Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zagrijavanje za nove uspjehe

07.09.2011. 22:00
Zagrijavanje za nove uspjehe


Cilj kampa bio je popularizirati i potaknuti što veći broj roditelja da djecu s invaliditetom uključe u sportske, osobito plivačke klubove


Pod pokroviteljstvom Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog  plivačkog saveza osoba s invaliditetom u Medulinu se  održao petodnevni plivački  kamp za djecu i mlade s invaliditetom, a paralelno s  njim i seminar za plivačke  trenere na temu plivanja osoba s invaliditetom. U kampu,  čiji je začetnik prije šest godina bila naša najpoznatija  paraolimpijka Ana Sršen,  sudjelovalo je 35 plivačica i  plivača iz plivačkih klubova  iz Zagreba, Rijeke, Osijeka,  Splita, Daruvara, Zadra te iz  kluba domaćina iz Medulina.
Od 30. kolovoza do 3. rujna  u kampu je u pratnji trenerice  Danijele Kurtin boravila i Lucija Mijolović, jedna od  najuspješnijih predstavnica  Plivačkog kluba Zadar. Plivači u dobi od 5 do 21 godine  usvajanjem su novih znanja  odradili zagrijavanje za predstojeću sezonu, dok su u Medulinu istovremeno trenirali i  najperspektivniji plivači Hrvatske, članovi reprezentacije  plivača osoba s invaliditetom  kojima je ovo bio uvod u pripreme za paraolimpijadu  2012. u Londonu.
Kamp je prvi put održan u  ljetnoj sezoni, a zamišljen je  kao suradnja trenera i  druženje djece, gdje su plivači  osim dva treninga u bazenu i  suhog treninga u teretani probali i roniti s bocama, prošli  su radionicu spašavanja na  moru te slušali edukacijsko  predavanje o ekologiji i podmorju.
Osim u plivanju i ronjenju,  Lucija Mijolović se okušala i  u stolnom tenisu, tenisu, odbojci na pijesku, boćanju i  minigolfu. Trenerica Danijela  Kurtin s kolegama je radila na  usavršavanju plivačkih tehnika mladih plivača, pohađala  radionice koje su vodili gosti  u kampu, a svi sudionici zajedno su se pripremali za sudjelovanje na natjecanjima. Cilj kampa bio je popularizirati i  potaknuti što veći broj roditelja da djecu s invaliditetom  uključe u sportske, osobito  plivačke klubove.
– U našem klubu također  organiziramo treninge za  osobe s invaliditetom, tijekom kojih radimo s djecom i  mladima s različitim oblicima  invaliditeta. Njima su prilagođene i metode treninga, a  jedna od njih je Halliwick  koncept kojim djeca s posebnim potrebama unapređuju  motoričke sposobnosti. Stoga ovim putem pozivamo sve  zainteresirane da dođu na bazen Višnjik – kazala je Josipa  Nekić, glavna trenerica PK  Zadar.


Lucija Mijolović se sprema za EP




Nakon odrađenog kampa Lucija Mijolović je u subotu sudjelovala i na Prvenstvu Hrvatske u daljinskom plivanju za osobe s invaliditetom u Poreču.  Nastupila je u promoutrci na 1.500 m. Luciju sada  očekuju pripreme za regionalno i državno prvenstvo,  dok će se u studenom okušati i na Europskom  prvenstvu plivača s Down sindromom u Portugalu.