Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Učitelji neće na ulicu

Autor: Minja Gugić

07.09.2013. 22:00
Učitelji neće na ulicu

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Pitanje tehnološkog viška među prosvjetarima koje se zahuktalo na početku ove školske godine unijelo je nemir, ali po riječima sindikaliste Jere Bilana – razloga za strah nema jer je njihov pravilnik posve jasan i nema mogućnosti manipulacije


U zadarskim osnovnim i srednjim školama, kako sada stvari stoje, nastavnici i profesori se ne bi trebali bojati za svoja radna mjesta. No činjenica jest da do novih zapošljavanja nastavničkog kadra neće tako lako doći osim u slučaju da se u nastavu ne uvede neki novi predmet za kojim postoji potreba.
Naime, pitanje tehnološkog viška među prosvjetarima koje se zahuktalo na početku ove školske godine unijelo je ipak, malo nemira u zbornice, ali po riječima Jere Bilana povjerenika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama – razloga za strah nema jer je njihov pravilnik posve jasan i nema nikakve mogućnosti manipulacije.
– Ja sam primjerice nastavnik stručnih predmeta brodostrojarske skupine predmeta u zadarskoj srednjoj Pomorskoj školi. U neposrednoj nastavi imam 22 sata tjedno, ali ispunjavam svoju satnicu jer tu je još i razredništvo, pripreme za nastavu, kontakti s roditeljima… Ali, ukoliko netko nema punu tjednu satnicu, onda mu se traži nadopuna u drugim školama. Što se tiče zbrinjavanja viška nastavničkog kadra postoji zajednička komisija u kojoj sjede predstavnici naših sindikata i predstavnici Ureda za društvene djelatnosti i ta je komisija zbrinula već dosta naših kolega. Vlada sada prijedlogom novog kolektivnog ugovora želi tu komisiju ukinuti, no to je potpuno neprihvatljivo – pojasnio je Jere Bilan dodajući kako smatra da je poboljšanje školskog sustava jamstvo budućnosti te da bi i inače trebalo težiti smanjenju broja učenika u rezredima, jer je se tako može puno lakše i kvalitetnije raditi te bi naravno trebalo ulagati i u same škole kako bi se ostvarili što bolji uvjeti rada.