Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Takiguchi: Prije 71 godinu svijet se zauvijek promijenio

07.08.2016. 22:00
Takiguchi: Prije 71 godinu svijet se zauvijek promijenio


Na svima nama je velika odgovornost da naraštajima diljem svijeta objasnimo tako veliko zastrašujuće zlo nuklearnog oružja, poručio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez
Sedmu godinu zaredom u Biogradu na Moru je obilježena godišnjica eksplozije prve atomske bombe “Little Boy” (Mališan) koju je 6. kolovoza 1945. godine na japansku Hirošimu posijao američki bombarder B-29 zvan “Enola Gay”. Najveći dio grada spaljen je u toplinskom valu u kojemu je temperatura dosezala 4.000 Celzijevih stupnjeva i koji je usmrtio na desetke tisuća ljudi. Od posljedica bombardiranja stradalo je ukupno 140 tisuća ljudi. Tri dana poslije bomba na Nagasaki uzela je 70 tisuća života. Japan se predao šest dana poslije, što je označilo završetak Drugog svjetskog rata. SAD se nije nikada ispričao za te napade.
Najveće svjetsko zlo
– Prije 71 godinu svijet se zauvijek promijenio, kazao Nj. Ekselencija Keiji Takiguchi, veleposlanik Japana u Hrvatskoj, na svečanosti prepunoj emocija na biogradskoj rivi kod spomenika ptici ždralu, japanskom simbolu dugovječnosti i mira, prvom spomeniku izvan Japana.
Kad je američki predsjednik Obama u svibnju posjetio Hirošimu, postao je prvi američki predsjednik koji je to učinio.
– Obamin posjet donio je veliku nadu Japanu, svijetu, a osobito Hirošimi i Nagasakiju. Dirnuo ga je duh Hirošime s iskrenom željom da se odbaci “apsolutno zlo”. Moramo imati hrabrosti napustiti logiku straha i nastaviti živjeti bez nuklearnih bombi, poručio je japanski veleposlanik.
Njegova ekscelencija Takigushi izrazio je zadovoljstvo biogradskom svečanošću.
– Jedini način da budemo sigurni kako se nuklearno oružje nikada više neće upotrijebiti jest da ga posve eliminiramo. Moramo raditi sve što je u našoj moći da bismo iskorijenili ovo najveće svjetsko zlo i gradili svijet mira, kazao je Takigushi.
Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića bio je donedavni saborski zastupnik, 100-postotni invalid Domovinskog rata, Miodrag Demo, porijeklom iz Grgurica kod Zelenog hrasta.
Latice i lampioni
Demo je istaknuo kako smo dio generacije koja je proživjela obrambeni Domovinski rat i da svi dobro znamo kako je svaki izgubljeni život nenadoknadiv.
– Svijet mora donijeti mjere koje će omogućiti zabranu nuklearnog oružja koje je “vrhunac neljudskosti”, zaključio je Demo s porukom kako će i Zagreb uskoro postati dijelom velike svjetske organizacije Gradonačelnici za mir.
Biograd na Moru, odnosno gradonačelnik Ivan Knez je drugi čovjek najveće svjetske nevladine organizacije Gradonačelnici za mir koja danas okuplja točno 7.114 gradova s oko milijardu ljudi iz 161 zemalja i regije svijeta.
– Na svima nama je velika odgovornost da naraštajima diljem svijeta objasnimo tako veliko zastrašujuće zlo nuklearnog oružja, poručio je Knez.
Na svojevrsnoj komemoraciji za žrtve prve atomske bombe japanski veleposlanik Tagiguchi, Demo i Knez su kod spomenika ždralu u bazen s laticama cvijeća upalili i pustili lampione za mir cijelom svijetu. Asocijacija je to na tisuće lampiona koje žitelji Hirošime istog dana spuštaju u rijeku.
Pred velikim brojem nazočnih na rivi, program je vodila Branka Pelicarić s Radio BnM, a za pjesmu je bila zadužena šibenska klapa Adria.