Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gospodarstvo Zadarske županije bilježi pozitivne trendove

07.09.2011. 22:00
Gospodarstvo Zadarske županije  bilježi pozitivne trendove


Nažalost, ti dobri podaci ne mogu bitno utjecati na sliku hrvatskog gospodarstva, jer gospodarstvo u Zadarskoj županiji čini svega 2 do 3 posto gospodarstva Republike Hrvatske


Hrvatska premijerka Jadranka  Kosor nedavno je svečano objavila da je  Hrvatska i službeno izašla iz gospodarske  krize te da bilježi, doduše skroman, gospodarski rast od 0,8 posto. Premijerka je to  izjavila, no osnovu procjene obračuna brutto  domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju  2011. Državnog zavoda za statistiku. U istom, javno dostupnom podatku se kaže da je  BDP u prva tri mjeseca 2011. manji za 0,8  posto u odnosu na isto razdoblje 2010., a na  temelju tromjesečnih procjena godišnji BDP  za 2010. realno je manji za 1,2 posto u odnosu  na 2009. U Hrvatskoj gospodarskoj komori u  Zadru, kaže stručni suradnik za industriju  Dinko Bassioli, ukazuju da je riječ samo o  procjeni i da će se pravi izračun znati tek za  oko godinu dana.
Metodologija kojom barata DZS je ona  kojom se služi EU, ali je zanimljivo da se  gospodarski pokazatelji ne disperziraju na  županijskoj razini, nego na tri statističke  regije na koje je podijeljena Hrvatska. Kako  HGK barata prije svega s bilancama, završnim računima i finacijskim analizama poslovanja, za sada se samo mogu prikazati  fizički pokazatelji gospodarskih kretanja na  razini Zadarske županije.
Paradoksalna situacija u gospodarstvu
– Mi smo takvu analizu napravili za 2010.  kada je konstatiran pad prihoda za 5,4 posto,  13 posto u trgovini, 14 posto u građevinarstvu i 9 posto u industriji. Investicije su  pale čak za 63 posto. Tada je povećan iskazani  gubitak od 1,03 milijardi kuna. Zanimljivo je  da su u tom razdoblju netto plaće rasle za  neznatnih, ali ipak 1,4 posto, a nezaposlenost  je pala za 1,5 posto, kazivao je Bassioli.
Na drugu stranu, tajnik HGK Zadarske  županije Denis Ikić kazuje da je u prvih šest  mjeseci ove godine zabilježen porast izvoza  za 31 posto u odnosu na isto razdoblje prošle  godine. Ukupni robni izvoz Zadarske županije iznosi 123 milijuna američkih dolara,  dok je uvoz povećan za 13 posto i iznosi 96  milijuna američkih dolara. Dakle, ostvaren je  suficit u robnoj razmjeni od oko 27 milijuna  dolara.
– Mi sada imamo paradoksalnu situaciju u  gospodarstvu Zadarskoj županiji da smo od  početka krize počeli ostvarivati suficit u robnoj razmjeni, što u prijašnjim godinama nije  bio slučaj. On se očituje u smanjenju uvoza i  roba široke potrošnje te investicijske opreme,  kazivao je Ikić.
Pozitivni trendovi unatoč krizi
Pozitivni fizički pokazatelji posebice se,  kaže Ikić, očituju u turizmu, gdje se do kraja  srpnja bilježi povećanje prometa od sedam  posto. To se povećanje odnosi i na broj dolazaka i broj noćenja. Ako se taj promet stavi  u isto razdoblje 2009. radi se o povećanju od  čak 18 posto. Ono čime turistički djelatnici  ne mogu biti zadovoljni jest popunjenost  turističkih kapaciteta od 62 do 65 dana. U  tom broju nekako iskače hotelska popunjenost od 122 do 128 dana.
U prvih šest mjeseci zapošljavanje u Zadarskoj županiji je 1,56 posto veće nego lani u  istom razdoblju. Ukupno je u županiji zaposleno 51.954 osobe. Nezaposlenih je u  prvih osam mjeseci manje 4,5 posto nego u  2010., a u istom razdoblju se bilježi 8.547  nezaposlenih osoba. U nizu fizičkih gospodarskih pokazatelja u Zadarskoj županiji  iščitava se i podatak da preko 90 posto udjela  u ukupnom robnom izvozu čine ribarstvo i  prerađivačka industrija.
– Samo za ilustraciju, najveći broj nezaposlenih bilježili smo 2002. kada smo imali  16.507 nezaposlenih osoba. Prije krize, 2008.  imali smo 8.839 nezaposlenih osoba. Pa tako  dolazimo do zaključka da unatoč krizi, gospodarstvo Zadarske županije bilježi pozitivne trendove što se osobito vidi u robnoj  razmjeni i blagom porastu u zapošljavanju.  Također, tu je i rast turističkog prometa, ali u  ovom trenutku ne znamo kolika je stopa  investicija u ovoj godini, jer jedino one pokreću razvoj, rekao je Denis Ikić.
Nažalost, ti dobri podaci ne mogu bitno  utjecati na sliku hrvatskog gospodarstva jer  gospodarstvo u Zadarskoj županiji čini svega  2 do 3 posto gospodarstva Republike Hrvatske. Međutim, u premijerkinih 0,8 posto  nije ušla turistička slika, ali po Ikiću i nadalje  ostaje trenutačno najveći problem hrvatskog  gospodarstva koji se očituje u suzdržanosti  gospodarstvenika u investicijama. Pravi pokazatelji aktualnog stanja u gospodarstvu  Zadarske županije, zbog metodologije i propisanih zakonskih obveza, bit će poznati tek  u svibnju sljedeće godine kada će biti poznat  i financijski efekt cijele priče o izlasku RH iz  krize.