Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svetko Vidak brani se šutnjom, Davor Špar bori se za život

07.08.2016. 22:00
Svetko Vidak brani se šutnjom, Davor Špar bori se za život


Teško ozlijeđeni Špar smješten je na JIL u Općoj bolnici Zadar, a kako doznajemo od šefa tog odjela i zamjenika ravnatelja zadarske bolnice dr. Edija Karuca, njegovo stanje je i dalje teško, od petka navečer nepromijenjeno
Svetko Vidak (61), u nedjelju je uz kaznenu prijavu zbog pokušaja ubojstva Davora Špara (45), prepraćen sucu istrage Županijskog suda u Zadru koji mu je na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana.
– Osumnjičenik je iskoristio svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom. Državno odvjetništvo sucu istrage predložilo je određivanje pritvora zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo, ali i utjecati na svjedoke, rekao nam je Denis Sokol, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika kojemu je Vidak priveden u pratnji njegove odvjetnice po službenoj dužnosti, bivše sutkinje Općinskog suda u Zadru Zlate Smojver Kanjer.
– Prihvatili smo zahtjev državnog odvjetnika i osumnjičeniku odredili istražni zatvor do 30 dana po dvije točke zakona – zbog opasnosti od dovršenja započetog kaznenog djela i utjecaja na svjedoke, potvrdio je dežurni sudac istrage Marijan Bitanga.
Šparovo stanje teško
Prema informacijama iz PU zadarske, nemili događaj zbio se u petak navečer, oko 18 sati, na cesti ispred kuće oštećenika, a prethodio mu je verbalni sukob. Zbog čega konkretno su se dugogodišnji poznanici i susjedi porječkali, te što je navelo Vidaka da u jednom trenutku ispali metak iz pištolja Šparu u glavu, još uvijek nije poznato. Nisu poznate ni sve okolnosti kobnog događaja, odnosno u kojem položaju je bio Špar u trenutku ispaljivanja hica. Policija je izuzela sve relevantne dokaze, te evidentirala tragove na asfaltnoj cesti ispred Šparova imanja na oko 20.000 metara četvornih, a ispitan je i dio svjedoka. Državno odvjetništvo poduzelo je, također, sve istražne radnje kako bi se rasvijetlile okolnosti nemilog događaja. Teško ozlijeđeni Špar smješten je na JIL u Općoj bolnici Zadar, a kako doznajemo od šefa tog odjela i zamjenika ravnatelja zadarske bolnice dr. Edija Karuca, njegovo stanje je i dalje teško, od petka navečer nepromijenjeno. Liječnici su poduzeli, te i nadalje poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi spasili život ovom 45-godišnjaku, no kako ističe dr. Karuc, prerano je za prognoze.
Zadarska policija i dalje traga za 55-godišnjim Nijemcem, Geraldom Schullom, koji je još 2014. godine unajmio teren i kuću od Špara, tamo smjestio bokseve za 15-ak sibirskih malamuta koje je uzgajao, te u ožujku ove godine angažirao Vidaka da skrbi o njima. To je učinio jer ga je Špar deložirao. Dok on nije bio u kući, Špar je dovezao kamion vučne službe kojim je sa svog terena preko ograde izmjestio Schullov kombi u koji je prethodno ubacio dio njegovih stvari. Schull je pozvao policiju, no sve je završilo s prekršajnom prijavom Šparu za narušavanje javnog reda i mira. Za povratak na imanje, kao preuzimanje preostalih stvari i pasa, policija je Schulla uputila u sudski postupak. Iako je njegov odvjetnik poslao više dopisa da mu se omogući preuzimanje stvari i pasa, to do danas nije riješeno, a ne zna se ni kakva je sudbina tih životinja nakon ove tragedije.
Krvoproliće
Špar je za svoj postupak okrivljavao Schulla govoreći da mu nije plaćao najam i da mu je ostao dužan 14 tisuća kuna za struju, a Schull je, pak, tvrdio kako je nakon jednogodišnjeg najma od 12 tisuća eura prestao plaćati dogovorenu mjesečnu ratu od tisuću eura zbog toga što je puno novca uložio u imanje te plaćao struju za objekt u obliku tvrđave na istom imanju u koji su se Šparovi, Davor sa suprugom i dvoje djece, doselili iako se tako nisu ranije dogovorili.
Zategnuti odnosi među njima i činjenica da su na terenu još uvijek ostali psi, dovela je do uplitanja Vidaka u cijelu tu priču, a onda je u petak navečer nešto krenulo po zlu što je u konačnici dovelo do krvoprolića o kojem svjedoče i tragovi na cesti ispred imanja.