Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kadrovi za destinaciju izvrsnosti

07.09.2010. 22:00
Kadrovi za destinaciju izvrsnosti


Riječ je o filmu koji će širi auditorij moći vidjeti na manifestaciji proglašenja grada Nina nacionalnim pobjednikom Europske destinacije izvrsnosti (EDEN), koja će se, kao što je poznato, upriličiti 27. rujna u Bruxellesu
Ovih su dana starohrvatski kraljevski grad Nin i njegove kulturno-povijesne znamenitosti te turističke i vodene resurse preplavile ekipe njemačke producentske kuće “Video Consulta” iz Berlina.
Snimatelji putem kamera i ostalih tehničkih pomagala snimaju kadrove koji će im poslužiti za dokumentarac posvećen Ninu. Riječ je o filmu koji će širi auditorij moći vidjeti na manifestaciji proglašenja grada Nina nacionalnim pobjednikom Europske destinacije izvrsnosti (EDEN), koja će se, kao što je poznato, upriličiti 27. rujna u Buxellesu. Nagradu će tom prigodom iz ruku predstavnika Europske komisije na za to posebno pripremljenoj svečanosti, osobno u pratnji svojih suradnika te predsjednika Gradskog vijeća Davora Ćurjurića kao i direktorice Turističke zajednice grada Nina mr.sc. Marije Dejanović preuzeti prvi čovjek Nina gradonačelnik Emil Ćurko.
Osim što su snimali kadrove neprocjenjivo vrijednih ninskih kulturno-povijesnih znamenitosti, kao što su župna crkva Sv. Anselma, riznica Zlato i srebro grada Nina, Muzej ninskih starina, starohrvatska crkvica Sv. Križa, rimski forum, crkvica Sv. Nikole i tako redom, njemačka TV ekipa sa snimateljima Samom Podobnikom, Lenardom Viputnikom, Thomasom Boeingom i Martinom Mischereom je u pratnji svojih domaćina studiozno i detaljno ekranizirala posebno ninsku Solanu i ninsko ljekovito blato. Posebno ih se dojmio način proizvodnje i prikupljanja morske soli te liječenje ljekovitim blatom peloidom, što su kamere navedene njemačke producentske kuće ovjekovječile.
Kako smo doznali iz razgovora sa snimateljima i vođama ekipa, ovo je za njih bio prvi, ali nakon svega viđenog, ne i posljednji boravak u drevnom gradu Ninu.
– Sve ove vaše predivne spomenike kulture, životne i radne običaje te ostalo viđeno na najljepši mogući način prezentirat ćemo članovima Europske komisije, a time i europskim zemljama. To će, vjerujemo, potaknuti mnoge među njima da već idućeg ljeta posjete ovu lijepu zemlju, ovaj divni i gostoljubivi narod te posebno ovaj grad, kolijevku vaše hrvatske države, zaključili su njemački gosti.