Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Rana intervencija – bolja budućnost

Autor: Z L

07.09.2013. 22:00
Rana intervencija – bolja budućnost

Foto: PIXSELL



Niz umreženih usluga pod nazivom ‘rana intervencija u djetinjstvu’ roditeljima i njihovoj djeci pruža nadu za bolju budućnost


U Hrvatskoj gotovo 4.000 novorođene djece godišnje treba potporu stručnjaka za ranu intervenciju. Za tu djecu i njihove obitelji, ograničavajuća podrška, posebice u manjim sredinama, otežava svakodnevnicu te povećava rizik za uredan dječji rast i razvoj.
U cilju razvijanja kvalitetne skrbi za djecu s teškoćama, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u suradnji s UNICEF-om dovodi u Hrvatsku vodeće svjetske stručnjake na Treći hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu u Zadar, od 26. do 28. rujna. Osobitost ovog simpozija jest da je on domaćin i godišnjoj konferenciji Europske asocijacije za ranu intervenciju u djetinjstvu EURLYAID-a.
Podrška obitelji najvažnija
Tema ovogodišnjeg simpozija je ‘Tim oko obitelji: zabluda ili stvarnost?’, a o teorijskim i praktičnim pitanjim u području podrške obiteljima i djeci će govoriti predsjednik Međunarodnog društva za ranu intervenciju i direktor Centra za ljudski razvoj i invaliditet iz SAD-a, prof.dr.sc. Michael J. Guralnick.
– Imamo vrlo jasne pokazatelje da sistematična i sveobuhvatna rana intervencija poboljšava razvoj kod djece čiji razvoj pokazuje odstupanja te sprječava razvojne teškoće kod djece s neurorazvojnim rizicima. Središnju ulogu pri tome ima podrška obitelji, kojom će se baviti i naša konferencija u Zadru, kaže Guralnick uoči dolaska.
Niz umreženih usluga pod nazivom ‘rana intervencija u djetinjstvu’ roditeljima i njihovoj djeci pruža nadu za bolju budućnost. Rana intervencija sprječava nastanak dodatnih teškoća i daje važnu podršku djetetovom razvoju i novonastalim potrebama njegove obitelji.
– Želimo potaknuti timski pristup i suradnju među različitim stručnjacima koja prema istraživanjima daje najbolje rezultate u ranoj intervenciji. Nadamo se da će ovaj simpozij pomaknuti naša stručna razmišljanja i profesionalne napore prema holističkom pristupu djetetu i njegovoj obitelji i to odmah nakon što su prepoznati razvojni rizici ili razvojne teškoće, najavljuju organizatori simpozija.
Predavači iz SAD-a i Velike Britanije
Program simpozija je veoma bogat, predavači su ugledni sveučilišni nastavnici i istaknuti praktičari iz područja biomedicinskih i područja društvenih znanosti iz zemlje i inozemstva kao što su Isabel Amaral (Portugal), Michael Guralnick (USA), Peter Limbrick (UK), te Borut Marn, Vlatka Mejaški Bošnjak i Irena Zakarija Grković (Hrvatska).
Na simpoziju će biti prikazani rezultati stvaranja kompetencijskog centra za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama u Hrvatskoj – jedne nove interdisciplinarne inicijative koja se realizira iz predpristupnih fondova u suradnji četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i koja se dijelom odnosi i na najmlađu populaciju djece koja ne progovaraju u uobičajeno vrijeme.
Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zdravlja i Ministarstva socijalne politike i mladih.