Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zbog 90-ak grama speeda tri godine i dva mjeseca zatvora

07.09.2011. 22:00
Zbog 90-ak grama speeda tri  godine i dva mjeseca zatvora


U olakotne okolnosti pri izricanju visine zatvorske kazne Šoši su suci cijenili primjereno držanje i stav pred sudom, smanjenu ubrojivost u trenutku počinjenja kaznenog djela, narušeno zdravlje, teške obiteljske i socijalne prilike prije uhićenja te sudjelovanje u Domovinskom ratu


Nakon što mu je  Sudsko vijeće Županijskog  suda u Zadru jučer izreklo  kaznu zatvora u trajanju od  tri godine i dva mjeseca zatvora, Antonijo Šoša je  pušten iz pritvora u kojem je  proveo gotovo šest mjeseci.
Šoša je osuđen zbog posjeda u cilju prodaje 90-ak  grama speeda koje je zadarskim policajcima dobrovoljno predao na zadarskom  Autobusnom kolodvoru, 12.  ožujka prošle godine. Policajci su naime, pratili “njegov” autobus dio puta iz Zagreba, gdje je drogu nabavio, prema Zadru jer su imali informacije da se Šoša bavi dilanjem i da će tog dana  drogu donijeti u Zadar.
U obrazloženju presude,  predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić naglasila je kako je Šoši nedvojbeno utvrđeno kazneno  djelo koje mu je optužnicom  zadarskog tužiteljstva i stavljeno na teret. Osim materijalnih, njegov je grijeh  dokazan i svjedočenjem  dvojice policajaca, a dijelom  je potvrđen i obranom koju  je Šoša izrekao na sudu.
– Nije sporno jeste li drogu  posjedovali u cilju daljnje  prodaje. Iako ste u svojoj  obrani osporavali namjeru  prodaje i rekli ste kako je  cijela količina droge bila za  vaše potrebe, ovo Sudsko  vijeće takvu obranu nije  prihvatilo. Speed se naime,  pakuje u količini od po jedan  gram i na narko tržištu košta  100 kuna. Vi ste od ove količine mogli minimalno  učiniti 87 doza i zaraditi dakle, gotovo osam tisuća kuna, a bili ste bez novca. Ta  količina je bila samo dijelom  za vaše potrebe – zaključilo je  Sudsko vijeće.
U olakotne okolnosti pri  izricanju visine zatvorske  kazne Šoši su suci cijenili  primjereno držanje i stav  pred sudom, smanjenu ubrojivost u trenutku počinjenja  kaznenog djela, narušeno  zdravlje, teške obiteljske i socijalne prilike prije uhićenja  te sudjelovanje u Domovinskom ratu.
Zbog toga mu je, kako je  pojasnila sutkinja Grancarić,  izrečena minimalna kazna  zatvora koja za ovo kazneno  djelo i jest tri godine zatvora.  Što se tiče otegotnih okolnosti u Šošinom je slučaju  riječ o dosadašnjoj osuđivanosti i to, također, zbog droge.
S obzirom da je Sudsko  vijeće odlučilo da pravomoćnost presude čeka na  slobodi jer više nema opasnosti od ponavljanja djela,  na kraju mu je predsjednica  Sudskog vijeća poručila kako se nada da nisu pogriješili dajući mu novu životnu priliku.
– Nadam se da nećete opet  početi s drogom i da nećete  iznevjeriti naše povjerenje –  tim je riječima sutkinja  Grancarić, ispratila Šošu na  slobodu.