Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Više investicija imaju Crna Gora i Albanija!

07.09.2011. 22:00
Više investicija imaju Crna Gora i  Albanija!


O kakvom izlasku iz krize govori Vlada, začuđen je Josipović, kada ni jedan makroekonomski pokazatelj nije ni blizu predkriznima iz 2008.


Niti jedan makroekonomski pokazatelj nije još ni blizu onima iz predkrizne 2008. godine, BDP će biti milijardu i pol eura manji nego tada, unutarnji dug države 30 milijardi kuna veći, inozemni dug već je na 105 posto BDP-a, nezaposlenost je 14,3 posto a bila je 8,4 prije dvije i pol godine. O kakvom izlasku iz krize govore u Vladi!?, čudio se jučer predsjednik Ivo Josipović s kojim smo na u njegovom uredu na Pantovčaku razgovarali o najnovijim kritikama koje na njegov račun stižu iz HDZ-a da svojim katastrofičnim ocjenama o stanju u gospodarstvu šteti Hrvatskoj.
Predsjednik nas je dočekao naoružan statističkim pokazateljima koji, uvjeren je, dokazuju kako je u pravu kada tvrdi da Hrvatska još grca u problemima, a ne premijerka Kosor i ministar gospodarstva Đuro Popijač koji su mu i jučer poručili kako su njegove izjave da je Hrvatska još u krizi destruktivne. Popijač je šefa države iskritizirao u intervjuu tjedniku Globus dok ga je premijerka Kosor u izjavi Media Servisu podučila kako “nije dobro da o Hrvatskoj govori kao o zemlji jada”.
– Hrvatska nije zemlja ni jada ni čemera, nego zemlja koja je završila pregovore s EU i cijenjena je u svijetu, poručila je premijerka Kosor predsjedniku države.
– Ljudi, pa privukli ste manje investicija i od Albanije i od Crne Gore i od Srbije! U 2008. godini imali smo više od 4 milijarde eura izravnih stranih ulaganja, u 2009. bilo ih je dvije milijarde eura, a znate koliko ih je bilo prošle godine? Samo 226 milijuna eura, dvadeset puta manje! A ove godine u prvom kvartalu? Čitavih 128 milijuna eura! O kakvim investitorima pred vratima govori ministar gospodarstva?! Investitori su otjerani iz Hrvatske, kritizira dalje predsjednik koji se, kako kaže, gotovo na svakom inozemnom putovanju suočava sa razočaranim potencijalnim investitorima koji su “predugo čekali pred vratima i na kraju odustali”. Dodaje i kako nije sretan zbog besmislene prepirke na kojoj inzistiraju iz HDZ-a.
– To nije dobro ni za koga, ocjenjuje. Međutim, još je neizvjesno kako će reagirati na najnoviji javni poziv za sastankom koji mu je jučer, nakon nekoliko dana žestokih kritika koje je izgovarala na njegov račun, uputila premijerka Kosor.


Brojke ne lažu




U pokušaju da se obrani od optužbi iz Vlade da politikantski, u korist oporbe, i bez argumenata kritizira i omalovažava rad Vlade na gospodarskom oporavku, Josipović nadalje izvlači i podatke o nelikvidnosti.
– Nelikvidnosti se popela na 40 milijardi kuna, 85 tisuća pravnih subjekata je blokirano i svaki mjesec im se pridruži još 1.800 novih. Porezni prihod je u padu, deficit je 15 milijarda kuna, treba li dalje? Brojke ne lažu. Ovaj napad na mene da pomažem oporbi nije ništa drugo nego pokušaj da mi se zatvore usta da ne ukazujem na probleme, ali to je moj posao i to ću raditi i dalje, kaže Josipović.