekad služim i službenim vozilom. Dužnost gradonačelnika obavljam volonterski bez ikakve naknade i bez stalnog radnog vremena i valjda sam kao gradonačelnik zaslužio da ponekad mogu koristiti službeno vozilo. A Biloglavu sugestija da naznači svoj kontakt, pa ću ga, sljedeći put kad budem škropio ili orao vinograd ili masline, pozvati da vidi tko to radi u Lisičiću i gdje ja živim.


Volio bih da su svi zastupnici ovoliko “neaktivni”


* Ljudi su glasovali za Vas misleći da ćete se u Saboru boriti za njih, a vi ste među najneaktivnijim zastupnicima, uz Ivu Grbića. Sjetite li se toga kad primite plaću? (Jere, 12.07.2011.)
– Dragi Jere, ja se za kraj i prostor iz kojeg dolazim borim u skladu sa svojim skromnim mogućnostima, a jesam li dovoljno aktivan ili ne, nije na meni da sudim o tome. Puno puta sam do sada na slična pitanja davao isti odgovor pa ću ga i vama ponoviti. Hoću li ja ispraviti krivi navod ili imati repliku, Benkovcu to ništa neće pomoći. Naime, svojom “neaktivnosti”, unatoč kriznim vremenima, osiguran je novac za gradnju magistralnog vodovoda od Benkovca prema Lišanima Ostrovičkim i Vukšiću. Nadam se da će se do početka školske godine raspisati javni natječaj za izgradnju 11 učionica za Osnovnu školu Benkovac, a za što je osigurano 5 milijuna kuna. Upravo smo završili natječaj za adaptaciju 13 zgrada u Benkovcu, a podloga za to je potpisan sporazum između Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Grada Benkovca u vrijednosti od 7 milijuna kuna. Iz istoga Ministarstva osigurali smo i 2 milijuna kuna za rekonstrukciju prečistača otpadnih voda, poboljšanje vodoopskrbe, tj. pritiska na području naselja Tinj kroz rekonstrukciju dijela vodovodne mreže od Lišana Tinjskih prema Tinju i gradnju novog hidroforskog postrojenja za naselje Tinj u vrijednosti nešto manjoj od 2 milijuna kuna. Do kraja godine trebala bi početi izgradnja dviju zgrada na Baricama, jedne putem programa POS-a, a druge putem programa stambenog zbrinjavanja. Dragi Jere, volio bih da su svi zastupnici u Hrvatskom saboru ovoliko “neaktivni”.