Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Suci vijećali, ali se nisu mogli dogovoriti?!

07.09.2010. 22:00
Suci vijećali, ali se nisu mogli dogovoriti?!


Glasnogovornica Dijana Grancarić rekla nam je da će se o žalbi na odluku istražnog suca odlučivati u četvrtak, a isto nam je potvrdio i predsjednik suda Antun Klišmanić. Međutim, iz neslužbeni izvora, bliskih i sudu i državnom odvjetništvu, saznajemo da je sjednica ipak, održana. Zašto konačna odluka nije donesena?


Iako je još u utorak Županijskom sudu u Zadru proslijeđena žalba na odluku istražnog suca Vladimira Mikolčevića, kojom je on Rena Sinovčića pustio na slobodu, prema informacijama kojima su raspolagali zadarski novinari, u srijedu je trebala biti održana sjednica Izvanraspravnog vijeća tog suda sastavljena od tri člana vijeća, uglavnom sudaca Kaznenog odjela koju su tu žalbu trebali razmotriti i donijeti konačnu odluku.
Dijana Grancarić, glasnogovornica Županijskog suda nam je rekla kako Izvanraspravno vijeće o žalbi odlučuje sutra (četvrtak) tijekom jutra te da će nakon toga odluka “biti izrađena i dostavljena strankama”, a isto nam je potvrdio i predsjednik suda Antun Klišmanić.
– Kada sjednica bude održana, o odluci će javnost biti pravoremeno obaviještena, moguće i putem priopćenja, ali ne prije nego što stranke u postupku dobiju tu odluku pismenim putem – rekao je Klišmanić.
Međutim, iz više smo izvora bliskih i sudu i odvjetništvu neslužbenim kanalima doznali da je sjednica ipak, održana, ali odluka nije donesena jer se navodno suci nisu mogli usaglasiti, odnosno dogovoriti oko konačne odluke, pa su nastavak “priče” oko Rena Sinovčića odgodili za četvrtak. No, zašto konačna odluka nije donesena i oko čega se suci nisu mogli složiti nije se moglo doznati. U sudskim se kuloarima moglo čuti i da će odluka suca Mikolčevića vjerojatno biti potvrđena, a i pričalo se kako je bilo problema u sastavljanju Izvanraspravnog vijeća.
Reno Sinovčić, vlasnik medijske kuće VOX, vanjski suradnik nogometnog kluba Zadar i predsjednik Općinskog vijeća Novigrada iz redova HDZ-a, ovih je dana tako po tko zna koji put opet u centru pozornosti javnosti, a nakon što je u petak poslijepodne priveden tada dežurnom istražnom sucu Vladimiru Mikolčeviću, koji ga je nakon saslušanja pustio da se brani sa slobode.
Sinovčić je, podsjećamo, priveden uz kaznenu prijavu kojom se tereti za kazneno djelo okvalificirano kao sprječavanje dokazivanja, odnosno pokušaja utjecaja na svjedoke u slučaju Zlatka Lisice, poznatog kao pljačkaša filmske pljačke zadarske Dalmatinske banke. Tada je ukradeno preko dva i pol milijuna kuna, zbog čega je Lisica bio pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora i svoju je višegodišnju kaznu odrobijao, ali ukradeni novac nikada nije pronađen.
Sinovčića kaznena prijava tereti da je pokušao utjecati na svjedoke da bi dali  lažan iskaz te na taj način pomogli Zlatku Lisici, koji je već petnaestak dana u pritvoru zbog iznude. Sinovčić je, navodno, svjedocima nudio financijsku pomoć i svoju zaštitu.
Inače, istražni sudac Županijskog suda u Zadru, Boris Babić, danas je održao istražno ročište tijekom kojeg je ispitao svjedoke u slučaju Zlatka Lisice. I o tome su sve informacije za novinare ostale strogo čuvana tajna, kao što je i sama istraga.


 GRANCARIĆ DEMANTIRA DA JE SJEDNICA ODRŽANA




Nakon što je glasnogovornica Županijskog suda rekla da će se sjednica biti održana u četvrtak rekli smo joj kako raspolažemo informacijama da je sjednica ipak, održana, ali da odluka nije donesena. Pred zaključenje naše novine, glasnogovornica Granacarić nam je još jednom poručila kako sjednica nije održana jer se Izvanraspravno vijeće nije ni sastalo.