Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stare bačve spremne za mlado vino

07.09.2011. 22:00
Stare bačve spremne za mlado vino


Osim gužvi u vinogradima prvi vidljivi dokaz da je vrijeme mladog vina su drvene bačve, dovaljane uz more ili ispred vinskih konoba i podruma na seoskim gospodarstvima. Raduje pogled na tradicionalne bačve koje sve očitije gube bitku pred sjajem modernih inoks bačava u kojima je, kažu, ako se ne pije, vino vječno


Dani su “trganja” pa se svakodnevni razgovori diljem Zadarske županije  najčešće svode na grožđe i vino. Zrioba grožđa je uranila i  berba je u punom zamahu.
– Još da se mogu jednostavno  izmjeriti kiseline, vino bi bilo  kao grom, govori nam Josip iz  Zemunika.
– Ovako nam je kiselina uvijek problem. Znam da moj otac  nije nikada mjerio kiselinu, a  uvijek je imao dobro vino.  Stručnjaci su nas pomalo ‘zablesali’ tako da sada ništa ne  radimo bez njih, kaže Josip.
Osim gužvi u vinogradima  prvi vidljivi dokaz da je vrijeme  mladog vina su drvene bačve,  dovaljane uz more ili ispred  vinskih konoba i podruma na  seoskim gospodarstvima. Raduje pogled na tradicionalne  bačve koje sve očitije gube bitku pred sjajem modernih inoks  bačava u kojima je, kažu, ako  se ne pije, vino vječno.
– Stare bačve za mlado vino  prethodno treba ‘zastenjati’  morskom ili pitkom vodom,  očistiti i pripremiti za spremanje plodova berbe. Sama berba  stvara veselje, no ono što slijedi poslije – spremanje vina u  bačvu poseban je užitak jer se  u drvo, okovano metalnim  obručima, pohranjuje višemjesečni trud pomiješan sa strepnjom hoće li ćudljiva priroda  biti milostiva prema božanskim bobicama, govori Ante,  vinogradar iz Sukošana.
Iako je ovogodišnja suša  smanjila prinose grožđa vino  će biti kao grom, tvrdi Ante,  puštajući u čašu tanak mlaz  mošta. Grožđe je bilo “samo  takvo”, s više od dvadeset gradi šećera i nema razloga da  vino ne bude prvoklasno. Miris drveta koje je upilo vino  brojnih prethodnih godina, u  bačvama novog vremena ne  može se niti oponašati.
Ipak, golema većina vinara  zadarskog kraja u drvenim  bačvama danas mošt uglavnom  drži sve dok traje intenzivno  vrenje, a zatim ga pretoče u  inoks bačve. Dakako, od dobre  sirovine lako je proizvesti i dobro vino pridržavajući se vinarske i podrumarske struke.
– Grožđe nakon muljanja i  odvajanja peteljki stavljam u  ‘maštele’ da kuha osam dana.  Prva dva dana miješam ‘masulj’, a kasnije ostavim da stoji.  Osmi dan mošt izlijem iz  ‘maštela’ u drvenu bačvu gdje  se nastavlja vrenje, kuhanje. U  drvenoj bačvi mošt držim sve  dok traje intenzivno vrenje, a  zatim ga pretočim u inoks tankove. Ništa ne diram do početka prosinca, kada obavim pretakanje da odstranim talog. Jednaki postupak primjenjujem  u proizvodnji crnog i bijelog  vina, odaje nam Božo svoju  vinarsku tajnu.
O cijeni grožđa, njegovu otkupu i preradi u nepatvoreno  vino odgovarajuće kategorije i  kvalitete bit će još polemika i  prolit će se mnogo žuči. Danas  svatko tko prerađuje grožđe  ima vlastitu tehnologiju za koju smatra da je najbolja.  Većina najviše vjeruje metodama svojih očeva i djedova.  Jedino što su drvene bačve zamijenili inoks tankovima, a drvene ‘maštele’ plastičnima.  Zbog svega toga, prodaja drvenih bačava gotovo da je već  postala prošlost.