Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Stara benkovačka nošnja nagrađena za izvornost

07.09.2010. 22:00
Stara benkovačka nošnja nagrađena za izvornost


Čak ni kod iznajmljivača narodnih nošnji u Zagrebu nema nošnju Ravnih kotara i Bukovice. Ovo je zaista veliko priznanje za KUD Branimir, ali i cijelu našu županiju. Uz pomoć savjeta kustosice Jasenke Lulić i uz puno truda članova KUD-a, uspjeli smo obnoviti nošnju. Njeni dijelovi su dosta skupi i zahtjevni, kazala je Ksenija Čirjak, voditeljica KUD-a Branimir
Već je dobro poznato da Slavonci vole Dalmaciju. Svaki Slavonac je u Dalmaciji bio ili bi u Dalmaciju otišao, a sretni su i kad Dalmacija dođe k njima. Tako je bilo i prošlog vikenda kad je Kulturno-umjetničko društvo Branimir iz Benkovca bilo u Požegi i sa sobom donijelo mirise, okuse, ljepote i običaje Dalmacije, točnije Ravnih kotara i Bukovice.
Na baroknom trgu
Naime, Benkovčani su u Požegi sudjelovali na smotri folklora, vašaru domaćih kolača i u izboru ljepotice u narodnoj nošnji, pri čemu je njihova ljepotica Matea Baturina dobila posebnu nagradu za izvornost narodne nošnje.
Program smotre “Oj, Požego, sve ti je na glasu, zlatne žice, kolo, ljepotice” započeo je u nedjelju popodne vašarom domaćih kolača. Kolače su pripremali vrijedni članovi KUD-a Branimir i GKUD-a Požega, koji je i organizirao cijelu smotru.
Na baroknom Trgu Sv. Trojstva gdje se sve odvijalo, Požežani su izložili kremaste kolače poput princes krafni, kremšnita ili pite od sira, dok su Benkovčani radili kolače karakteristične za njihovo podneblje. Bilo je tu smokvenjaka, ružica, kiflica od oraha, rafiola, londonera i kroštulanih bajama. No nisu Slavonci baš zapeli za kolače, već su poludjeli za fritama i pispajama koje su se frigale na licu mjesta. Pispaje, pecipaje, lepinje, kako god ih zvali, su slana ili slatka poslastica od dizanog tijesta pržena u ulju.
– Potrošili smo oko 10 kilograma brašna za pispaje i 5 kilograma za frite, a da smo imali još, sve bi se pojelo. Osim toga, razgrabile su se suhe i zelene smokve, rekla je Ksenija Čirjak, voditeljica KUD-a Branimir, koja je za trajanja cijelog programa mijesila pispaje.
Na njihovu štandu, prigodno ukrašenom dunjama i narodnim bičvama, bilo je i slanih specijaliteta – slane srdele, kolač sa slanim inćunima, kruh ispod peke i kukuruzna priška, nekvasani kruh ili mrventovnica.
Na benkovačkom štandu nakupovao se Željko Marketanović iz Požege.
– Općenito jako volim dalmatinski kraj, posebno zadarsko područje. Krasni su ljudi, izuzetno gostoljubivi, divna je njihova narodna nošnja, a iznad svega izuzetno ukusna hrana, rekao je.
Dok se na trgu peklo i jelo, iz daljine je dolazio mimohod KUD-ova koji su sudjelovali na smotri, predvođen sa 12 ljepotica u narodnim nošnjama.
Smotru je otvorio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.
– Onaj koji nema korijene, nema ni krošnju, a kamoli plod. Tko nema prošlost i tradiciju, nema ni budućnost i zato zahvaljujem svima koji se trude očuvati našu bogatu baštinu, rekao je Ronko.
Na pozornici su se izmjenjivali: HKUD Tkanica iz Alilovaca, GKUD Požega, KUD Branimir iz Benkovca, KUD Graničar iz Lužana, KUD Sveti Antun iz Pokupske doline, FS Kolo iz Zagreba, KUU Bezdan iz Pirovca, KUD Drežnik iz Dreža, Hrvatski gajdaški orkestar i KUD Seljačka sloga iz Šljivoševca. Bilo je tu slavonskih kola, bećaraca, bekrija i lola, međimurskog kola i šokačkog, a KUD Branimir se predstavio s biračkim kolom, muškim i ženskim pjevanjem te duhovitim narodnim napjevima.
Između nastupa KUD-ova, publici su se predstavile kandidatkinje za ljepoticu smotre.
Ponosni na nošnju
Matea je na sebi imala staru benkovačku nošnju, šivanu od originalnog materijala, starog preko 60 godina. Na glavi je imala kapu s talirima ili austro-ugarskim novčićima i kosu spletenu u jednu pletenicu. Nadalje, nošnju čini bijeli tkani vuštan, pregača, tkanica, košuljak s raznim vezovima, na nogama su nazupci, vunene čarape i ručno izrađene kožne cipele, zvane vilare.
Prvo mjesto u izboru odnijela je Josipa Galović iz Zagrađa, drugo mjesto Katarina Stavljević iz Karlovca, a treće Adrijana Martić iz Alilovaca. Mateu je oduševila posebna nagrada za izvornost narodne nošnje.
– To mi jako puno znači jer jako volim svoju nošnju i ponosno je nosim. Tim više što je vezove na nošnji radila moja pokojna baba. Osim toga, mislim da je to dobra promocija za moj grad, pa i cijeli ravnokotarski i bukovački kraj, rekla je Matea.
Pobjednice je izabrala stručna komisija pod vodstvom Danijela Šote, voditelja smotre Vinkovačke jeseni. Voditeljica KUD-a Branimir, Ksenija Čirjak, kaže da je to veliko priznanje za njihovo veliko ulaganje da se očuva narodna nošnja u svakom detalju, upravo onakva kakva je bila.
– Čak ni kod iznajmljivača narodnih nošnji u Zagrebu nema nošnju Ravnih kotara i Bukovice. Ovo je zaista veliko priznanje za KUD Branimir, ali i cijelu našu županiju. Uz pomoć savjeta kustosice Jasenke Lulić i uz puno truda članova KUD-a, uspjeli smo obnoviti nošnju. Njeni dijelovi su dosta skupi i zahtjevni, ali sada imamo repliku i, malo po malo, imat ćemo ih još, rekla je Čirjak.
Kako je prošla cijela smotra, bila je zadovoljna i Vesna Požul, voditeljica GKUD-a Požega.
Ovo je šesta smotra po redu i do sad je najbolje posjećena. Po preporuci odbora Vinkovačkih jeseni i Đakovačkih vezova, dolaze nam najkvalitetniji KUD-ovi iz Hrvatske, što je prepoznala i naša publika. Tako se naša smotra odlično uklopila u festival Zlatne žice Slavonije, kao završna večer tog velikog folklornog događaja za Požegu, rekla je.
Članovi KUD-a Branimir su na svom putovanju stigli malo i uživati – u subotu su pogledali festival Zlatne žice Slavonije, a u nedjelju obišli najveće vinogorje u Slavoniji, ekološku proizvodnju i podrume poznatog vinara Ive Enjingija.